Mediu, energii alternative 05 Martie 2023, 14:10

Energia eoliană vs energia solară, avantaje și dezavantaje

Scris de

Energia solară și eoliană și alte surse curate au generat în anul 2021 38% din electricitatea mondială. O premieră pentru aceste tehnologii, când turbinele eoliene și panourile solare au generat 10% din total. Conform unui studiu, România are un potențial de energie solară cuprins între 1.100 și 1.400 kWh pe metru pătrat, timp de un an. Coasta Mării Negre, Oltenia și Dobrogea sunt zonele optime pentru amplasarea panourilor solare. Care sunt avantajele și dezavantajele acestora, descoperiți în continuare…

Cum ne ajută puterea vântului

energie eoliana

Se pare că egiptenii au fost primii care au folosit energia eoliană, navigând în amonte pe Nil. Peste ani, în Persia s-a utilizat pe uscat energia eoliană prin construcția unei mori de vânt. În zilele noastre, aceasta se folosește pentru producerea energiei electrice în locuri izolate sau cu scopul de a suplini sursele tradiționale de energie.

Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și gaze cu efect de seră, deci nu se ard combustibili și nu implică producerea a niciunui fel de deșeuri. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanțial în ultimii ani, iar unele voci spun că în America sunt mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili.

La capitolul dezavantaje pot fi menționate următoarele aspecte: energia eoliană poluează fonic, produce zgomot, modifică peisajul natural și necesită costuri investiționale destul de ridicate. Turbinele eoliene curente funcționează pe același principiu ca și morile de vânt din Antichitate: palele unei elice adună energia cinetică a vântului pe care o transformă în electricitate prin intermediul unui generator.

Conform meteorologilor, zonele cele mai favorabile pentru amplasarea unor astfel de centrale sunt sud-estul şi sud-vestul ţării. La limita dintre judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, între Topleţ şi Orşova, la altitudinea de 380 de metri, unde viteza vântului este de minimum 6,5 metri pe secundă, se află în construcţie un parc de turbine eoliene. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, iar centralele eoliene vor fi amplasate la 4,5 kilometri de Orşova. Trei astfel de turbine costă cca 1,2 milioane de euro şi dezvoltă o putere de câte 1 kW. Restul de 30 de turbine sunt mai mari, de producţie germană, cu o capacitate de 1,5 MW pe unitate. O astfel de turbină costă aproximativ 1,8 milioane de euro.

Parcul eolian de la Topleţ-Orşova a intrat în exploatare la sfârşitul anului 2010 şi aduce un profit lunar beneficiarilor de 250.000 de euro, energia fiind furnizată în Sistemul Energetic Naţional.

Când vântul nu bate, nu se obține electricitate, astfel că în acest context trebuie asigurată o sursă alternativă de electricitate sigură. Energia eoliană a început să fie valorificată în anii ’70, când a început și prima criză mondială a petrolului, revenind în atenția specialiștilor în anii ’90, din cauza îngrijorărilor cu privire la impactul asupra mediului a poluării generate de combustibilii fosili. La categoria dezavantaje ale folosirii energiei eoliene trebuie menționate și impactul asupra păsărilor și cel vizual asupra mediului.

Importanța energiei solare

Trecem la energia solară care este energia emisă de Soare pe întreg domeniul radiației sale electromagnetice. Este considerată energie regenerabilă, fiind de astfel la baza celor mai multe forme de energie de pe Pământ. Încercările de folosire ale acesteia detează din secolul trecut. În zilele noastre o întâlnim în foarte multe medii. Principalele moduri de utilizare sunt următoarele: producerea de energie termică, producerea de energie electrică prin intermediul celulei fotovoltaice. Energia solară este o energie naturală, numită și sursă de energie primară.

Instalarea unor panouri solare fotovoltaice pe acoperişul locuinţei vă va salva o parte considerabilă din venituri. În medie, economiile pe 20 de ani pentru americanii care au ales instalaţiile solare în 2011 vor fi de aproximativ 20.000 de dolari, scrie cleantechica.com. În statele mai populate din New York, California şi Florida economiile estimate sunt de peste 30.000 dolari. În paradisul însorit, dar scump, cunoscut sub numele Hawaii, economiile estimate se ridică la aproape 65.000 dolari! Dacă Sahara ar fi acoperită de panouri solare ar produce 750 de terawați de electricitate anual. În Sicilia, Italia, se află o centrală de energie solară pe bază de sare topită. O importantă caracteristică a acestei centrale este că produce electricitate și pe parcursul nopții deoarece sarea topită reține agentul termic pentru mult timp.

Energia solară este o sursă extrem de rentabilă. Soarele răsare şi apune în fiecare zi, oferind securitate energetică. Cel mai mare avantaj este că nimeni nu va avea dreptul să pună o „taxă“ pe soare, iar „combustibilul“ panourilor solare nu poate fi cumpărat sau monopolizat. Este gratuit şi oricine se poate bucura de el.

În România se află în faza de construcție una dintre cele mai mari platforme de energie solară. Aceasta este amplasată în nordul Timișoarei.

În Germania se află deja cea mai mare platformă de energie solară care produce 54 de megawați anual, numită Strasskirchen Solar Park.

Cu toate acestea, există un singur dezavantaj notabil al energiei solare: soarele nu străluceşte 24 de ore pe zi. Când soarele apune sau când umbra este puternică, panourile solare fotovoltaice opresc producerea energiei electrice. Dacă avem nevoie de energie electrică în acel moment, va trebui să o luăm de la altă sursă. Avem nevoie de baterii pentru a stoca energia electrică produsă de panourile solare pentru a o utiliza mai târziu.

Pentru a încuraja numărul celor care folosesc energia verde există și un program la nivel național al Administrației Fondului de Mediu.

Anca LAPUȘNEANU


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti