Mediu, energii alternative 21 Iunie 2022, 16:46

Cum funcționează tehnologia care transformă deșeurile în energie verde

Scris de

Iuliean Horneț a dezvoltat o tehnologie inedită prin care cocenii, paiele și alte deșeuri pot fi transformate în energie verde. Acesta ne-a vorbit despre modul de funcționare a invenției sale și avantajele pe care le oferă fermierilor.

Factura la energie termică se reduce cu minimum 50%

Arzătoarele pe peleți înlocuiesc arzătoarele pe gaze, motorină, ulei, păcură, GPL, CLU etc. de la echipamente noi sau folosite, facilitând accesul la o energie termică ieftină și ecologică. Rezultatele obținute cu ocazia omologării noului arzător au fost excepționale: randament peste 94%, emisii de CO sub 250 mg/m³, COV sub 10 mg/m³ și emisiile de particule de sub 7,4 mg/Nm³. Astfel s-au creat condițiile tehnice necesare fabricării arzătoarelor pe peleți tip injector și, spune inventatorul, putem renunța la injectoarele și arzătoarelor pe gaze, motorină, ulei, păcură, GPL, CLU, etc. Cu aceste arzătoare se obține energie verde, iar economia la factura de energie termică se reduce cu minimum 50%.

Invenția lui Iuliean Horneț poate fi utilizată atât în industrie, cât și în agricultură sau construcții, uz rezidențial. Arzătoarele care folosesc peleți fabricați din biomasă, în locul celor care utilizează combustibili fosili, poluanți, reduc costurile pentru energie, dar și emisiile de CO și particule. Utilizarea energiei regenerabile într-o firmă sau fabrică determină creșterea eficienței energetice a întregii companii, produsele realizate au cost de producție competitiv, iar compania își îmbunătățește imaginea corporativă prin respect pentru mediu.

Totodată, acestea mai au și avantajul că sunt singurele arzătoare ce colectează cenușă în exteriorul schimbătorului de căldură, au sistem de autocurățare și de accelerare a arderii în cazul folosirii peleților inferiori energetic. Prezintă un randament de 96-99%, oferă acces la un combustibil ieftin, ecologic, rapid regenerabil, iar utilizatorul devine independent față de politicile de taxe și accize la combustibili fosili, de rețele de transport și distribuție.

O hală de 800 mp se încălzește cu 10 euro pe zi

Inventatorul ne-a vorbit și despre modul de funcționare a arzătoarele cu peleți pentru tuburi radiante. Acest tub radiant produce trei surse de căldură, astfel că fermierii pot încălzi cu el o hală întreagă, inclusiv birourile din ea, dar și apa de la grupul sanitar. „Gazele din instalație pornesc într-un circuit integrat prin sistem și produc o rezervă de temperatură de 130-150 de grade Celsius, depinde cât de mare e hala. Prin acest circuit se asigură și posibilitatea de a produce apă caldă. Mai exact, apa rece care pătrunde în tub trece prin rezervă și se încălzește. Pentru că temperatura de ardere este foarte mare, de cca 1.300 de grade Celsius, țeava se înroșește și este necesar să fie răcită cu un ventilator. Acest lucru este valabil și pentru arzător. Prin acest sistem încălzesc birourile și hala la 20 de grade Celsius“, ne explică inventatorul.

Prin comparație cu orice alt sistem de încălzire cu aer, pentru o hală de 800 de metri, birouri și grup sanitar pentru care se încălzește apa utilizarea acestui tub radiant presupune un consum de 2 euro pe oră. Adică 10 euro pe zi. Mai mult de 5 ore nu funcționează pentru că, atunci când a ajuns la 18 grade Celsius, se oprește.“

Generatorul de căldură este o „fabrică de bani“

Arzătoarele de la tubul radiant pot fi folosite și pentru alte tipuri de cazane. Cele pe lemne, spre exemplu, pot deveni ecologice și mai eficiente folosind aceste arzătoare. „Eu încălzesc acum pe peleți zonele Cheile Grădiștei și Fundata. Pe un cazan de 2 megawaţi, am pus două arzătoare de câte 600 de kilowaţi, deci 1,2 megawaţi și e deja prea mult pentru cazanul acela. Așadar le mai strunesc un pic. Dacă le-aș da drumul la maximum aș arunca practic căldura pe coș. Or, noi ne dorim să atingem temperatura și viteza de ardere pe care ne-o permite cazanul. Dacă puneam, spre exemplu, 3/1,3 megawaţi era prea mult și inutil. Alte tehnologii sunt generatoarele de aer cald, cu 600 de kilowați, pe care fermierii le pot folosi pentru a-și usuca cerealele. După terminarea sezonului, generatorul poate fi folosit pentru a produce căldură sau energie. Ca atare, poate fi folosit contracost de alți fermieri care doresc să-și încălzească serele, spre exemplu. Aceste generatoare de aer cald sunt o fabrică de bani. Fermierul poate câștiga de trei ori mai mulți bani prin vânzarea de energie decât prin valorificarea recoltelor. De aceea trebuie să facem din România o țară independentă energetic. Pentru că avem cu ce. Fermieri, sunteți bogați!“ a conchis Iuliean Horneț.

Anca Lăpușneanu

Vizualizari 1080
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti