Dublarea ponderii energiilor regenerabile ar aduce economii de 4.200 miliarde de dolari pe an
Scris de Lumea SatuluiDublarea ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic mondial, până la 36% în anul 2030, ar permite economiei mondiale să realizeze reduceri de costuri de până la 4.200 miliarde de dolari pe an, arată un studiu publicat miercuri de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), informează Reuters.
În 2014, energiile regenerabile erau responsabile pentru 18% din energia consumată la nivel mondial. Potrivit actualelor strategii energetice naționale, ponderea regenerabilelor ar urma să ajungă la 21% în anul 2030. Însă o dublarea a ponderii regenerabilelor ar ajuta la atingerea obiectivului mondial referitor la limitarea creșterii temperaturilor mondiale la sub două grade Celsius, cum s-a convenit la summitul de la Paris de anul trecut.
Potrivit studiului IRENA, costul dublării ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic mondial până în 2030 s-ar ridica la 290 de miliarde de dolari pe an, însă economiile realizate ca urmare a reducerii poluării și a efectelor emisiilor asupra sănătății umane și agriculturii ar fi cuprinse între 1.200 și 4.200 miliarde de dolari pe an.
"Atingerea unei dublări a ponderii energiilor regenerabile nu este doar un obiectiv fezabil este și mai ieftin. Aceasta ar crea mai multe locuri de muncă, ar salva milioane de vieți ca urmare a reducerii poluării aerului și ne-ar pune pe o traiectorie de limitare a creșterii temperaturilor globale la două grade, cum s-a convenit la Paris", a declarat directorul general al IRENA, Adnan Amin.
Separat, Agenția Europeană de Mediu (AEM) a anunțat miercuri că ponderea energiilor regenerabile în mixul energetic al Uniunii Europene a crescut până la 15,2% în 2014 de la 15% în 2013, potrivit datelor preliminare pentru 2014, ultimul an pentru care sunt disponibile astfel de date.
AGERPRES
Articole recente - Lumea Satului
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului
- APIA plătește peste 55 milioane lei pentru crescătorii de animale