Imprimă această pagină
Invatamant. Cercetare 21 Iulie 2022, 16:36

Citrus-Port, prima aplicație digitală de consiliere pentru cultivatorii de citrice

Scris de

Inovație prin tehnologie. Așa arată viitorul în agricultură sau cel puțin acesta este planul pe termen mediu și lung al Comisiei Europene. Unul dintre proiectele dedicate agriculturii, respectiv segmentului de cultivare a citricelor, este Citrus-Port. Un proiect-pilot care, la finalul cercetării, se va transforma într-un instrument digital care calculează și semnalează momentul potrivit pentru aplicarea tratamentelor folosite împotriva dăunătorilor și bolilor, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

„Acesta are potențialul de a deveni prima platformă digitală globală de consiliere pentru segmentul de citrice și va oferi cultivatorilor sfaturi personalizate despre când și cum să-și trateze culturile împotriva bolilor și dăunătorilor pentru a crește eficiența și a reduce utilizarea pesticidelor cu 30-40%.“

Prin reducerea numărului de aplicări ale tratamentelor se reduce gradul de utilizare a pesticidelor, iar astfel riscurile toxicologice la care sunt supuși fermierii vor fi mai reduse, iar calitatea fructelor produse va crește. Potrivit informațiilor făcute publice de către Comisia Europeană, obiectivul general al proiectului de inovare este finalizarea platformei CITRUS-PORT până la finalul lui 2022 și lansarea acesteia pe piața globală a soluțiilor agricole inteligente.

„Pe parcursul celor 6 luni de studiu de fezabilitate scopul echipei din spatele acestui proiect a fost evaluarea fezabilității tehnice și economice pentru dezvoltarea platformei digitale CITRUS-PORT și extinderea acesteia pe piața globală. Rezultatele studiului de fezabilitate au confirmat atractivitatea inovației în rândul grupurilor țintă. Ca urmare a muncii întreprinse, compania a decis să continue proiectul CITRUS-PORT și a creat un plan detaliat de implementare cu activitățile necesare pentru a aduce pe piață instrumentul digital propus. Proiectul a evoluat semnificativ atât în ceea ce privește planificarea strategică, cât și nivelul de detaliu. Obiectivul nostru este să lansăm o nouă platformă și aplicație mobilă pentru operațiuni live și să avem o platformă robustă pregătită pentru operațiuni globale.“

Utilizarea platformei va avea efecte extraordinare în ceea ce privește impactul asupra mediului prin faptul că, având la dispoziție un instrument inteligent ușor de utilizat și accesibil, fermierii vor putea optimiza timpul de pulverizare a substanțelor chimice. Prin urmare, vor putea reduce radical numărul de tratamente (cu aproximativ 30-40%). Ulterior, reducerea utilizării pesticidelor este un pas important în ceea ce privește protecția solului și reducerea gradului de scurgeri chimice în apele subterane. Mai mult decât atât, consumatorii vor avea la dispoziție fructe cu o calitate mai bună deoarece realizarea tratamentelor chimice pe baza informațiilor oferite de Citrus Port va reduce reziduurile chimice toxice din produse cu cca 60%.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite