Invatamant. Cercetare 04 Martie 2022, 13:42

Dr. prof. cercetător în științe agrare, Boris Boincean „Prețurile producției agricole în economia de piață nu sunt reale...“

Scris de

O alimentație sănătoasă înseamnă să consumăm produse despre care știm cum au fost obținute și să le evităm pe cele ce conțin ingrediente necunoscute sau care au fost procesate excesiv. Agricultura din toată lumea este afectată de scumpirile surselor energetice neregenerabile (gaz natural, cărbune) și derivatele lor (îngrășămintele minerale, pesticide, combustibil, tehnică agricolă etc.), dar și de efectele pandemiei COVID-19. Populația globului este în creștere, dar sursele limitate de energie neregenerabilă și degradarea mediului reduc accesul la produse alimentare în mod egal pentru toți oamenii.

De ce nu sunt reale prețurile producției agricole?

Dr. prof. cercetător în științe agrare Boris Boincean consideră că o astfel de situație este cauzată de nerespectarea legilor agronomice și ecologice fundamentale. Dorința omului de a domina natura în scopul obținerii unui nivel maxim de producție și profit fără a ține cont de consecințele activității sale asupra mediului și sănătății oamenilor este un alt factor.

„Prețurile producției agricole în economia de piață nu sunt reale deoarece ele nu includ cheltuielile necesare pentru restabilirea solurilor poluate și degradate, a apei potabile poluate și nici eforturile pentru înlăturarea consecințelor negative ale încălzirii globale, sănătății oamenilor și animalelor. Aceste cheltuieli sunt externalizate și puse pe umerii copiilor, nepoților și strănepoților noștri. Nimic nu este mai scump decât produsele alimentare și apa potabilă folosite zilnic de fiecare dintre noi“, a precizat Boris Boincean.

De asemenea, cercetătorul a evidențiat faptul că, pentru a ști exact care este originea și parcursul alimentelor până la consumator, dar și prețul lor real, este necesar să evităm folosirea unor noțiuni greșite. Agricultura ecologică (biologică, organică, biodinamică) este o alternativă la agricultura convențională, dar neutilizarea substanțelor chimice nu înseamnă neapărat că producția obținută este ecologică. Analiza în laborator a furajelor pentru animale sau a produselor alimentare destinate consumului uman este limitată în a stabili dacă au fost respectate toate cerințele realizării unei producții ecologice. În cazul agriculturii ecologice, certificarea se realizează pentru întreaga gospodărie.

Trei strategii în sprijinul mediului

Ana Deaconu, doctor în sănătate publică și nutriție, consideră că responsabilitatea unei nutriții sănătoase ne revine nouă. Într-o anumită măsură noi alegem de unde și ce fel de alimente ne cumpărăm.

„Atunci când vorbim despre mâncarea sănătoasă ne referim, în primul rând, la alimentele care sunt sănătoase pentru noi și familia noastră. Evident, este mai sănătos să evităm alimentele în a căror producere au fost folosite pesticidele. În unele locuri din lume expunerea la pesticide este asociată cu dermatita, tulburările sistemului nervos și numeroase forme de cancer. Să nu uităm că agricultorii sunt și consumatori, de aceea și pentru ei este esențială practicarea agriculturii într-o formă cât mai agreabilă“, a evidențiat Ana Deaconu.

Potrivit unei cercetări științifice realizate de mai mulți specialiști și denumită „Sustenabilitatea și calitatea alimentelor ecologice“, modul în care ne alimentăm are o influență puternică asupra mediului, începând de la producția agricolă, prelucrare, comercializare, transport și până la consum. În plus, alimentația este importantă și pentru bunăstarea și sănătatea noastră.

Pentru ca sistemul nostru alimentar să fie sustenabil din perspectiva utilizării resurselor și a influenței asupra mediului, au fost analizate trei strategii: o strategie de consum, o strategie de producție și o strategie circulară. Strategia de consum urmărește modificarea preferințelor de consum ale omului, în așa fel încât el să aleagă produsele cu impact mai redus asupra mediului. Strategia de producție tinde spre o producție a alimentelor mai prietenoasă cu mediul. Strategia circulară are drept scop circuitul închis de biomasă și nutrienți, precum și repartizarea rațională a resurselor de teren și biomasă în întregul sistem alimentar. Acesta din urmă combină aspectele ce țin de strategia de consum și cea de producție.


Garantarea unei siguranțe alimentare înalte necesită efectuarea de controale. Din acest motiv, prin lege este prevăzută așa-numita asigurare dublă a calității (Regulamentul UE privind sănătatea animală, Regulamentul elvețian privind produsele alimentare și articolele de consum). Întreprinderile din sectorul alimentar sunt principalii responsabili pentru calitatea și siguranța produselor proprii și sunt obligate prin lege să asigure o producție în conformitate cu bunele practici de fabricație (GMP – good manufacturing practice), cu bunele practici de igienă (GHP– good hygiene practice) și să mențină un sistem de control intern funcțional.


Liliana Postica


Vizualizari 1028
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti