USAMV Iaşi - Centru de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Invatamant. Cercetare
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași va exista un Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară, acronim ROVETEMERG, valoarea totală a investițiilor fiind de aproape 9 milioane de euro, declară reprezentanții USAMV.
Centrul va avea o utilitate deosebită pentru regiunea de Nord-Est și nu numai deoarece vor putea fi diagnosticate și cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar și cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri, explică cei de la universitatea ieșeană. Managerul proiectului, prof. univ. dr. Gheorghe Săvuţa, a declarat că valoarea totală a investiţiilor este de aproape nouă milioane de euro.
„Centrul va avea o utilitate deosebită pentru Regiunea de Nord-Est şi nu numai deoarece vor putea fi diagnosticate şi cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar şi cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri. Scopul acestui proiect este de a dezvolta un Centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată şi experimentală, privind microorganismele înalt patogene cu potenţial de răspândire în masă, bolile infecţioase (re-)emergente şi rare, rezistenţa microbiană la medicamente, siguranţa microbiologică a alimentelor, rezultatele obţinute având menirea de a îmbunătăţi sănătatea animalelor, a omului şi mediului, în spiritul conceptului One Health“, a spus managerul de proiect.
Obiectivele generale ale proiectului ROVETEMERG sunt creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi de transfer de cunoştinţe şi creşterea calităţii şi eficienţei activităţii de CDI a USAMV Iaşi.
„Misiunea noastră va fi de a răspunde la problemele globale de sănătate care apar la interfaţa om-animal-mediu-alimente, prin colaborare cu parteneri regionali şi internaţionali. Proiectul este foarte important, mai ales acum, în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi fiindcă regiunea noastră a fost şi este afectată de boli transmisibile care au cauzat pierderi mari în rândul păsărilor şi animalelor, precum pesta porcină africană, unele periculoase şi pentru om, cum este de exemplu gripa aviară. Estimăm că acest centru va putea fi pregătit să funcţioneze până la sfârşitul anului 2021“, a mai adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Săvuţa.
Acesta a mai adăugat că proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
- Cercetare transfrontalieră pentru prevenirea și controlul hepatitei E la USAMV Iași
- Sănătatea peștilor de cultură în sistemele de acvacultură din bazinul Prutului
- Teste la USAMV Iași. Noi combinații de condiment ce pot fi folosite la produsele din carne
- Cinci proiecte în valoare de 8 mil. euro depuse de USAMV Iaşi în cadrul competiţiei Innotech Student
- Cele mai importante podgorii europene, studiate de cercetătorii de la Universitatea Agronomică din Iaşi
- Rolul medicilor veterinari privind apărarea sănătății publice
- „Ziua lupinului“ la Ferma Ezăreni din cadrul USAMV Iaşi
- Metode de apreciere a calității nutriționale a cărnii
- 15 Mai - Ziua Națională a Medicului Veterinar
- Măsuri pentru prevenirea şi combaterea zoonozelor
Articole recente - Lumea Satului
- Pixxaro™ Super - Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultura de cereale păioase
- Proiect de 6,7 milioane euro pentru stațiunea Borsec
- Beneficiarii sprijinului forfetar pot solicita AFIR suspendarea contractului ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19
- A început prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021
- Comasarea terenurilor agricole, un subiect de interes major pe agenda comună a Clubului Fermierilor Români și Coaliției pentru Dezvoltarea României
- Protestul fermierilor din zona Moldovei
- Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA, accesând link-ul aplicației IPA-Online
- Buzăul de munte, terorizat de urși
- Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
- Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor