Prima medie de 10 la bacalaureat obținută la un liceu cu profil agricol!
Scris de Lumea SatuluiAnul acesta consemnăm o premieră în învățământul liceal agricol: prima medie generală 10 obținută la examenul de bacalaureat! Performanța aparține unui absolvent de la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu“ Podu Iloaiei, din județul Iași. De altfel, această unitate de învățământ are și cea mai mare rată de promovare din țară, 62,92%. Dar, chiar și cu această reușită, niciun liceu agricol n-a atins media de promovabilitate înregistrată la nivel național în sesiunea din iunie, de 64,5%!
În comparație cu 2019, când revista noastră a analizat 78 de unități de învățământ cu clase de agricultură din întreaga țară, anul acesta ne-am rezumat la cele 57 (inițial au fost 58) de colegii și licee selectate și preluate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale spre cofinanțare. În 2020, la nivel național, rata de promovare în prima sesiune a examenului de bacalaureat, după soluționarea contestațiilor, fără etapa specială, a fost de 64,5%, cea mai mică din ultimii șase ani. Rezultatul mai slab a fost pus pe seama condițiilor speciale în care s-au desfășurat cursurile, după ce școlile au fost închise din luna martie din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, e necesar să consemnăm și rata mare de neprezentare la examen, fie că vorbim despre elevi din generația actuală, fie de absolvenți din anii trecuți.
Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu“ din Podu Iloaiei-Iași, cel mai bun din țară
În învățământul agricol, doar trei licee au reușit să obțină o rată de promovare, calculată la numãrul de elevi prezenți în sală, și nu la numărul de candidați inițial înscriși la examen, mai mare de 50%.
Cea mai bună școală agrară este Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu“ Podu Iloaiei, din Iași. De altfel, unitatea s-a clasat pe poziții fruntașe și anul trecut, cu o promovabilitate însă mai mică, de 51,38%. În acest an liceul se poate mândri și cu prima medie de 10 la bacalaureat obținută la o școală de agricultură, performanță cu care învățământul de profil nu s-a mai întâlnit poate de zeci de ani. Următoarele două școli meritorii provin din Galați și Sibiu.
Multe medii mari la școlile din Moldova și Transilvania
Pentru următoarea grupă, de unități cu promovabilitate cuprinsă între 40 și 49,99%, trebuie să facem o remarcă, valabilă și pentru celelalte trei școli despre care am pomenit anterior: cu excepția Liceului Tehnologic „Gh. K. Constantinescu“ din Brăila, toate sunt din Moldova și Transilvania (inclusiv Banat), ceea ce face o concluzie a noastră mai veche valabilă, și anume că în aceste regiuni istorice învățământul agricol este luat mult mai în serios decât în restul țării. O dovadă în plus, cu mici excepții (Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza“ din Ciumbrud, Alba), o reprezintă și mediile mari obținute de cei mai buni elevi ai acestor unități școlare. De altfel, în toată țara sunt 17 medii generale de peste 9,00 și 15 mai mari de nota 8,00, trecute de noi la rubrica „cea mai mare medie“, înțelegând că aici sunt evidențiați șefii de promoție din fiecare liceu. Referitor la școala din Ciumbrud, consemnăm un salt spectaculos față de anul trecut, când rata de promovare s-a oprit la 20%, iar anul acesta procentul s-a dublat (44,44%). La fel stau lucrurile și-n cazul Liceului Tehnologic „Ștefan Manciulea“ Blaj, care a urcat de la 23,63% în 2019, la 48,71% în 2020 sau la Colegiul „Emil Negruțiu“ Turda, care a obținut procentaj dublu (22,22%, anul trecut, față de 47,91%, în 2020). Aceeași remarcă și pentru Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi“ Iași (30% în 2019) sau Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir“ Huși (29,37%, în 2019).
O remarcă specială pentru un liceu de la... țară!
În accepțiunea noastră, liceele cu o rată de promovare cuprinsă între 30,00 și 39,99% sunt școli unde există potențial de creștere. Întâmplător sau nu și aici predomină unitățile din Moldova și Transilvania. Fac excepție Liceul „Gh. I. Șișești“, din Valea Călugărească – Prahova și Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu“ din Curtea de Argeș – Argeș, primul reușind o creștere de aproape 15 procente față de anul trecut (2019, promovabilitate de 14,63%; 2020, promovabilitate de 31,74%). De remarcat mediile foarte bune obținute la cinci din cele șapte școli din această grupă, cu o notă specială pentru Liceul „Demostene Botez“, din Trușești un sătuc „uitat“ de lume, la jumătatea distanței dintre Botoșani și Prut, unde cel mai bun elev a fost notat cu 9,96!
Regretabil că se poate numi șef de promoție un elev din Smeeni, Buzău, cu nota 6,98!
Singura constantă din această serie de 14 școli, cu rată de promovare cuprinsă între 20 și 29,99%, o reprezintă Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, din Bihor, care a înregistrat cam aceeași promovabilitate în ultimii ani: 26,53%, în 2018; 23,07%, în 2019; 27,27%, în 2020. În rest observăm rezultate mai bune (vezi tabel), comparativ cu anul trecut, pentru Liceul Tehnologic nr. 1 Cudalbi, Galați (11,11%, în 2019), Liceul Tehnologic „Ioan Bojor“ Reghin, Mureș (18%, în 2019), Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Bihor (11,47%, în 2019) etc. Alte performanțe, dacă putem numi așa ceva la o rată de promovare totuși scăzută spre mediocră, vin de la: Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ Călărași, Dolj, care a crescut de la o rată de promovare de 4, 76%, înainte de contestații, în 2019, la 26,66%, în 2020; Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau“ Brănești, Ilfov- de la 8,10%, în 2019, la 23,07%, în 2020; Liceul Tehnologic Odobești, Vrancea- de la 6,25%, în 2019, la 22,22%, în 2020; Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, Buzău – de la 7,69%, în 2019, la 26,66%, în 2020. Totuși, la ultima unitate, este regretabil că se poate numi șef de promoție un elev cu nota 6,98!
Constanță în mediocritate!
Cea mai consistentă grupă, cu 16 licee agricole, este cea cu promovabilitate între 10 și 20%. Din păcate acest aspect vorbește de la sine despre mediocritatea care s-a instalat de mult timp în învățământul tehnologic, în general și în învățământul agrar, în special. Zone cu tradiție în pomicultură (Bistrița Năsăud) și care aveau unități școlare de elită au ajuns foarte jos cu procesul de învățământ! Să nu credeți că este vorba despre vreun accident, ci remarcăm o constantă a acestor rezultate jenante; și anii trecuți aceste licee s-au plasat tot în seria de promovabilitate mică și foarte mică.
Chiar se justifică existența liceelor cu ZERO sau sub 10% rată de promovare?!!
Când despre școlile cu rată de promovare sub 10%, persistăm în întrebarea pe care o repetăm de câțiva ani: chiar mai merită ca ele să fie menținute și finanțate? Nu cumva ar trebui revizuită politica educațională, iar aceste unități s-ar cădea să fie transformate în școli profesionale, fiindcă agricultura chiar are nevoie de meseriași buni în fiecare domeniu? Bun, nu putem scoate liceeni meritorii și mai apoi ingineri, dar ar putea rezulta din aceste unități niște mecanizatori nemaipomeniți, asta că tot ducem noi lipsă de tractoriști! Ne pierdem vremea să mai vorbim apoi de cele trei licee de... nota ZERO, nu? Pe urmă ne punem și întrebări legate de felul în care a selectat MADR aceste școli pentru a fi cofinanțate. Oare chiar e justificat să aruncăm banii în niște licee ai căror elevi refuză să învețe carte?
Maria Bogdan
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Sucul de tomate - procesul tehnologic
- Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj
- Recomandări pentru fertilizarea grâului din toamnă
- Apicultura, un domeniu cu tradiție îndelungată, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri
- Ferma mixtă de vaci - o afacere?
- Viespea rapiței poate dijmui producția
- La Corteva Agriscience, transformarea agriculturii este în centrul atenției, prin inițiativa „Growing for Good“
- Digitalizarea sufletelor
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca