„O oază de sănătate pentru părinți și copii“ - salină într-un bloc din Bacău
Un spațiu comercial, la parterul unui bloc de locuințe, a fost transformat într-o salină artificială în Bacău. Este ideea inedită a Simonei Andronic, care a transformat un loc banal într-o oază de sănătate. Salina este deschisă din octombrie 2015 și, de peste trei ani, aduce un plus de sănătate comunității căreia se adresează. Terapia de care clienții mari și mici beneficiază aici se numește haloterapie. La salină aerosolii sunt uscați, sarea este uscată și măcinată în granule microscopice.
Haloterapia ne îndeamnă la sănătate
Haloterapia este cunoscută de mii de ani pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator și de peste 100 de ani medicii, întâi în Polonia, recomandau tratamentul bolnavilor în salinele naturale. Haloterapia folosește microparticule de sare naturală pulverizată sub formă de aerosoli pentru tratamentul diferitelor afecțiuni. Aceasta reproduce, în locații mai accesibile mediului urban, microclimatul folosit în speleoterapie, adică tratamentul practicat în minele de sare din Europa de Est încă din secolul al XIX-lea.
Salina Bacău este o salină activă, dotată cu un halogenerator performant produs de o echipă de cercetători din Sankt Petersburg. Acest aparat este, de fapt, o moară care macină sarea în granule microscopice, dimensiunea acestora fiind de 4-5 microni. Sarea măcinată este pulverizată într-o încăpere, unde stau persoanele care au nevoie de această terapie. Acest aparat are rezultate clinice dovedite și cu studii în peste 135 de locații din Estonia, Finlanda, Marea Britanie, Canada, SUA, Germania și alte țări.
Salină „artificială“ în inima Bacăului
O astfel de salină este înființată de Simona Andronic care, după 22 de ani petrecuți în București, s-a întors acasă pentru a-și aduce contribuția la bunăstarea băcăuanilor, construind acest proiect care se adresează persoanelor cu afecțiuni respiratorii. Aceasta are 44 ani și este licențiată a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București, iar ultimii 21 de ani și i-a petrecut în Capitală, ajungând acum la un CV bogat. Cu toate acestea, Simona s-a gândit să se întoarcă acasă și nu a făcut-o pur și simplu; aceasta a aflat de ideea salinei de la un prieten tot din Bacău, iar după luni de documentare, vizite în saline active similare din București, discuții cu producătorii străini despre halogeneratoare, ea a considerat că o salină „artificială“, dar activă, este o necesitate mare pentru Bacău. Mai exact, în anul 2014, când a aflat de salină, Simona își dorea oricum să se întoarcă în orașul din care a plecat. Așa că în vara lui 2015 a vândut casa din București, iar banii i-a investit, cu curaj și încredere, în ceea ce este astăzi Salina Bacău, un loc unde copiii vin cu bucurie să se joace, inspiră aerosoli salini uscați, iar părinții se relaxează alături de ei. „Salina funcționează într-un spațiu comercial, la parterul unui bloc de locuințe, într-o zonă centrală a Bacăului. Sala este bine izolată, aerisită, are 45 mp și aerul este uscat (se folosește și un dezumificator). Programul începe la ora 16 zilnic, de luni până vineri, intrările la terapie sunt la ore fixe, iar ultima ședință este de la 18 la 19. Sâmbăta, în sezonul rece, este doar o oră de haloterapie, de la 10 la 11. O ședință de haloterapie durează 45 de minute; se recomandă o ședință la două zile pentru ca sarea să aibă timp să topească mucoasele și să aibă timpul ei de acțiune, iar o cură minimă în urma căreia se pot observa rezultate este de 10 ședințe“, a precizat Simona.
Prevenția este cheia succesului
Efectele sunt atât pentru aparatul respirator, cât și pentru sistemul nervos central pentru că, dacă avem un organism bine oxigenat, un creier bine oxigenat, atunci și starea noastră de bine este evidentă. Efectele benefice ale unei cure de haloterapie se mențin timp de 6-12 luni sau chiar mai mult, fiind demonstrate prin studii clinice în Anglia, Rusia, Germania, Estonia și Canada. În acest sens, băcăuanii au fost și ei deschiși deoarece au văzut în această salină o oază de sănătate, ne spune Simona. „Comunitatea din Bacău a reacționat extraordinar în primul an de la deschidere, oamenii au observat rezultate de la primele ședințe: nasul desfundat, tusea sâcâitoare trece în câteva zile, virozele sunt ținute la distanță. Părinții au înțeles că prevenția este cheia succesului! Este o muncă pe care puțini o înțeleg, căci a educa o comunitate în spiritul sănătății prin metode naturiste este uneori copleșitor. Pentru că, din păcate, medicamentele sunt soluția mai comodă, iar oamenii nu se gândesc la consecințe și la contraindicații. Însă, din fericire, însă părinții duc vestea mai departe, reclama se face exclusiv din om în om, și astfel Salina Bacău se bucură de un nume foarte bun în oraș, printre părinți și copii.“
Afecțiunile în care haloterapia are rezultate studiate și dovedite sunt: afecțiuni respiratorii, bronșite, pneumonie, astm, răceli sezoniere, imunitate scăzută, rinită, sinuzită, afecțiuni ORL-otită, laringită, boli de piele-psoriazis, zona Zoster, stres, oboseală, depresie, sforăit și insomnie. Pe lângă tratarea acestor afecțiuni, Simona vrea să facă cunoscut faptul că haloterapia este o terapie complementară în tratarea afecțiunilor respiratorii.
„Ceea ce îmi doresc cel mai mult este ca lumea medicală să acorde mai multă atenție terapiilor alternative și să se aplece asupra studiilor de specialitate, publicate în alte țări și susținute de Societatea Internațională de Pneumologie. Haloterapia este foarte cunoscută în Europa, Australia și America, iar în Rusia sunt zeci de camere unde halogeneratoarele își fac treaba. În câteva țări, această terapie este listată în nomenclatoare și serviciile sunt decontate de casele de asigurări. În România avem un exemplu foarte grăitor: Sanatoriul de boli pneumologice de la Dobrița, Târgu Jiu; acesta are o salină activă cu halogeneratoare în spital, deci medicii de acolo s-au convins de beneficiile majore ale acestei terapii pentru bolnavii cronici. Perspectivele mele de viitor sunt ca în salină să fie din ce în ce mai mulți oamenii pe scaun, să fie copii care scapă de wheezing, tuse, otită și alergii. Și cu îndrăzneală… să existe din ce în ce mai mulți medici care să recomande haloterapia ca terapie complementară în tratarea afecțiunilor respiratorii“, a încheiat Simona Andronic.
Beatrice Alexandra MODIGA
Bacau, salina, salina artificiala, Salina Bacau
- Articol precedent: Plantele de cultură mare folosite în medicina populară
- Articolul următor: Conacul Pană Filipescu, rădăcina unui neam de mari români