Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 May 2021

13 linii de soiuri de orez coreean vor fi testate la Brăila

Vizita delegației coreene la București în luna ianuarie 2018 a avut loc în cadrul Acordului de colaborare încheiat între Fundația de Cooperare Industrie – Academie, Universitatea Națională Kyungpook – Corporația de Uniune Agricolă Gungangnara din Daegu (Coreea de Sud) și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila privind realizarea proiectului intitulat „Cercetarea comportării și ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale“.

Proiectul menționat are ca obiective principale:

– Stabilirea obiectivului de ameliorare pentru creșterea proviziilor de orez în condiţiile încălzirii globale.

– Selecția soiurilor de orez deja create cu adaptabilitate la regiuni cu altitudine medie.

– Dezvoltarea de noi soiuri de orez adaptabile pentru țările mediteraneene și CIS.

– Dezvoltarea tehnicii de cooperare.

La realizarea proiectului participă o serie de instituții din diferite țări, dintre care amintim:

– Coreea de Sud – Universitatea Națională Kyungpook, Daeku (responsabil de proiect, dr. Gihwan Yi);

– Turcia – Institutul de Cercetare Agricolă Tracia din Edirne (responsabil de proiect, dr. Surek Halil);

– România – Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Brăila (responsabil de proiect, ing. Ivan Ionel);

– Rusia – Institutul de Cercetări Agricole pentru Orientul Îndepărtat din Vladivostok.

Institutul Orezului, Centrul Științific și de Producție Uzbek pentru Agricultură din Uzbekistan (responsabil de proiect, dr. Abdullaev Anvar Kadirullaevich) nu mai participă la proiect.

Întâlnirea de lucru dintre delegația din Coreea de Sud, formată din prof. dr. ing. Gihwan Yi (lider de proiect) și reprezentanții SCDA Brăila, dr. ing. Bularda Marcel și ing. Ivan Ionel, a avut loc în data de 29 ianuarie 2018, la Hotelul VIENNA HOUSE EASY AIRPORT din Otopeni.

Întâlnirea reprezentanților SCDA Brăila cu delegația coreeană a avut ca scop discutarea, în vederea semnării noului Acord de colaborare între părți, stabilirea experiențelor și a cadrului experimental pentru anul 2018, rezolvarea unor probleme specifice proiectului privind asigurarea materialului semincer, necesitatea întocmirii Planului experimental 2018 ca anexă la Acordul de colaborare, dorința părții coreene de a continua testarea la ISTIS a soiului de orez Dunae în vederea omologării.

Au fost discutate documentele de contractare a proiectului „Cercetarea comportării și ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale“, Planul de lucru 2018, problemele privind modul de experimen­tare și de analiză a observațiilor, rezultatele cercetării și s-a preluat sămânța necesară.

În principal, pentru anul 2018 s-a convenit asupra următoarelor aspecte:

– Se va continua testarea soiului de orez coreean Dunae la ISTIS, folosindu-se sămânța şi panicule selectate şi recoltate din CE Polizești.

– În experiențele din anul 2018 se vor folosi soiurile martor Polizeşti 28, Osmancik – 97 și Dunae și se vor introduce în studiu 13 linii și soiuri: KM-1801, KM-1802, KM-1803, KM-1804, KM-1805, KM-1806, KM-1807, KM-1808, KM-1809, KM-1810, KM-255, KM-306 și Baekilmi, semințele fiind furnizate de partea coreeană.

– În vecinătatea parcelelor experimentale, pe același aliniament, se va organiza un mic lot demon­strativ cu următoarele soiuri și linii: Dunae, KM-255, KM-306, L-102 și L513/3.

– În anul 2018 prof. dr. ing. Gihwan Yi dorește să invite pe ambasadorul Coreei de Sud la București și o serie de oameni de afaceri pentru a vedea rezultatele bune ale colaborării între partea română și cea coreeană în domeniul ameliorării orezului.

Partea coreeană a apreciat în mod deosebit modul în care se derulează colaborarea

Dr. ing. Marcel Bularda