Niciun sprijin pentru crescătorii de păsări ornamentale
Deși cu o pondere evident mai restrânsă, în agricultură s-au dezvoltat și afaceri de nișă. Târgurile specializate au fost de fiecare dată o oportunitate de a cunoaște antreprenori care și-au angrenat forțele în dezvoltarea unor proiecte care ies din tipare. Crescătorii de păsări ornamentale fac parte din aceeași categorie, iar George Voinea este unul dintre ei. Aflam anul trecut într-o conversație cu acesta că a plecat din București pentru a înființa în comuna Vidra, județul Ilfov, o crescătorie de păsări ornamentale. Deși colecția sa de păsări ornamentale s-a îmbogățit, George Voinea spune că mai are de așteptat până la momentul în care activitatea sa să treacă pragul spre o afacere propriu-zisă.
„Am reușit să îmi mențin activitatea an după an, însă nu știu dacă acest lucru ar fi fost posibil dacă nu aveam această pasiune pentru păsări ornamentale. Deocamdată nu pot spune că este chiar o afacere. Am făcut totuși eforturi și am cumpărat mai multe specii de păsări. În momentul de față, cel mai scump exemplar din crescătorie este un rățoi carolin albastru care costă 150 de euro. Din nefericire, au scăzut foarte mult prețurile. Un exemplar ca acesta costa în urmă cu doi ani în Slovacia 400 de euro. Concurența pe piață este tot mai mare și asta justifică scăderea prețurilor. De actualitate în rândul crescătorilor de păsări rare este acum o rasă de mandarine, numită Blondy. Costă 400 de euro, dar în câțiva ani prețul va scădea considerabil“, spune crescătorul din Vidra.
Cele mai recente achiziții în colecția crescătoriei sale sunt păsările de expoziție și de colivie. Așa că cei interesați de păsări ornamentale găsesc aici, spre exemplu, porumbei australieni (rasă originară din Australia, dar care s-a răspândit în toată lumea) și al căror preț pornește de la 100-150 de lei. Turturelele senegal, importate din Ungaria, sunt pe lista de oferte, iar George Voinea spune că, în pofida tuturor vocilor care susțin că păsările aduse din această țară sunt sterile, a reușit ca dintr-o singură pereche de turturele să obțină 14 pui. Prețul turturelelor senegal pornește de la 50 de lei exemplarul. Alte păsări ornamentale din crescătorie sunt turturelele râzătoare, prepelițele, potârnichile comune și cu picior roșu, importate de asemenea din Ungaria, acestea din urmă costând 70 de lei exemplarul.
„Deși faptul că suntem tot mai mulți crescători de păsări ornamentale creează dezavantajul prețului mic, există astfel șansa de a obține un sprijin. De a ne face vizibili. În urmă cu cinci ani eram foarte puțini în țară, iar acum că lucrurile s-au schimbat, poate că vom avea parte și noi, crescătorii de păsări ornamentale, de un sprijin. În momentul de față nu ne lipsește doar acest sprijin, ci și informațiile. Am vorbit cu mulți vânători care spuneau că, din cunoștințele lor, în alte țări se acordă subvenție de stat pentru creșterea păsărilor rare. Oare cum va fi de acum înainte la noi?“
Laura ZMARANDA
pasari decorative, crescatori de pasari ornamentale
- Articol precedent: Aspecte privind ameliorarea taurinelor de lapte
- Articolul următor: Recorduri din lumea animală