Horticultura 26 Martie 2023, 23:31

Având spirit de antreprenor de la 13 ani, Marius a preluat afacerea horticolă a părinților

Scris de

Marius Postolache, un tânăr în vârstă de 22 de ani, muncește cot la cot cu părinții săi o suprafață de 6 ha cu legume și 15 ha cu pomi fructiferi, în Probota, județul Iași. De la vârsta de 13 ani, Marius s-a implicat în afacerea demarată de părinți pentru că, gândea el, este una de viitor.

Livadă în sistem superintensiv

„Împreună cu părinții administrez o exploatație agricolă specializată în horticultură, pe care o deținem în comuna Probota, județul Iași, respectiv 15 ha de livadă, din care 10 ha de livada de măr plantată în sistem superintensiv, 3 ha de livadă de prun și 2 ha păr. În ceea ce privește legumicultura, cultivăm legume pe o suprafață de un hectar, în spațiu protejat, și 5 ha în câmp deschis, precum tomate pentru industrializare, vinete, ardei gras, kapia, varză de toamnă și pepeni“, susține tânărul ieșean.

horticultura

Proiect european pentru înființarea unei linii de procesare a legumelor și fructelor

Marius Postolache s-a obișnuit cu munca de la o vârstă fragedă. Avea doar 13 ani când a înțeles ce înseamnă să fii legumicultor și cum se clădește o afacere de succes în acest sector. Pe viitor acesta are planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea afacerii în care părinții au tot reinvestit. Vrea să nu mai depindă de forța de muncă și de aceea încearcă să facă totul mecanizat, cu ajutorul fondurilor europene, prin Submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri“.

„Totul a început în urmă cu 10 ani, când părinții mei și-au schimbat domeniul de activitate și au investit în agricultură. Pentru mine reprezintă o moștenire de familie care m-a impulsionat să studiez acest domeniu și în care vreau să aplic „roadele învățăturii“ de-a lungul celor 4 ani. Pe viitor voi aplica pentru un proiect european din Submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri“, iar din fondurile pe care le voi obține vreau să îmi înființez o linie de procesare, în care să valorificăm produsele din fermă. Din punctul meu de vedere, deși reprezintă un domeniu greu din cauza mai multor factori, poate fi foarte profitabil“, încheie tânărul fermier din județul Iași.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti