Lumea satului 750x100

update 29 Oct 2020

Ciresul, cultura la care România este pe locul 3 în lume ca productivitate

La nivel mondial România este pe locul 3 în ce priveste randamentul obtinut la culturile de cires (119425 Hg/ha), pe locul pe locul 8 în ce priveste productia (81842 tone) si pe 18 în ce priveste suprafata recoltata (6853 ha), scrie publicatia Agrointel.ro.
Cultura ciresului asigura prosperitatea multor familii în regiunile în care aceasta este cultura specific-traditionala - aducând venituri peste media adusa de productia agricola. De regula, productia se face în livada mostenita, pe suprafete de maximum 5 ha de catre proprietari.

Publicatia atrage atentia ca gradul de sustinere al plantatiilor de cires cu subventii nationale sau europene este aproape de zero, cei mai multi dintre proprietari de livezi având suprafete mai mici decâ cele eligibile. 

Comunele Ciresoaia (Bistrita-Nasaud, nordul Romaniei) si Turcinesti (Gorj, sud-vest) sînt doua cazuri în care cultura ciresului asigura prosperitatea comunitatii, o prosperitate evidenta prin multi indicatori precum numarul si marcile autourismelor locuitorilor, numarul caselor cu etaj, al garajelor si al utilitatilor imobiliare. 

Agrointel.ro explica productivitatea mare, in ciuda investitiilor modeste in acest domeniu, drept un dar al solului foarte bun, al climatului local propice, al muncii oamenilor si al unor secrete vechi (precum port-altoiul sabatic, asa cum fac cei de la Ciresoaia, care ofera pomului "domesticit" ceva din robustetea celui salbatic).

Publicatia mentioneaza ca ciresele sînt trecute în lista 'aromelor fine' a bucatarilor si distilatorilor si a fructelor cu continut mare de anti-oxidanti a nutritionistilor si fito-terapeutilor. In acelasi timp, lemnul de cires este asociat cu 'luxul' de catre producatorii de mobilier si artizani. Nu in ultimul rand, livezile de cires sînt considerate adevarate 'paradisuri terapeutice' de catre psihoterapeuti. AGERPRES