Horticultura 13 Aprilie 2016, 16:09

Tehnologia Naturevo pentru cultura căpşunului

Scris de

La fel ca şi alte specii cultivate prezentate în revista noastră şi căpşunul se numără printre culturile cele mai expuse în condițiile schimbărilor climatice, având de asemenea un coeficient de transpirație și un consum de apă ridicat. Aşadar, căpșunul este un mare consumator de apă și nutrienți.

Tehnologia cadru recomandată de Naturevo, prezentată recent cultivatorilor de căpşuni din Halmeu de către dr. ing. Ion Enoiu, directorul general al respectivei firme, cuprinde câteva elemente care pot conduce la realizarea unor producţii mari şi de calitate cu eforturi financiare mult reduse:

Fertilizare de bază – NOVATEC® CLASSIC

Fertigare – HIDROSUPEREVO

La plantare: pentru plante în ghiveci / rădăcină nudă, mocirlire – ROOTIP BASIC, FIGHTER PHOS, CALYPSO.

Tratament foliar: EVO RIGHT 5, FIGHTER PHOS, ALGIFORTE, DEFFORT, OVIPRON, COPFORT, KERAFOL, EVOBOR, MIMOX, MICROFORT, REZISTEVO, KERAMIN K, ALTOSAN.

De reţinut, specialiștii Naturevo realizează schema de tratament pe săptămâni, în funcție de specificul zonei și a condițiilor climatice. În cazul unei primăveri foarte ploioase, se impun mai multe tratamente. Culturile sunt monitorizate și măsurile necesare sunt adaptate în funcție de evoluția plantelor.

Post recoltare: BOUILLIE BORDELAISE, OVIPRON.

Descrierea produselor din tehnologie:

ROOTIP BASIC– stimulator de formare a rădăcinilor și de creștere a sistemului radicular; stimulează
microorganismele care asigură hrănirea plantelor.

FIGHTER PHOS– stimulator fungistatic; sistemic excelent acro și bazipetal; fertilizant cu P și K; mărește rezistența la boli; elimină carențele de fosfor și potasiu.

EVO RIGHT 5 – adjuvant complex 4 ȋn 1. Antispumant. Regulator de pH - inactivează influenţa negativă a cationilor din soluţie şi reglează pH-ul soluţiei la 5. Umectant - ȋntârzie evaporarea soluţiei de pe frunze (efect mai bun al produselor). Dispersant - acţionează şi ca agent de uniformizare a solutiei pe frunze (spreader).

ALGIFORTE - biostimulator natural care diminuează efectele stresului de origine abiotica. Mărește cantitatea și calitatea recoltei. Conține fitohormoni naturali din extracte de alge marine care stimulează producerea de către plante a substanțelor care măresc rezistența la condițiile adverse de mediu. Produs ecologic.

DEFFORT– insecticid organic cu efect repelent, mărește capacitatea de autoapărare; prin aplicare se evită depunerea ouălor de către paraziți. Produs ecologic.

OVIPRON – ulei protector parafinic folosit în vegetaţie pentru: protecţia plantelor împotriva radiaţiilor solare UV, IR; reducerea transpiraţiei (a pierderii de apă), până la 40 %; stabilizarea substanţelor active pe aparatul foliar.

COPFORT – conţine 6% cupru complexat cu acid gluconic. Cuprul sistemic este absorbit rapid şi translocat ȋn plantă. Nu este spălat de ploaie. Acţiune sistemică, se poate aplica foliar dar şi radicular. Spectru foarte larg de boli controlate (mană, putregaiuri, fuzarioza, bacterioze, sfâşierea frunzelor, căderea plantelor şi a plăntuţelor, făinări, rugini, rapăn, septorioze etc). Produs ecologic.

KERAFOL și KERAMIN K– stimulator de germinare și creștere; mărește rezistența la stresul termic și hidric. Stimulează ȋnflorirea, fecundarea, fructificarea, maturarea și rezistenţa la păstrare.

EVOBOR - B 15 % asimilabil (etanolamina). Mărește fertilitatea, reduce atacul bacteriilor, mărește rezistenţa la ger. Reduce putregaiurile rădăcinilor / tuberculilor / bulbilor.

MIMOX – fungicid organic sistemic; alternativă naturală pentru controlul bolilor: sclerotinia, făinare, rapăn,
putregai cenușiu, mană, fuzarioză. Produs ecologic.

MICROFORT – amestec lichid de microelemente complexate (bor, cupru, mangan, zinc) cu acizi organici naturali și surfactanți speciali. Controlează bacteriile din culturi. Dacă se aplică preventiv, menţine populaţia de bacterii la un nivel suficient de scăzut, ȋncât să nu dăuneze culturii. Nu poluează și nu lasă reziduuri.

REZISTEVO – fertilizant foliar special, cu microelemente și activatori. Are un conţinut ridicat ȋn azot 14%, calciu 18% şi mai ales magneziu Mg 4,2%. Micşorează atacul bolilor ȋn depozite. Măreşte rezistenţa şi elasticitatea ȋnvelişului fructelor la răniri mecanice pe parcursul recoltării, depozitării şi transportului. Măreşte greutatea şi densitatea fructelor, precum şi conţinutul ȋn substanţe de rezervă.

ALTOSAN– inductor de apărare pe bază de chitosan; induce formarea fitoalexinelor în plante, substanțe
responsabile cu rezistența la factorii biotici și abiotici. Produs ecologic.

HIDROSUPEREVO – ȋngrășământ cu microelemente, cu aplicabilitate multiplă, specific pentru fertigare, pentru satisfacerea exigențelor nutriționale ale culturilor în diverse stadii de dezvoltare.

BOUILLIE BORDELAISE – fungicid de contact, pe bază de cupru, care controlează mai multe boli cauzate de ciuperci şi bacterii. Produs ecologic.

Oana Iftime,
Director Marketing si Proiecte speciale


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti