reclama youtube lumeasatuluitv

Ajutoare de stat de peste 520 de milioane de lei pentru producătorii agricoli în 2014

Ajutoarele de stat alocate producătorilor agricoli se ridică la 520,4 milioane de lei, în 2014, peste 90% din această sumă reprezentând alocările pentru motorina utilizată în agricultură, potrivit un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Ajutorul de stat alocat pentru motorina utilizată în agricultură, sub formă de rambursare, va fi în sumă de 473,03 milioane de lei, cel din sectorul creşterii animalelor, dar pentru acoperirea costurilor legate de întocmirea şi menţinerea registrului genealogic şi determinarea calităţii genetice a raselor de animale, de 15 milioane de lei, iar pentru acoperirea costurilor legate de mutarea cadavrelor de animale, aferente anului 2013, de 1,45 milioane de lei.

De asemenea, proiectul de act normativ mai prevede o sumă de 31 de milioane de lei pentru plata primelor de asigurare, pe anul 2013, dar şi pentru încurajarea producătorilor agricoli să-şi asigure culturile agricole, animalele, păsările şi familiile de albine.
Proiectul reglementează şi durata de aplicare a schemelor de ajutor de stat, care se va prelungi până la 30 iunie 2014.
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, una dintre noutăţile incluse în bugetul MADR pe 2014 se referă la menţinerea schemei de subvenţionare pentru motorina utilizată în agricultură, suma de 473 milioane de lei fiind alocată pentru primele trei trimestre.

"Elementele de noutate în 2014 sunt legate de faptul că menţinem schema de subvenţionare pentru motorina utilizată în agricultură. Avem o sumă 473 de milioane de lei alocată pentru primele trei trimestre din 2014, iar la rectificare vor primi şi banii pentru ultimul trimestru. (...)", a precizat vineri ministrul Agriculturii, la prezentarea bugetului pe 2014 în Comisiile reunite la subliniat şeful MADR.

Proiectul bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014 are prevăzută o sumă totală de 19,41 miliarde lei, în creştere cu 7,8% faţă de 2013, respectiv 2,94% din PIB. Circa 5,887 miliarde de lei provin de la bugetul de stat, iar 7,2 miliarde de lei din contribuţia nerambursabilă a UE.

Ajutoarele totale acordate producătorilor agricoli din fonduri naţionale sunt în sumă de 2,36 miliarde de lei, din care pentru subvenţii sunt alocate 1,52 miliarde lei, plăţile pe vegetal 663 milioane lei, renta viagera agricolă - 69 milioane lei.
Cheltuielile destinate cofinanţării fondurilor externe nerambursabile depăşesc 2,6 miliarde de lei în bugetul pe 2014. AGERPRES

Articole înrudite