Fonduri europene 13 Iunie 2013, 21:29

Noul PNDR va avea doar 11 măsuri pentru următoarea perioadă de programare

Scris de

Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală va avea doar 11 măsuri pentru următoarea perioadă de programare 2014 - 2020, fiind mult simplificat faţă de cel actual, care conţinea 25 de măsuri, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, într-o conferinţă dedicată fondurilor europene.

"Chiar ieri am definitivat priorităţile. Forma finală va fi după ce vom avea o analiză swot şi o mulţime de date din teritoriu, pentru că am pornit de la necesităţile reale ale agriculturii. De exemplu, România are cea mai proastă dotare tehnică pe fermă din Europa. Ca exemplu, la 100 de hectare, în Polonia sunt 9,5 tractoare, în România sunt 1,4. Deci, este clar că noi avem nevoie disperată de continuarea investiţiilor în ferme. Apoi, avem nişte restricţii introduse de regulamentele europene - 25% din fonduri vor trebui alocate pentru Axa 2 - măsuri de agromediu, bunăstarea animalelor, zone defavorizate. Deci, în principiu, nu cred că vom avea probleme să absorbim banii 100% pe următorul program, dar important este cum ne facem noi viaţa mai uşoară", a spus Irimescu.

Potrivit acestuia, pe PNDR au fost depuse 160.000 de proiecte. 

"Mulţi dintre funcţionari, deşi mult huliţi, au trebuit să lucreze până târziu, inclusiv în week-end, pentru a reuşi cât de cât, deşi, repet, am înregistrat întârzieri. Am avut proiecte pe măsuri depuse anul trecut şi abia acum le-am finalizat evaluarea. Ca urmare, este foarte important să regândim şi am stabilit priorităţile şi vom aplica pentru următoarea perioadă de programare doar 11 măsuri şi nu 25 de măsuri. Deci, simplificăm mult programul, dar mai rămâne problema generală şi anume birocraţia. Este una dintre cauzele care au dus la o proastă absorbţie. Eu nu sunt mulţumit nici la 57%, pentru că media europeană este undeva la 64% pe dezvoltare rurală", a subliniat acesta.

Secretarul de stat a menţionat că MADR se află în plin proces de contractare cu o firmă care va realiza viitorul PNDR şi a atras atenţia asupra importanţei cerinţelor pe care autorităţile de resort le vor avea de la compania respectivă, pentru că absorbţia fondurilor europene în următoarea perioadă va depinde de modul în care va fi gândit programul. 

"Foarte important este să simplificăm programul, pentru că asta a fost una dintre cauzele absorbţiei dificile. Absorbţia fondurilor europene a fost de 57% pe partea de fonduri de dezvoltare rurală'', a adăugat reprezentantul MADR. 
El a menţionat că, pentru perioada de programare 2014 - 2020, România va avea o alocare financiară mai redusă pe PNDR, cu un miliard de euro.
"Va fi de circa 7,1 miliarde de euro", a precizat secretarul de stat.

Pentru 2007 - 2013, PNDR a beneficiat de opt miliarde de euro.

România a atras, până în prezent, aproape 5 miliarde de euro din fondurile europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), bani care au intrat efectiv în conturile beneficiarilor şi care au fost rambursaţi de Comisia Europeană, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Anul trecut, absorbţia pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală era de 3,7 miliarde de euro, iar astăzi a ajuns la 5 miliarde de euro. Într-un an de zile am avut o creştere de 1,3 miliarde de euro şi cred că este una semnificativă numai pe un singur program, mai ales că banii au fost plătiţi către beneficiari şi rambursaţi României de către Comisia Europeană", a precizat Constantin, într-un interviu acordat AGERPRES, în urmă cu o lună. AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti