Fonduri europene 25 August 2022, 12:45

Satul inteligent, locul unde merită să trăiești

Scris de

La Jupiter, județul Constanța, a avut loc cea de-a doua ediție a Forumului Smart Village. Evenimentul și-a propus să conștientizeze conceptul de „sat inteligent“ în România și să îl aplice pentru comunitățile rurale ce au nevoie de strategii de dezvoltare sustenabilă, care să determine creșterea calității vieții la sat. La conferință au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai ministerelor care implementează strategii și reforme legate de Smart Village, ai mediului academic, de cercetare și inovare, ai mediului de afaceri care dezvoltă soluții de dezvoltare economică modernă.

Au fost prezentate și discutate diverse teme ce au acoperit aspecte precum: soluții pentru satul românesc; tehnologii care vor schimba fermierii și agricultura; digitalizarea și tranziția verde, rolul centrelor de inovare digitală; soluții și servicii pentru creșterea eficienței energetice, telemedicina; Politici Publice în domeniul e-guvernării; programe de finanțare comunitară – PNRR; impactul investițiilor gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației prin PNRR asupra economiei, Turismului și Mediului; sustenabilitatea arhitecturală și urbanism; sistemele ionice și fotovoltaice; oportunități de finanțare, bune practici și scalarea unor modele de succes la nivel local; particularități privind accesarea Fondurilor Europene; dezvoltarea comunităților cu ajutorul GAL; proprietatea funciară; apa – sursa vieții, protejarea resurselor de apă etc.

„Open Village – Comuna noastră tradițională“

Ecosistemul USH Pro Business a adus contribuții importante la aspectele legate de definirea conceptului de Smart Village și importanța elaborări unei strategii și a unui sistem de indicatori privind performanțele unei comunități rurale. A fost prezentată tema „Soluții și servicii de tranziție verde și digitală pentru autorități și mediul de afaceri“.

De asemenea, evenimentul a avut două mese rotunde cu temele: „Digitalizare pentru creșterea atractivității localității și implicarea cetățenilor“, în cadrul căreia s-au discutat aspecte precum: Cum poate ajuta digitalizarea la creșterea imaginii pe plan local și regional? Cum pot fi incluși diferiți actori în dezvoltarea comunei? Studii de caz practice pentru a identifica și posibile oportunități de cooperare și tema „Open Village – Comuna noastră tradițională“, în care aspectele principale au fost cu referire la: conceptul despre oameni și pentru oameni. Este vorba despre revenirea la rădăcinile care s-au pierdut într-o mare măsură; vorbim despre sentimentul de unitate, despre cum putem oferi o voce comunității. Ideea principală din spatele conceptului a fost aceea de a încuraja liderii comunităților să-și prezinte potențialul local.

„Am insistat în dezbateri pe înțelegerea faptului că satul inteligent este un loc în care se prioritizează corect pe baza unei strategii, nu câte tehnologii digitale sau non digitale introduci într-un sat, ci dacă acestea au efecte concrete asupra bunăstării cetățenilor, stopării declinului demografic al localităților, atragerii forței de muncă, a investițiilor verzi în zonă. Ne lipsește un ghid național care să indice, pe de o parte, numeroasele opțiuni pe care pot miza autoritățile locale, precum și, pe de altă parte, modele de bună practică“, a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business.

Exemplu de digitalizare a administrației

Pe de altă parte, Asociația Română pentru Smart City/Village susține că Uniunea Europeană promovează activ ideea „satelor inteligente“. Adoptarea noilor tehnologii – în special, utilizarea Internetului – este văzută ca o parte vitală a strategiilor pentru a combate declinul rural. În februarie anul trecut, asociația a și anunţat lansarea, alături de o serie de parteneri, a programului Kit Smart Village, dedicat comunităţilor rurale din România, un program dezvoltat în patru etape (Analiză, Proiectare, Implementare, Monitorizare şi optimizare), cu o durată totală de implementare de 90 de zile. Unul dintre primele exemple: celebrul centru de vinificație Jidvei. Primăria Comunei Jidvei din județul Alba a optat pentru digitalizarea aparatului administrativ public și s-a alăturat comunității Smart Village inițiate de Asociația Română pentru Smart City. Conform asociației, implementarea Kitului Smart Village a început cu verticala Smart Governance prin implementarea aplicației City Manager, furnizată de TNT Computers. Astfel, din 2020 cei aproximativ 5.300 de cetățeni din comuna Jidvei beneficiază de acces în timp real la informații de interes public, posibilitatea de a achita amenzile online și de a verifica statusul documentelor online.

În România au fost realizate până în prezent 70 de proiecte „smart“ în 59 de comune.


Evenimentul a fost organizat de Asociația Satelor Inteligente, în cooperare cu USH Pro Business, alături de ecosistemul său (Asociația Inter-Bio, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export-ACEX, Wallachia eHub și Smart eHub, care au fost parteneri ai evenimentului).


(I.B.)                                                                                   

Vizualizari 1069
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti