Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Descoperirile anului 2021 în lumea animală

Descoperirile anului 2021 în lumea animală
Distribuie:   
  • În februarie 2021 oamenii de știință au anunțat că au identificat o nouă specie de cameleon, clasificată ca fiind acum cea mai mică reptilă din lume. Micuțul cameleon, denumit Brookesia nana, are dimensiunile unei semințe de floarea-soarelui și a fost descoperit într-o pădure tropicală din nordul Madagascarului, potrivit Național Geographic. Deși nu se cunosc date exacte despre numărul acestor mici reptile, se crede că, din cauza amenințărilor care planează asupra biodiversității din Madagascar, și acest cameleon va fi consemnat în curând pe lista animalelor aflate în pericol critic de extincție.
  • Valea San Bernardino, care se află între Arizona și Mexic, este una dintre cele mai importante zone umede din sud-vestul SUA. În coborârea ei din munți, apa a creat condiții pentru habitate extraordinare în care s-a dezvoltat o diversitate mare de plante. Această comoară vegetală a atras la rândul ei o mulțime de specii de insecte, inclusiv albine.

Potrivit Național Geographic, în aprilie anul trecut a fost publicat un studiu în Journal of Hymenoptera Researcha care consemnează faptul că 497 de specii de albine trăiesc pe o suprafață de 10 ori mai mică decât suprafața Washingtonului.

Același studiu confirmă faptul că aici există, practic, cea mai mare concentrație de albine de pe Terra și că acest lucru impune protejarea zonei. Biodiversitatea din Valea San Berdino este în pericol din cauza construcției zidului de graniță pentru a cărui ridicare s-au folosit cantități mari de apă acviferă. Consecința directă a acestei activități a fost secarea râurilor din zonă, iar în viitor acest lucru va determina în ciclul naturii un efect de domino.

  • În pădurile aflate de-a lungul coastei de vest a Indiei trăiește o specie de furnici numite furnici indiene săritoare. Exemplarele acestei specii se caracterizează prin fălci asemănătoare forcepsului și ochi mari și negri. Oamenii de știință au publicat în aprilie 2021 concluziile unui studiu realizat pe această specie și detalii referitoare la metoda inedită prin care aceste furnici își aleg regina. Se pare că „muncitorii“ din colonie organizează un fel de competiție în care se alege monarhul.

Partea cu adevărat interesantă este că furnica aleasă regină pune în funcțiune o capacitate incredibilă a organismului ei. Pentru a-și putea îndeplini rolul de regină și pentru a putea produce cât mai multe ouă, femela își mărește ovarele și își micșorează creierul cu până la 25%. Această funcție este însă anulată în cazul în care regina este detronată. Această capacitate este foarte rar întâlnită în lumea animalelor, iar până acum nu se știa că și insectele pot face asta.

D.Z.

animale, animale exotice, Brookesia nana

Alte articole: