Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

IndAgra, departe de fastul de altădată

IndAgra, departe de fastul de altădată

Așteptat cu nerăbdare de toți cei angrenați în domeniul agriculturii, târgul IndAgra a fost mai puțin spectaculos față de alte ediții! Motivul? Evident pandemia de Covid-19 care a impus altfel de condiții de organizare, dar și de acces, pentru că doar deținătorii de certificat verde au putut intra în incinta Romexpo.

Mai puțin expozanți, mai puțin vizitatori

Târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei IndAgra a fost organizat și în acest an sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și s-a desfășurat în condiții de siguranță. Astfel, suprafața dedicată evenimentului a fost de 12.600 mp, adică expozanții au beneficiat de doar 30% din suprafața expozițională. Peste 130 de companii, din 12 țări, și-au prezentat tehnologiile și proiectele care ușurează munca fermierilor, iar noutățile prezentate nu au fost puține, însă, chiar dacă intarea a fost gratuită, numărul vizitatorilor a trecut cu puțin peste 10.000 în toate cele cinci zile ale manifestării.

Dacă de obicei, în prima zi a evenimentului aleile erau neîncăpătoare, în acest an arau aproape goale. Mai mult decât atât, nu a avut loc nici măcar o deschidere oficială a manifestării, unde participa de cele mai multe ori și președintele țării. Doar o mică delegație din partea Ministerului Agriculturii a trecut pe la standurile expozanților, însă niciunul dintre membrii acesteia nu a făcut declarații nici cu privire la situația actuală, nici despre importanța organizării acestui tip de evenimente.

Noutăți printre utilajele agricole

La fel ca și în alți ani, producătorii și importatorii de utilaje au venit la acest eveniment pentru a-și prezenta noutățile, însă nu toate marile companii, nici măcar cele care făcuseră din această participare o tradiție, ci doar o mică parte dintre acestea, iar principalele motive pentru care au lipsit au fost cauzate tot de pandemie.

Unul dintre expozanții mult așteptați de fermieri a fost compania NHR Agropartners, care a expus o multitudine de utilaje noi, pentru că așa cum aveam să aflăm de la domnul director adjunct, Florin Neacșu, indiferent de situație și condițiile de participare, prezența la cel mai important târg agricol din țară este extrem de importantă, nu doar pentru a expune noutățile, ci și pentru a se comunica cu fermierii.

„Ca la fiecare ediție a acestui târg, am încercat să aducem o serie de utilaje reprezentative din portofoliul nostru, chiar dacă am dispus de o suprafață mai mică față de alți ani, însă am avut și o terasă spațioasă unde am discutat cu clienții noștri în condiții de siguranță pentru a le prezenta și celelalte utilaje pe care le comercializăm. Evident, vedeta standului, dacă putem spune așa, a fost tractorul Deutz Fahr inclus în acel program special care permite fermierului să doneze 2.500 euro unei asociații din comunitatea din care fac parte. Nu am uitat nici de fermierii mici, așa că am adus tractoare pentru ferme mici. Fermierii care ne-au vizitat au fost atrași și de cultivatorul de la Pottinger pe care noi l-am expus deoarece le oferă posibilitatea de a lucra atât la dezmiriștit, dar și la adâncimi de până la 35 cm. Este utilajul ideal atunci când se urmărește conservarea apei în sol. Am expus și un alt cultivator ce are sistem de ghidare cu laser și conduce la creșterea vitezei de lucru și ușurează munca operatorului. Ca o noutate, trebuie să spun că am început o colaborare pentru a aduce în piață drone ce se pot utiliza în ferme pentru a face tratamente de calitate, atunci când o mașină de stropit nu ar putea interveni“, a declarat Neacșu.

Am vizitat și standul companiei Irum pentru a afla ce noi tractoare românești au fost aduse în fața publicului în acest an. Și în acest caz am găsit o noutate ce a stârnit interesul fermierilor; de altfel, IndAgra este târgul unde acum doi ani tractoarele produse la Reghin au fost lansate în piață.

„În acest an ne-am dorit să aducem tractoare de 24 CP, 50 CP și 60 CP, adică tractoare pentru micii fermieri. Acestea sunt utilaje care respectă ultima normă de poluare în vigoare, sunt 4x4 și îi ajută foarte mult pe cei care au ferme de familie. Însă nu avea cum să lipsească tractorul Tagro 102, cel pe care l-am lansat la ediția din 2019 a târgului IndAgra și pe care mulți agricultori îl au deja în ferme. Este și cel mai important tractor pe care noi îl producem, iar fermierii ar trebui să țină cont de faptul că este produs în România, care are un preț bun și oferă un randament foarte bun, beneficiază și de toate dotările moderne, de aceea ar trebui să-l aleagă“, a declarat Bogdan Munteanu, director de vânzări Irum.

Tehnofavorit este una dintre puținele companii românești care produce utilaje și echipamente pentru agricultură, poate și din acest motiv a avut și unul dintre cele mai vizitate standuri din cadrul expoziției din acest an. „Am venit la IndAgra atât cu mașini pentru efectuarea tratamentelor în ferme, dat și echipamente pentru partea de procesarea și prelucrarea cerealelor. Trebuie să spun că fermierii au fost curioși să afle mai multe informații despre mașina de erbicidat cu rampe de 15 metri, complet hidraulică, dar și de o instalație de tocat baloți, ce pot avea diametrul de 1.6 metri și lungimea de 1.2 metri“, a declarat Dumitru Pop, manager marketing-vânzări Tehnofavorit.

Și utilaje rusești...

La târgul din acest an, o noutate pentru fermierii români au fost standurile cu utilaje agricole rusești. Furnizorii din Rusia au prezentat faimoasele tractoare Kirovets, utilaje extrem de apreciate și de fermierii din Republica Moldova. „La ora actuală, echipamentele agricole rusești s-au dezvoltat și au devenit tot mai competitive. Echipamentele pe care le prezentăm fermierilor români sunt ușor de manevrat, deci aceștia vor învăța într-un timp scurt să lucreze cu acestea. Considerăm că România este o țară cu o agricultură dezvoltată și contribuie considerabil la siguranța alimentară, ca și Republica Moldova de altfel.

Tehnologia rusească există pe piața din România încă din anii ’90, însă în ultimii ani aceste echipamente agricole au devenit mult mai competitive. Și vă dau un exemplu: acum avem combine cu pilot automat și alte funcții moderne. Pot spune că ne-am reîntors pe piața din România cu utilaje mult mai performante care îi vor ajuta pe agricultori să-și desfășoare mai ușor și mai eficient munca în fermele pe care le dețin“, a declarat Natalia Evnovich, reprezentanta Ministerului Industriei și a Comerțului din Federația Rusă. Potrivit expozanților, utilajele Kirovets au o performanță ridicată, manevrabilitatea excelentă, simplitate și fiabilitate a designului, dar și mentenanță ușoară. De asemenea, datorită caracteristicilor excelente de tracțiune și transport, acestea sunt utilizate pe tot parcursul anului pentru cele mai dificile operațiuni de transport: lucrul în condiții de vreme rece, remorcarea vehiculelor blocate etc.

Cu noutăți și INCDA Fundulea

În cadrul târgului au fost prezentă și una dintre cele mai importante unități de crcetare românești. Recunoscută drept cea mai importantă unitate de cercetare agricolă din România, INCDA Fundulea a fost prezentă la IndAgra cu câteva noutăți. Dintre acestea amintim soiul de grâu comun de toamnă Ursita, un soi timpuriu, înregistrat anul acesta. Potrivit reprezentanților INCDA Fundulea, soiul Ursita are rezistenţă foarte bună la ger, secetă şi arşiţă şi o rezistenţă bună la cădere şi la încolţirea în spic. Producţia maximă obţinută în condiţii experimentale a fost de 11.893 kg/ha. Menționăm că Ursita a fost intens testat în ultimii 4 ani.

Un alt soi prezent la IndAgra a fost soiul de grâu comun de toamnă Voinic. Înregistat în 2020, Voinic este un soi precoce. Acesta are rezistenţă bună la cădere, iernare, secetă şi arşiţă. Are un nivel bun de rezistenţă la principalele boli foliare și se caracterizează printr-o rezistenţă îmbunătăţită la încolţirea boabelor în spic. Soiul Voinic a realizat producţii superioare soiurilor martor în toate zonele de cultură ale grâului din România.

Bioenergie pentru sate

Tot în cadrul acestei ediții a târgului agricol IndAgra, am vorbit cu expozanții despre satele bazate pe bioenergie, despre energie ieftină și despre rețeta de succes a unui cluster în care antreprenorii din domeniul biomasei/bioenergiei, organizațiile de cercetare și universitățile sunt conectate pentru a consolida cooperarea, a stimula inovarea, a răspândi cunoștințele în domeniul biomasei, cea mai importantă sursă de energie regenerabilă din România. Despre toate acestea, am vorbit cu președintele clusterului Green Energy, Lajos Vajda, care ne-a explicat avantajele energiei regenerabile. „Pe lângă reducerea costurilor pentru încălzire, să zicem, alegerea acestei soluții înseamnă și protejarea naturii inclusiv prin gestionarea eficientă a deșeurilor”, ne-a spus Lajos Vajda.

Agricultură ecologică

După energie regenerabilă și biomasă, am avut curiozitatea să aflăm noutățile prezentate și în domeniul agriculturii ecologice. Așa că i-am vizitat pe reprezentanții companiei Enviro Naturals, cei care au descoperit beneficiile folosirii zeolitului în agricultură. Potrivit președintelui companiei Enviro Naturals, Gabriel Bruj, „acest mineral poate fi folosit, singur sau în combinație cu inputurile clasice, pentru a revitaliza solul. La această concluzie am ajuns după cercetări complexe în care am investit aproximativ 100.000 de euro. Așteptările sunt mari ținând cont de creșterea prețurilor la îngrășăminte chimice, dar și de faptul că folosirea celor naturale  duce la aceeași productivitate, dacă nu mai mare“, după cum ne-a explicat președintele Enviro Naturals.

Asigurări pentru fermieri

Tot la IndAgra am aflat detalii interesante și despre asigurările pe care le pot încheia fermierii, fără birocrație și bătăi de cap, chiar de la reprezentanți ai companiei Agra Asigurări, asigurator agricol specializat al fermierilor, înființată în 1947 în Austria, chiar la inițiativa fermierilor. Despre cum se pot încheia polițele de asigurare și care este experiența în preluarea riscurilor pentru cele 3 milioane de hectare asigurate pentru fermierii din 6 țări ne-a vorbit Eugen Cîrstea, manager regional Centru Sud-Est al companiei Agra Asigurări: „Modul de lucru este un pic diferit la noi. (...) Pentru emitere, clientul trebuie doar să completeze o cerere și în urma acestei cereri se emite polița și clientul este asigurat“, a menționat Eugen Cîrstea.

Conferințe la nivel înalt amânate din cauza pandemiei...

Din păcate, pandemia a dus și la anularea unor evenimente importante tocmai pentru că organizatorii nu au vrut să pună în pericol sănătatea și siguranța participanților. Un astfel de eveniment, ce trebuia să aibă loc în luna noiembrie, a fost amânat pentru primăvara anului viitor. Este vorba despre conferința la nivel înalt organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, la care își anunțaseră participarea liderii Copa-Cogeca, iar subiectele discutate erau importante pentru fermieri și pentru siguranța și securitatea alimentară. Chiar dacă această conferință s-ar fi putut desfășura în condiții de maximă siguranță la București, oaspeții urmau să viziteze și zone ale satului românesc, să vadă ce înseamnă ospitalitatea și tradițiile noastre. Cum riscurile sunt mari în perioada aceasta, organizatorii au decis să nu pună pe nimeni în pericol.


Degustare de vin la Domeniile Ostrov

La IndAgra am aflat și povestea fiecărei picături de vin degustate la standul Domeniilor Ostrov. Aici, somelierul Daniel Zottu a știut să fie gazda perfectă atât pentru vizitatori, cât și pentru expozanți. Pentru cunoscători, numele Daniel Zottu este sinonim cu excelența în tot ce înseamnă industria ospitalității cu ștaif, cu gastronomia și vinurile alese perfect pentru evenimente cu pretenții. Nu degeaba, Daniel Zottu face parte și din juriul concursului de somelieri al Europei Centrale și de Est. Daniel Zottu ne-a explicat care sunt vinurile potrivite pentru evenimente perfecte, de la nunți premium-luxury până la petreceri corporate, prânzuri de afaceri,  mese în familie și nu numai. Vinurile vedetă au fost de departe cele două vinuri Legio, cele care au și câștigat medalii de aur la prestigiosul concurs Gilbert & Gaillard. Cele două vinuri Legio sunt vinuri de semnătură, Daniel Zottu fiind somelierul care prin pricepere, determinare și pasiune a obținut două licori spectaculoase. Această gamă a fost creată în memoria LEGIUNII a XI-a CLAUDIA PIA FIDELIS, ce a fost cantonată în castrul roman Durostorum (actuala așezare a Ostrovului și a Silistrei) după anul 104.


Pagini realizate de Larissa DINU, Simona-Nicole DAVID, Liliana POSTICA, Anca LĂPUȘNEANU

Indagra, Romexpo, targuri, expozitii, Indagra 2021

Alte articole: