Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Rase de curci autohtone

Rase de curci autohtone
Distribuie:   

Prima colecție genetică de galinaceae la nivel național a fost organizată între anii 1966-1967, la IAS Constanța (fermele de la Mamaia Sat și Moșneni), de o echipă de specialiști condusă de dr. ing. Stan Țârdea. Arhiva genotecii de atunci vorbea despre 75 de rase autohtone de găini, curci, gâște și rațe. În 1995 România a fost înscrisă în catalogul internațional cu 94 de rase. În 1996 genoteca de galinaceae a fost transferată de la Moșneni la Băneasa (Avicola București), iar în 1998 a fost închisă și această din urmă unitate, vorbindu-se frecvent despre pericolul pierderii colecțiilor de păsări autohtone. Ceea ce, între noi fie vorba, s-a cam întâmplat.

Mai târziu, problematica genotecii de păsări a fost preluată de Centrul Național de Reproducție și Selecție a Animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu“. Finanțarea programelor a fost însă așa cum știți, slabă și cu fluctuații, cu un vârf între anii 2005-2007. În 2006, într-un efort de a se salva ceea ce se mai putea salva și a îndrepta răul deja produs, s-au întocmit programe de conservare pentru rasele aflate pe cale de dispariție. În 2007 se afirma că fondul genetic autohton deține 71 de rase și linii de galinaceae: 4 de gâște, 4 de rațe, aflate în genoteca Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, 7 de curci, deținute de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, și 56 de rase de găini, 17 aparținând SC Avicola București și 39 care se regăseau în colecțiile diverșilor crescători particulari.

Genoteca din România mai deține 7 rase mari și late de curci

Genoteca de curci de la INCDCSZ Brașov are în conservare 7 populații (linii) de curci, împărțite după talie și scopul creșterii în: populații ouătoare de tip mic – Albă mică, Anemona; populații ouătoare de tip mediu – Albă de Brașov, Albă de Rușețu; populații de tip greu – Albă mare, Diana; populația Bronzată. Liniile Albă mică, Anemona și Albă de Brașov au fost create la ferma de la INCDCSZ, în timp ce linia Albă de Rușețu a fost preluată de la fosta stațiune cu același nume, aceasta provenind dintr-un import din Anglia, efectuat în anul 1968. Liniile de curci de tip mare, Albă mare și Diana, au fost create tot la Brașov, iar linia Bronzată a fost preluată de la Stațiunea Rușețu, provenind dintr-un import din Canada, efectuat în anul 1965. Populația Albă mare aparține rasei de curci Albă mare cu pieptul larg creată în anii 1950 la Centrul de Cercetări al Universității Cornell, SUA, prin încrucișarea rasei Bronzate cu pieptul larg cu rasa Albă de Olanda (Virginia). În România rasa a fost importată în anul 1970 de către Institutul de Cercetare pentru Creșterea Păsărilor și Animalelor Mici Balotești, ulterior, în 1972, fiind transferată la Brașov. Din această linie, în 1991 a fost selecționată și rasa Diana. Populația de curci Bronzată își are originea în linia Bronzată Canadiană, considerată ca fiind una dintre cele mai vechi din lume, formată prin împerecherea curcilor sălbatice din zona vestică și meridională a Statelor Unite cu populația locală de curci Narragansett. Varianta românească a fost creată la Brașov, în perioada 1976-1985.

Avantajele creșterii curcilor

Curcile, ca specie de galinaceae ce poate fi crescută în gospodării, se evidențiază printr-o serie de însu­șiri: adaptabilitate la condițiile de mediu specifice fiecărei zone; rezistență la factorii de stres, climatici și tehnologici mai puțin favorabili; capacitate de creștere și înmulțire în condiții gospodărești; rezistență la boli; grad ridicat de supraviețuire; calitate deosebită a cărnii. Vorbind despre calitate, comparativ cu celelalte specii de animale și păsări, carnea de curcă are cel mai ridicat nivel de proteine (65% pentru cea roșie și 81% pentru cea albă), cel mai redus nivel de acizi grași saturați și nesaturați (6-13% pentru carnea albă și 12%-23% pentru carnea roșie) și cea mai scăzută valoare energetică, de 157 cal/100 g. Ca randament, la maturitate masculii din rasa Albă mare ating greutatea de 18,7 kg, cei din rasa Diana – 18,3 km, iar Bronzata – 16 kg.

Maria BOGDAN

curcani, curci, rase de curci, crescatori de curci

Alte articole: