Fonduri europene 02 Iulie 2017, 11:19

GAL Ialomița Centrală, un pilon pentru stabilitate socială

Scris de

Că unirea face puterea este o lecție demult învățată de către fermierii de la noi. Doar că, de la caz la caz, această axiomă se aplică diferit. În noul context, al apartenenței la UE și al posibilității oferite de a accesa fonduri europene, a căpătat noi valențe. Una dintre acestea este și asocierea în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). Printre acestea se numără și GAL Ialomița Centrală. Despre ce este și, mai ales, ce poate face un GAL am stat de vorbă cu doi reprezentanți ai acestei organizații.

„Putem oferi sprijinul financiar de care fermierii au nevoie!“

GAL Ialomița Centrală are în componența sa 21 de localități, care se întind pe o suprafață de peste 1.300 km² și cuprind 55.000 de locuitori.

„Noi oferim membrilor comunităților care aparțin acestui grup posibilitatea de a accesa fonduri europene în condițiile în care concurența este doar în cadrul organizației, nu și cu persoane din afara ei. Acesta este un avantaj enorm!“, explică dl Niculae Began, directorul executiv al GAL Ialomița Centrală.

„Principala noastră activitate constă în primirea și evaluarea proiectelor pe care ni le aduc cetățenii din grupul nostru, în așa fel încât ele să corespundă tuturor normelor UE, iar noi să le putem oferi sprijinul financiar de care au atâta nevoie. Ceea ce putem noi să facem este să oferim sprijin financiar, uneori cofinanțare, pentru majoritatea aplicanților, iar alteori sume forfetare – pentru cei care sunt tineri. Îi sprijinim pe toți aceia care doresc să investească pentru dezvoltarea regiunii noastre“, a mai spus directorul organizației.

Dl Dumitru Pop, animator în cadrul aceluiași GAL, a detaliat: „Strategia de dez­voltare a regiunii noastre este centrată pe următoarele măsuri: Măsura 4, cu submăsurile aferente, Măsura 6, Măsura 7 și Măsura 16. Până acum am avut activitate de animare. Am fost în fiecare din cele 21 de localități aparținând GAL–ului și am explicat oamenilor ce putem face pentru ei. Am avut o participare foarte bună, aș putea spune. Cel puțin câte 15-20 de oameni au participat la întâlnirile organizate în fiecare comună. În momentul de față suntem în faza de pregătire a publicării pe site-ul organizației a ghidului solicitantului și a manualelor de procedură pentru fiecare măsură în parte. Urmează ca apoi, în cursul lunii iunie să deschidem sesiunile de depunere a proiectelor pentru accesarea de fonduri, în special pentru persoane private, pe Măsura 4 și pe Măsura 6. Concret, este vorba despre modernizarea exploatațiilor agricole – pe Măsura 4 – atât în domeniul vegetal, legumicol, pomicol, floral, cât și zootehnic. Măsura 6 include și ea două submăsuri pe nonagricol și Submăsura 6.1 pentru tineri fermieri.“

„Oamenii au căpătat încredere“

„Prima încercare de a constitui o asociație de acest gen a fost în 2007. Deja de atunci am început noi să cochetăm cu activitatea de GAL, deși am apărut ca atare abia în 2012“, își amintește dl Pop.

GAL Ialomita Centrala

„În 2007 era o organizație care reunea 12 localități. În 2010, când a demarat activitatea de constituire propriu-zisă a GAL-urilor și de ela­borare a strategiilor, au mai aderat încă cinci localități. Pentru programul 2014-2020 au mai aderat încă patru, astfel încât am ajuns la 21 de UAT – uri (unități administrativ-teritoriale). Asta dovedește că lumea a înțeles importanța GAL-ului și rolul pe care acesta îl poate avea în dezvoltarea locală“, a mai spus animatorul.

„Vreau să subliniez un fapt: dacă la început exista un scepticism foarte marcat, lumea își punea întrebări de genul ce-o mai fi și chestia asta sau ce se mai întâmplă și cu GAL-ul ăsta, nimeni nu prea avea încredere, astăzi lucrurile s-au modificat radical. După ce s-au derulat mai multe proiecte prin GAL, mai ales în condițiile în care am reușit să cheltuim peste 90% din fondurile pe care le-am avut alocate – un lucru extraordinar de bun și care spune multe despre calitatea activității noastre și care ne situează pe o poziție fruntașă la nivel național –, oamenii au căpătat încredere“, revine în actualitate directorul executiv Niculae Began.

„Mărturisesc un lucru“, a adăugat domnia sa, „ne temem un pic de avalanșa de proiecte care probabil că va veni în această nouă sesiune. Ne temem în sensul că fondurile sunt limitate și nu putem să asigurăm finanțare pentru toți. Ca toată lumea la nivel național, am primit sume din partea Uniunii Europene pe care le vom distribui pentru fiecare măsură în parte. Ca să fie mai clar, nu putem depăși un anumit plafon!“, precizează dl Began.

Sprijin pentru tineri

„Cu toate aceste limitări, credem că este un lucru bun. Cred că oricine și-ar dori, de exemplu, să cumpere un tractor plătind doar jumătate din valoarea lui. În ceea ce privește tinerii fermieri, mă bucur să anunț că avem prevăzută o măsură și pentru ei. În cazul lor nu vor trebui să participe cu o cofinanțare. Ei vor primi doar bani, adică pot să înceapă o afacere în domeniul agricol și îi vom statornici în cadrul GAL-ului nostru, ceea ce înseamnă mai bine pentru ei, pentru familiile lor și, de ce nu, pentru cei care vor lucra alături de ei. Dacă ei se dezvoltă în anii următori, sigur vor angaja și alți oameni, ceea ce va duce la mai bine pentru toată lumea. În felul acesta, vom putea spune că am ajutat și noi, cu puținul nostru, la stabilizarea populației din zonă și, mai mult decât atât, nu-i vom mai trimite pe tineri, în special, în afara granițelor țării. Acesta este rolul GAL-ului nostru! Ne bucurăm că el există și că oamenii au căpătat încredere în noi și vor veni, cu siguranță, cu foarte multe proiecte către noi“, și-a exprimat încrederea dl Began.

Mai multe informații despre această organizație, ca și despre activitatea sa pot fi obținute de pe site-ul Gal-ului, http://www.galil.ro/

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 13, 1-15 iulie 2017 – pag. 50-51


Vizualizari 1828
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti