Măriuca, soiul de tomate de câmp pentru industrie
Soiul Măriuca a fost obținut la SCDL Buzău în urma cercetărilor întreprinse în perioada 1996-2016, iar începând cu anul 2017 acesta a fost omologat și introdus în lista oficială a plantelor de cultură din România.
Măriuca este un soi de tomate cu creștere determinată (nu se copilește), destinat cultivării în câmp, încadrându-se în grupa de maturitate 03, de vară-toamnă, cu plante de vigoare medie. Perioada de vegetație este de peste 130 zile până la prima recoltare. Planta prezintă o înălțime medie de 55 cm, crește sub formă de tufă compactă cu o tulpină viguroasă, din care pornesc 6-8 lăstari principali cu o înălţime ce variază între 45-60 cm. Prezintă un număr redus de frunze, între 60-80, de mărime medie, cu foliole de culoare verde închis, ușor gofrate.
Fructul este ușor ovoid (pruniform), când este imatur are culoarea verde uniform (gena UG), iar la maturitate roșu. Fructele sunt ferme, prezintă un pericarp de 8-9 mm și un număr de 2-3 lojii seminale în care se găsesc între 60-80 de semințe. Substanța uscată este de peste 6%. Fructul are un conținut bogat în antioxidanți, substanțe organo-minerale și aciditate scăzută. Prezintă gena jointless și nu se poate recolta cu codiță. În inflorescenţă se găsesc 4-6 fructe medii, iar greutatea medie a fructului este de peste 80 g. Durata de păstrare a fructului este mare, de peste 30 zile; este rezistent la crăpare şi arsură solară.
Producția medie pe plantă este de 2,5 kg, dar poate crește semnificativ dacă se intervine cu verigi tehnologice suplimentare. Potenţialul de producţie se estimează la 45-60 t/ha, producția caracterizându-se prin calitate și valoare comercială ridicate.
Planta prezintă maturare concentrată a fructelor, de peste 70% la prima recoltare, fiind pretabilă și pentru recoltare mecanizată. Prezintă rezistență genetică și toleranță sporită la principalele boli specifice tomatelor cultivate în câmp. Poate fi cultivată în toate zonele ţării favorabile cultivării tomatelor în câmp. Suportă diverse variante tehnologice și poate fi cultivată cu succes și în sistem ecologic.
Datorită substanței uscate ridicate, de peste 6%, a numărului scăzut de semințe în fruct și acidității reduse, soiul este recomandat pentru industrializare, având un randament ridicat la procesare.
Autor – Costel Vînătoru
Revista Lumea Satului nr. 9, 1-15 mai 2017 – pag. 8
rosii, Soiul Mariuca, Costel Vinatoru
- Articol precedent: De ce se colorează porumbul în roșu?
- Articolul următor: Irigații: 25% dintre proiectele accesate pe Măsura 125 provin din Brăila