Porumbul boabe umed în hrana monogastricelor
Soluţiile Maïsadour Semences
Porumbul boabe umed este un aliment bine cunoscut de către crescătorii de porcine. Acesta permite o mai mare autonomie alimentară (până la 70% porumb boabe în raţia alimentară), o scădere a costului alimentar ce poate ajunge până la 20€/T la porumb boabe, o îmbunătăţire a performanţelor tehnice şi o libertate faţă de cursurile pieţei. Maïsadour Semences a decis să meargă mai departe pentru a spori performanţele tehnice şi economice ale crescătorilor de monogastrice, propunând inovaţii majore de la seminţe până la animal cu programul Nutriplus:
1. Genetică de porumb boabe specifică pentru animale monogastrice
Toleranţa varietăţilor de porumb la fuzarioză şi, în consecinţă, la micotoxine (DON, vomitoxine…) are o foarte mare influenţă în alimentaţia porcină. Micotoxinele sunt responsabile de scăderea gustului plăcut al boabelor de porumb, de pierderea în greutate a animalelor şi a ratei mari de mortalitate. Rotaţia culturilor, o recoltă în condiţii bune şi o varietate tolerantă la fuzarioză sunt punctele-cheie de reuşită în creşterea animalelor monogastrice. De aceea Maïsadour Semences a creat o toleranţă la boli (DST) şi preconizează hibrizii următori: Mas 37.V/ Mas 38.D/Mas 37.H/Mas 36.A
2. Data optimă de semănat
Toate studiile demonstrează avantajele unei date optime de semănat asupra producţiilor. 50-60% din reuşita unei culturi depinde în cea mai mare parte de semănat. Maïsadour Semences a dezvoltat un serviciu care facilitează luarea deciziei pentru data de semănat : Precosem. Obiectivul acestuia este de a determina, în fiecare an, data cea mai timpurie ţinând cont de riscurile climatice ce conduc la un maxim de creştere în perioada favorabilă. Câştigul la Precosem oferă o producţie suplimentară de 450 kg/ha pentru o diferenţă de 15 zile de semănat.
3. Stadiu de recoltare exact
Maïsadour Semences preconizează un stadiu de recoltare între 32 şi 40% de umiditate (înaintea apariţiei punctului negru) şi o tocare foarte fină pentru o mai bună digestibilitate. Mai multe avantaje sunt de remarcat la porumbul boabe umed faţă de porumbul uscat :
- O digestibilitate de + 3,8%, energie + 8% şi proteine +5,8% (Sursa: Arvalis, ianuarie 2013)
- O creştere mai bună de +3,9% şi un indice de consum de 5,3% pe perioada de îngrăşare a porcilor (Sursa: Reviste de cercetare în Franţa)
- O mai bună conservare
4. Conservare cu parametri exacţi
Conservarea în silozuri orizontale sau în silozuri clasice trebuie să respecte aceleaşi reguli precum cele pentru porumb furaj: compactare a 240 kg S.U/m3 şi un pH între 4 şi 4,5 pentru a evita încălzirea în siloz. Alţi parametri care fermentează sunt foarte importanţi pentru porumbul boabe umed precum:
- Acidul lactic între 12-20 g/kg S.U pentru o apetenţă crescută.
- Acidul acetic sub 6 g/kg S.U pentru că scade apetenţa. Deci, atenţie la conservatorii ce conţin bacterii de tip L. Buchnerie deoarece ele produc acid acetic.
Pentru randamentul animalelor, Maïsadour Semences propune o inovaţie în ceea ce priveşte conservarea porumbului boabe cu Silo King MS. Compoziţia în bacterii lactice creşte apetenţa şi calitatea conservării, enzimele ameliorează semnificativ digestibilitatea şi amidonul şi fac ca proteinele să fie mai accesibile, apoi acţiunea antioxidanţilor şi antimucegaiurilor împotriva creşterii temperaturii la deschidere. Silo King® MS este singurul produs de pe piaţă care acoperă cele 3 funcţiuni: acidificarea lactică, îmbunătăţirea valorii alimentare şi acţiunea împotriva încălzirii.
NUTRIPLUS: Programul tehnologic Maïsadour Semences
Hibrid rezistent la boli + Precosem + Silo king®MS garantează randamentul, calitatea sanitară şi asigură cele mai bune performanţe economice.
- Articol precedent: Fasoliţa, regina arealelor secetoase
- Articolul următor: Reviziile de primăvară ale familiilor de albine