Glasul Papilor din inima Vaticanului (I)
Închid pentru câteva secunde ochii și îmi imaginez zona mlăștinoasă din Antichitate de pe malul vestic al Tibrului, ce nu promitea prea multă înflorire, dar azi am regăsit aici un teritoriu modern, un colț sfânt, Vatican, cel mai mic stat independent din lume.
Timp de două sute de ani a făcut parte din Roma, apoi, în anul 1929, odată cu Tratatul de la Lateran dintre Sfântul Scaun și Italia, Statul Vatican și-a câștigat independența. Pontiful Suprem este șeful statului, iar securitatea Vaticanului este asigurată de Corpul Gărzii Elvețiene, ce a fost întemeiat în anul 1506. Printre altele, Vatican are o gară inaugurată în 1934, își bate moneda proprie, își produce marca poștală, are post de radio, Vatican Radio, ce transmite în mai multe țări în limbile aferente acestora, iar L’Osservatore Romano este cotidianul ce apare încă din 1861 pe piață.
Biserica Sf. Petru, Piața Sf. Petru
Ager Vaticanus (Câmpul Vatican) era denumirea în perioada regală și în timpul epocii republicane, iar din secolul al II-lea d.Hr. a fost certificat numele de Vaticanum. În epoca romană, mama împăratului Caligula, Agripina cea Mare, a creat aici grădini și pe un teren de mari proporții a fost construit un cimitir. Primii martiri creștini au fost executați în aceste locuri, iar printre aceștia a fost și Sf. Petru, unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai lui Isus Hristos, considerat primul episcop al Romei.
Prin anii 300 d.Hr., Împăratul Constantin a pus baza primei bazilici de pe dealul Vatican, închinată Sf. Petru. Timp îndelungat a fost nesigur faptul că aici ar fi fost înmormântat Sf. Petru, însă, în perioada celui de-al doilea Război Mondial, Papa Pius al XII-lea a făcut săpături din bani proprii, iar ceva ani mai târziu arheologul Margherita Guarducci a găsit oase umane acoperite de o pânză de culoare violet, dar și inscripția greacă „Petos eni“ ce se traduce „Petru este aici“. Această mare descoperire a fost transmisă lumii întregi de către Papa Paul al VI-lea în anul 1968, 26 iunie.
Ajung în interiorul imensei suprafețe ovale, Piața Sf. Petru (Piazza San Pietro), unde cele 284 de coloane dorice semicirculare te îmbrățișează cald; 140 de statui păzesc parcă și totodată adună în ele spiritul rugăciunilor credincioșilor ce se adună zi de zi, dar mai ales duminica la slujbă. La îndrumarea Papei Alexandru al II-lea, piața a fost proiectată de către arhitectul napoletan Gian Lorenzo Bernini în secolul al XVII-lea pe locul unde a existat Circul lui Nero.
Probabil ridicat în secolul al XV-lea î.Hr., Obeliscul Vaticanului, cu o greutate de 300 de tone și o înălțime de 25 de metri, este soldatul invincibil, îmbrăcat cu haină militară din granit roșu de Aswan, din anticul oraș egiptean, Heliopolis. Decorat cu sculpturi de leu, Obeliscul a fost adus la Roma de împăratul Caligula în anul 37 d.Hr.
Grădinile Vaticanului
Din inițiativa Papei Nicolae al III-lea Orsini, la Vest de Bazilica Sf. Petru a răsărit pântecul verde al Vaticanului, întins pe 23 de hectare. Inaugurate în anul 1249, Grădinile Vaticanului reprezintă locul perfect de repaus și de reflectare al Papei, dar și oaza de liniște pentru turiștii ce ajung aici.
În formă de navă de război, gata să înfrunte pericolele naturii, Fântâna Galerei, una dintre cele mai vechi fântâni din Vatican, împrăștie jeturi de apă din tunurile sale, navigând cu mândria faptului că în trecut a fost fântâna lui Paul al V-lea. A fost proiectată de arhitecții Martino Ferrabosco și Jan van Zanten; inițial era doar un iaz cu pești, la care ulterior au fost adăugate nava, dragonii, vulturul Borghese și alte elemente ce evidențiază scene mitologice din Metamorfozele lui Ovidiu.
Fântâna Broaștelor, compusă din patru broaște, Fântâna Vulturelui sub forma unei peșteri, ce datează din anul 1612, Fântâna Împărtășaniei, al cărei altar este picurat de jeturile lumânărilor, umplu acest decor cu senzația de mișcare continuă, apa neterminându-se nicicând.
Sculpturile din Grădinile Vaticanului adaugă spațiului prezențe divine. Astfel, chipurile Sfântului Apostol Petru, Madonei din Guadalupe, Maicii Domnului de la Fatima sunt remarcabile creații în marmură sau bronz ale artiștilor vremii.
Casina di Pio IX frumos decorată cu stucaturi, Turnul San Giovanni din înaltul colinei, Casa Grădinarului ce datează din secolul al XIII-lea, locul de unde a fost rostit primul mesaj din istorie pe unde radio de către inventatorul Guglielmo Marconi, grăiesc într-un limbaj unic despre importanța frumosului perimetru.
În următoarea parte vă voi purta cu mine prin faimoasele Muzee ale Vaticanului și Capela Sixtină, locuri unice din lume ce au adunat colecții impresionante de artă cu ajutorul și stăruința papilor, dornici să păstreze în inima locului obiecte cu valori inestimabile.
Aurora Grigore
GALERIE FOTO
- Articol precedent: Glasul Papilor din inima Vaticanului (II)
- Articolul următor: Dunărea și brațele ei