Capartis™ - fungicidul capabil să rezolve toate problemele din culturile oleaginoase și tehnice
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Fitosanitar
Un fungicid nou - o protecție mai bună
De anul acesta, fermierii au o nouă alternativă în protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia și Alternaria. Pe lângă hibrizii Pioneer® din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astăzi, în primă linie și fungicidul Capartis™.
Principalele boli care afectează culturile de rapiță, floarea soarelui și soia sunt Sclerotinia spp. - Putregaiul alb și Alternaria spp. - Alternarioza. Bolile apar frecvent în perioada înfloritului, mai exact, începând cu căderea primele petale și până la scuturarea completă a florilor. Tocmai din acest motiv, se recomandă ca fungicidul Capartis™ să fie aplicat chiar la începutul scuturării petalelor.
Capartis™ este cel mai nou și mai puternic fungicid, special creat pentru a oferi maximum de protecție împotriva acestor boli și nu numai.
O singură lovitură - mai multe boli combătute
Fungicidul Capartis™ este compus din cele mai eficiente substanțe active întâlnite la ora actuală (boscalid și piraclostrobin). Aceste două substanțe active au un efect sinergic și totodată foarte puternic în controlul bolilor specifice culturilor oleaginoase, cum ar fi Sclerotinia spp. și Alternaria spp.
Boscalid este o substanță activă cu proprietăți translaminare și sistemice de invidiat, iar alături de piraclostrobin, care este absorbit rapid în țesutul lipofilic și translocat ulterior sistemic, conferă protecție de lungă durată întregii plante.
Efectul de înverzire - semnul sănătății fitosanitare și al recoltelor bogate
Capartis™, pe lângă efectul fitosanitar puternic și de lungă durată, favorizează și descreșterea emisiei de etilenă din plantă. În urma aplicării lui Capartis™, a fost observat un efect pronunțat de înverzire, care aduce cu el producții mai mari și mai calitative.
Cercetările efectuate au arătat că, prin aplicarea fungicidului Capartis™, semințele își măresc MMB-ul, iar silicvele sunt mai puțin predispuse scuturării.
Capartis™ - o soluție antirezistență
Datorită celor două substanțe active cu moduri de acțiune diferite, Capartis™ este considerat a fi o soluție viabilă pentru împiedicarea apariției rezistenței. Piraclostrobin aparține clasei strobilurinelor FRAC 11, care acționează asupra respirației mitocondriale a celulei fungice. Boscalid face parte din categoria fungicidelor SDHI (carboximine) grupa FRAC 7, ce acționează asupra sursei de energie, împiedicând dezvoltarea ciupercii. Capartis™ reduce riscul apariției rezistenței, datorită celor două substanțe active care fac parte din două clase chimice diferite, cu moduri de acțiune diferite.
Dozarea și utilizarea fungicidului Capartis™
- La rapiță, Capartis™ se poate aplica de la stadiul de buton verde, până în faza în care 50% din silicve au ajuns la dimensiunea normală (BBCH 51-75), în doză de 0,6-1 l/ha.
- La floarea soarelui, Capartis™ se poate aplica încă din stadiul în care inflorescența nu este vizibilă și până când semințele din treimea mijlocie a capitolului au culoarea gri sau sunt de dimensiune normală (BBCH 40-75), în doză de 0,5 l/ha, în cazul aplicării prin două treceri, sau 1 l/ha, atunci când se va face o singură trecere.
- La soia, Capartis™ poate fi aplicat fracționat, în doză de 0,5 l/ha la un interval de 14-21 zile între tratamente, sau într-o singură trecere cu 1 l/ha, începând din fenofaza de butoni florali vizibili și până la 50% păstăi de dimensiune normală (BBCH 51-75).
Prin utilizarea lui Capartis™, plantele sunt protejate de atacul bolilor specifice (Sclerotinia spp. - Putregaiul alb, Alternaria spp. - Alternarioza, Plenodomus spp. - Putregaiul negru, Diaporthe spp. - Pătarea brună-cenușie a tulpinii, Botryotinia spp. - Putregaiul cenușiu și Hyaloperonospora spp. - Tăciunele rapiței) și sunt fortifiate și menținute verzi, pentru a oferi producțiile cele mai mari și mai calitative.
Urmăriți filmul de prezentare a produsului pentru fiecare cultură:
- Rapita: https://www.youtube.com/watch?v=p9wMtV0vL3o
- Floarea soarelui: https://www.youtube.com/watch?v=QSu-IPhLL-s
- Soia: https://www.youtube.com/watch?v=IaXGU58Vzds
Adrian Ionescu - Category Marketing Manager Fungicide, Insecticide & Produse Biologice Corteva Agriscience RO & MD
Articole înrudite
-
Corteva Agriscience dezvăluie „secretele unui siloz de calitate“
in Actualitate -
Corteva Agriscience anunță al treilea sezon al programului TalentA
in Actualitate -
Corteva Agriscience lansează noua platformă digitală în România
in Actualitate -
Corteva Agriscience, o nouă investiție în stația de la Afumați
in Actualitate -
Corteva Agriscience a inaugurat primul Centru de Tehnologii Aplicate Semințelor din Europa
in Actualitate -
Certitudinea succesului. Hibridul de floarea-soarelui P64LE162, marca Pioneer®
in Agrotehnica -
Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer® și în 2022
in Agrotehnica -
PALLAS™ și FLORAMIX ™ - cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee și cu frunză lată din cultura de grâu
in Fitosanitar -
TCE 3 Brazi - Rezultate spectaculoase cu produse Corteva Agriscience
in Agrotehnica -
România își menține poziția puternică în Indexul Global al Securității Alimentare
in Evenimente
Articole recente - Lumea Satului
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
- Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
- Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole
- Sfaturi practice pentru înființarea unei grădini biointensive (II)
- Regulamentul privind utilizarea durabilă (SUR) are nevoie de inovație pentru îndeplinirea țintelor de reducere a utilizării pesticidelor și a riscurilor
- De ce este important cositul în plantațiile de căpșune
- CIECH, obiective mari pe piața din România
- Rase de iepuri berbec (I) – Origini și istorie
- Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova