Viitorul, pe mâini bune!
Citeam cu ceva zile în urmă un titlu ce mi-a trezit curiozitatea: „Suntem sceptici în privința noii generații!“, titlu care m-a indignat și care m-a determinat să scriu acest articol.
Oare chiar ar trebui să fim priviți ca un „gol“ al societății sau această falsă impresie se datorează curajului, dorinței experimentării unui număr tot mai mare de idei în care credem cu adevărat? Poate că suntem priviți astfel și pentru că majoritatea celor care-și doresc schimbarea apreciază că nu o să fim capabili de asta. Apoi, cei mai mulți privesc lucrurile în ansamblul lor, scăpându-le poate plusurile, faptul că mii de tineri au o capacitate intelectuală, culturală, conceptuală ce depășește uneori cu mult chiar elitele mondiale, fiind capabili să producă schimbări profunde în societate și, de ce nu, în politică. Să privim cu mai multă atenție tânăra generație cu minusurile, dar mai cu seamă cu plusurile ei.
Cu atât de multe oportunități în față, cu putere, curaj și entuziasm se pot schimba multe, de la idei până la industrii. Concepte tot mai revoluționare apar permanent și ceea ce mă face să remarc acest trend, această ascensiune este faptul că se tot diminuează acea goană accelerată după eficientizare. Să fie oare primul semn că noii antreprenori au realizat importanța locurilor de muncă sau că fără oameni în câmpul muncii nu mai avem ce și cui vinde?
Poate suna vag și neimportant la prima vedere, dar fără locuri de muncă oamenii nu vor mai avea surse de venit și, implicit, putere de cumpărare, va scădea nivelul de trai, țara va sărăci, ceea ce va conduce la tensiuni sociale greu de gestionat. Iată problemele pe care generația de azi va trebui să le rezolve!
Fără oameni, nu putem deveni oameni!
Citesc tot mai des despre tineri care vor să creeze, să comunice, să devină tot mai buni. Au însă nevoie de ajutorul celor din jur, al oamenilor, aceștia fiind cea mai importantă resursă a lumii. Vin generații tot mai adaptate noilor condiții, cu o forță surprinzătoare de a se ridica, de a învăța și a evolua chiar și după un eșec.
Fără îndoială, printre cei care fac parte din această generație sunt și exemple negative. Cred însă că este importantă comunicarea și identificarea acestora, încercându-se găsirea de soluții pentru a-i ajuta să depășească acel... clip, care de multe ori poate avea drept cauză anumite probleme emoționale.
Societatea, populația trebuie să ne primească cu brațele deschise și încredere. Să ne ofere drumul, de pietruit și asfaltat ne ocupăm noi.
Și nu uitați: doar împreună putem schimba lucrurile. Avem încredere în voi, în experiența voastră. Fiți-ne aproape!
Andrei OPREA-BANU
- Articol precedent: Cine are „potolul“ va conduce lumea!
- Articolul următor: România promovează încă foarte puțin femeile în înalte demnități publice