Alcedo va comercializa și soiuri iscusite
În localitatea Modelu din județul Călărași, companiile Alcedo și Probstdorfer Saatzucht au organizat un eveniment în cadrul căruia fermierii din sudul țării au putut analiza în câmp 26 de soiuri de cereale.
Noutăți de la Probstdorfer Saatzucht
„Am prezentat 26 de soiuri de cereale, trei noi soiuri de grâu pe care le-am ameliorat și sunt deja înregistrate – Getic, Mirastar și Mauritzio, iar la orz avem două soiuri noi – Finola și Arcanda. S-au dezvoltat foarte bine, neașteptat chiar, mai ales dacă ținem cont de faptul că în luna decembrie nu era mai nimic aici, plantele abia încercau, să spun așa, să răsară. Apoi au fost condiții optime pentru răsărire, dar chiar și așa credeam că vom avea foarte multe paie, dar nu și spice. Ei bine, s-a dovedit încă o vorbă din bătrâni – Grâul nu te lasă niciodată! Și pot spune cu mândrie că mai ales soiurile pe care le-au văzut și fermierii în cadrul evenimentului au confirmat zicala aceasta și vor oferi producții bune“, a declarat prof. dr. univ. Mihai Berca, administrator Probstdorfer Saatzucht.
Ca în fiecare an, în loturile demonstrative de la Modelu au fost aplicate produse de protecția plantelor din portofoliul Alcedo, însă în condițiile climatice ale acestui an produsele aplicate au fost mai puține. „În acest an s-a folosit un singur erbicid, Atlantis, care controlează atât buruienile monocotiledonate, cât și pe cele dicotiledonate. A fost aplicat la alungirea paiului până la internodul doi în doză de 0.2 litri/ha. A mai fost administrat un singur fungicid pentru că nu a fost nevoie de alte produse în această primăvară“, a precizat Marian Butoianu, director tehnic Alcedo.
Soiuri iscusite
Începând cu toamna acestui an, fermierii vor putea beneficia, alături de produse de protecția plantelor iscusite, și de soiuri iscusite. Iar compania Alcedo le va comercializa în exclusivitate. „Colegii noștri de la Probstdorfer au lucrat pentru ameliorarea unor soiuri în România, sunt soiuri autohtone, care ne oferă o mai mare încredere că le putem oferi fermierilor cu care noi colaborăm. Astfel vom comercializa începând din această toamnă mai multe soiuri, dintre care amintesc soiul de grâu Getic, care se pretează foarte bine mai ales în zona de sud a României și este un soi premium, care valorifică foarte bine investițiile în fertilizare. Vom avea și soiuri de orz, orzoaică și mazăre“, a punctat Vicențiu Cremeneanu, președinte Alcedo.
Getic – soi de grâu timpuriu cu conținut ridicat de proteină și gluten, rezistent la iernare și secetă. Este un soi aristat, de talie medie, care se seamănă în perioada 1-20 octombrie, 300 b.g/mp și înfrățește în primăvară.
Troubadur – soi de grâu durum, rezistent la secetă, boli și dăunători, dar care are nevoie de condiții de iernare mai blânde. Este un soi nearistat, ce trebuie semănat în perioada 1-10 octombrie, 400 b.g/ha.
Aida – soi tardiv de orzoiacă de toamnă, ce are calități excelente pentru producerea de malț și este rezistent la secetă. Se recomandă semănarea lui în Dobrogea, Câmpia Română, Banat și sudul Moldovei în perioada 20 septembrie - 10 octombrie, 400 b.g/mp.
Elektra – soi de orzoiacă de primăvară, recomandat pentru producerea de malț. Este un soi cu germinație la temperaturi scăzute, putând fi semănat mai timpuriu, 20 februarie - 10 martie, 400 b.g/mp.
Belmondo – soi de mazăre cu bobul galben de tip afila, cu creștere semideterminată, rezistență mare la cădere și secetă. Este semitardiv, are înfloritul timpuriu și are un potențial de producție de peste 7 tone/ha.
Atacama – soi timpuriu de soia nemodificată genetic, ce are o creștere semideterminată și prezintă rezistență la boli și dăunători. Se recomandă semănarea lui în perioada 15-25 aprilie, este de talie medie și are înfloritul timpuriu.
Larissa SOFRON
MAI JOS MATERIALUL VIDEO