Tratamente de primăvară la măr
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Fitosanitar
La măr se vor aplica trei tratamente astfel:
- tratamentul I - pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr (Anthonomus pomorum), insectelor minatoare, ouălor de afide și acarieni, păduchelui din San-Jose, păduchelui lânos, făinării cu unul dintre următoarele amestecuri de pesticide:
- CALYPSO 480 SC – 0,02% + MICROTHIOL SPECIAL – 0,3% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% sau SULFOMAT 80 PU – 0,3% sau SULFOLAC 80 WG – 0,3% ;
- POLECI – 0,03% - 0,05% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% sau SULFOLAC 80 WG – 0,3%;
Tratamentul se va efectua în perioada 29 martie - 04 aprilie 2018, atunci când 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriţi (bracteele sunt distanțate și la vârf se vede ușor culoarea verde-argintiu)
ATENŢIE – Tratamentul se va începe pe versanții sudici și cu soiurile timpurii iar perioada de avertizare se va prelungi cu numărul de zile cu ploi, temperaturi scăzute și vânt puternic.
- tratamentul II – se va efectua la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiușa de șoarece) dacă plouă cel puțin 0,3 mm și temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade Celsius. Tratamentul se va încheia în 4-6 zile. În cazul în care lipsește unul dintre criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.
- tratamentul III – se va efectua între fazele de răsfirarea inflorescenței și înfoierea corolei (perioada se poate prelungi până când 0,5% din inflorescențe au câte un boboc înflorit) – acest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheie în prevenirea și combaterea rapănului.
Pentru combaterea rapănului, făinării, focului bacterian, moniliozei, bolilor de scoarță și muguri, insectelor minatoare și defoliatoare, gărgăriței mugurilor (Sciaphobus squalidus) (tratamentul II și III) se va interveni cu:
- ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF“– 0,5% sau CHAMP 77 WG– 0,2 % sau FUNGURAN OH 50 WP –0,3% sau KOCIDE 2000 – 0,25% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,3% + SHAVIT 25 EC – 0,05% sau KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau MOSPILAN 20 SG 0,025% - 0,03%;
- MERPAN 50 WP– 0,25% + KARATHANE M 35 CE – 0,06% + DECIS 25 WG – 0,003%;
- CLARINET - 0,1% + DECIS 25 WG – 0,003%
Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!
- Se vor utiliza doar produse de protecția plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR“, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI.
- Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecție a albinelor și a animalelor!, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA; 68/05.02.1992 Min. Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locală și 127/1991 al ACA din România, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.
Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fitosanitare și îndeplinirea condițiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 și specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozițiile Directivei 2009/128/CE și, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 și în anexa III la respectiva directivă.
În vederea protejării sănătății oamenilor și a animalelor, protecției albinelor și a mediului înconjurător, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizează pe terenurile pe care le dețin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a și a IV-a de toxicitate, au obligația să le depoziteze, să le manipuleze și să le utilizeze în conformitate cu instrucțiunile tehnice care le însoțesc, aprobate potrivit legii.
Constituie contravenții următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piață și utilizarea produselor de protecție a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menținerea evidenței pe o perioadă de cel puțin 3 ani a produselor de protecție a plantelor pe care le utilizează;
SURSA: Oficiul Fitosanitar Bistrița-Năsăud
Articole înrudite
-
Mărul românesc. În căutarea gustului pierdut
in Pomicultura -
Cerințele biologice ale prunului și mărului privind factorii climatici și pedologici
in Agrotehnica -
Scurt istoric al ameliorării mărului
in Agrotehnica -
Tratamente la măr, păr și gutui pe timpul verii
in Fitosanitar -
Boli produse de bacterii și virusuri ori alte organisme la măr, păr și gutui
in Agrotehnica -
Stropirile de primăvară și vară la pomii fructiferi
in Agrotehnica -
Rezistența la ger a principalelor specii pomicole
in Pomicultura -
Cele mai răspândite grupuri de soiuri de mere în lume
in Pomicultura -
Mai puține mere de Voinești, prețuri mai bune decât în 2018
in Pomicultura -
Tratamente la pomi fructiferi
in Fitosanitar
Articole recente - Lumea Satului
- În Suceava suprafețele cultivate cu cartofi scad de la an la an
- Corteva Agriscience, o nouă investiție în stația de la Afumați
- Aldahra Agricost, prima și la fotbal
- Zilele Horticulturii Bucureștene. Sărbătoarea naturii și a florilor
- Întoarcerea Mioriței
- Prețul grâului a explodat. India interzice exportul cerealelor de bază
- 300 milioane euro capital de lucru pentru agricultură, pescuit și industria agroalimentară
- Fermierii din Moldova se adună la SFATUL GRÂNARILOR – AGRIVENTURA 2022
- Rolul stratului de mulci la îmbunătățirea fertilității solului
- Agricultura în zona montană, potențial de dezvoltare și limitări