Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Soiuri de nuc românești Sibișel 44 și Ciprian

Soiuri de nuc românești Sibișel 44 și Ciprian
Distribuie:   

Sibișel 44, soi selecționat de SCDP Geoagiu, este un pom de vigoare mijlocie, cu coroană piramidală largă, ramuri de schelet lungi și destul de groase garnisite cu formațiuni de rod mixte. Nucul are o comportare foarte bună la boli. Fructul este de mărime mare (14,5 grame), cu formă ovoidală cu vârful ascuțit și bază rotunjită. Miezul reprezintă 48% din greutatea fructului și conține 65,40% substanțe grase și 18,40% substanțe proteice.

soiuri nuci tabel 1

Ciprian, soi obținut la SCDP Geoagiu, este un nuc de vigoare mijlocie cu coroană piramidală deschisă, ramuri de schelet lungi și groase și formațiuni de rod mixte, cu rezistență foarte bună la bolile specifice nucului. Fructul are formă ovoidală de mărime mijlocie 12,5-13,5 grame, iar miezul reprezintă 49-50% din greutatea fructului și conține 66,70% substanțe grase și 17,50% substanțe proteice.

soiuri nuci tabel 2

Sfaturi utile

Iată câteva recomandări pe care vi le oferim, de care trebuie să țineți cont înainte de achiziționarea de material săditor. Înălțimea puietului achiziționat nu este relevantă pentru dezvoltarea ulterioară a nucului. Majoritatea comercianților de puieți stabilesc prețul materialului săditor în funcție de înălțime. Această metodă este doar o găselniță de marketing dacă luăm în considerare faptul că, în anul plantării care urmează, puietul trebuie tăiat la aproximativ 60-70 cm. Astfel, raportul înălțime/preț devine irelevant.

E necesar să identificați punctul de altoire a pomului deoarece există anumite practici comerciale care vă pot induce în eroare. Punctul de altoire este foarte vizibil și ușor de depistat – aflat la distanță de o palmă de la baza rădăcinii, loc unde se distinge nodul destul de mare și locul de îmbinare dintre port­altoi și altoi. Dacă aceste puncte nu sunt observate, atunci puietul respectiv nu este altoit.

Reguli de plantare

În momentul plantării, punctul de altoire trebuie să fie la o palmă deasupra pământului tasat, iar partea mai bombată să fie poziționată spre nord. Pe timpul vegetației trebuie să se asigure un perimetru adecvat puietului, adică o formă circulară în cazul terenului plan și o formă semicirculară în cazul terenurilor în pantă, în suprafață de circa un metru diametru. Lucrarea este necesară pentru a reține apa pe o perioadă mai lungă de timp și, totodată, pentru menținerea humusului în jurul pomului.

Până la trei ani după plantare este necesară o aerisire a terenului. Lucrarea se execută cu scarificatorul printre rânduri, dar nu mai aproape de un metru distanță față de puiet (adică la limita zonei semicirculare). Aerisirea solului contribuie la oxigenarea mai bună a rădăcinilor și astfel pomul va deveni mai viguros într-un timp mult mai scurt. După trei ani, aerisirea solului se va face mai rar și printr-o altă metodă.

plantatii cu nuci, nuci, soiuri de nuci

Alte articole:

Soiuri de nuci de la Pepiniera Voinești

Tăierea nucului - infracțiune?

Știați că… despre nuci

Pâinici cu rozmarin, busuioc și nuci

Caravana nucului a ajuns în Moldova