La Furculești – Teleorman, DuPont Pioneer a dat startul evenimentelor Portfolio Farm
![La Furculești – Teleorman, DuPont Pioneer a dat startul evenimentelor Portfolio Farm](https://www.lumeasatului.ro/images/k2/384d40a35806de1d1fe854b3ee846eec.jpg)
Ca în fiecare an, compania DuPont Pioneer începe programul Portfolio Farm din sudul țării. De această dată, prima platformă de prezentare a avut loc la Furculești, în ferma domnului Cosmin Băcanu, cel care de 9 ani este și promotor Pioneer în zona Teleorman. La cultura porumbului, noutățile din acest an au vizat observarea modului în care epoca, densitatea și viteza de semănat influențează producțiile. La floarea-soarelui, fermierii au analizat modul în care s-a dezvoltat noul hibrid P64LL125, cel care, conform reprezentanților companiei, va fi la fel de cunoscut ca hibrizii P64LE25 și P64LE99.
Epoca optimă de semănat
„Întotdeauna începem destul de timpuriu evenimentele de promovare și începem din sudul țării, ca mai apoi să continuăm până la sfârșitul lunii august cu manifestări în diferite alte zone. Ne axăm pe noutățile la culturile de floarea-soarelui și porumb, pentru că am constatat că fermierii vor să acumuleze rapid informațiile despre noile produse și întreabă foarte multe detalii. Nu sunt interesați doar de noutăți, ci și de hibrizii de floarea-soarelui deja consacrați în tot bazinul Mării Negre. În aceste locații dezvoltăm mai multe experimente, începând de la densitatea, viteza și epocile de semănat, până la aplicarea de tratamente diferite“, a declarat Jean Ionescu, director general pentru operațiuni comerciale DuPont Pioneer.
Gazda evenimentului, Cosmin Băcanu, lucrează 1.100 de hectare, iar la culturile de rapiță, porumb și floarea-soarelui se bazează pe genetica Pioneer. La rapiță este deja unul dintre fermierii campioni, după cum îi prezentă compania pe agricultorii cu cele mai bune producții, deoarece a reușit să obțină 5.840 de kg/ha, în timp ce culturile de porumb și floarea-soarelui se prezintă excelent.
„La porumb am avut sole pe care am semănat diferiți hibrizi pe parcursul a 4 epoci de semănat, tocmai pentru a determina perioada optimă de semănat. Nu mai vorbim de 1-15 aprilie, ci despre epoci diferite de semănat pe care noi le-am pus în practică, iar rezultatul care ne-a convins și pe noi, și pe fermierii din zonă a fost obținut la hibrizii semănați în 5 aprilie. Semitimpurii au, până în prezent, cea mai bună dezvoltare. Am făcut acest lucru tocmai pentru ca fermierul, în momentul în care vine și vede lotul de testare, să își și aleagă pentru următorul an maniera în care va semăna“, a specificat Cosmin Băcanu.
Gazda evenimentul a mai adăugat faptul că fermierii s-au convins că viteza de semănat optimă este între 6-8 km/h, nu mai mare, indiferent de reclama care îi este făcută unui utilaj sau altul. În ceea ce privește adâncimea de semănat, aceasta a variat de la 3 cm până la 9 cm, dar adâncimea optimă s-a dovedit a fi cea între 5-7 cm, în funcție de umiditatea din sol.
În ceea ce privește recomandările de hibrizi pentru zona Teleormanului, reprezentanții companiei americane au specificat faptul că indicată este gama începând cu FAO 350 până la FAO 480, hibrizii Aquamax: P9537, P9903, P0023, P9911, P0216, P0412. În cazul în care fermierii din această zonă vor să cultive și un hibrid mai timpuriu, recomandarea este P9241 - FAO 330, hibridul care are cea mai ridicată toleranță la secetă.
Dida Marin, fermier Zimnicea: „Culturile de aici arată foarte bine, chiar este un an de excepție, se preconizează recolte mari în această fermă, dar cred că în toată zona noastră va fi un an agricol foarte bun. Din ce am văzut în cadrul prezentărilor, hibrizi din gama Aquamaxx arată foarte bine, au elemente de producție bune, știuletele este bine dezvoltat, de aceea cred că recoltele vor fi foarte bune.“
Un nou hibrid de floarea-soarelui
Maestru de ceremonie în prezentarea loturilor de floarea-soarelui a fost nimeni altul decât Jean Ionescu, directorul general DuPont Pioneer. Acesta a prezentat loturile înființate cu hibrizii vedetă P64LE25 și P64LE99, dar și un nou hibrid care va fi disponibil spre comercializare începând cu anul următor. „Venim cu hibrizi noi, mai bine adaptați pentru condițiile României, mai scurți, cu o toleranță mai mare la secetă și boli. De anul viitor, pe câmpurile României veți vedea un nou hibrid în gamă convențională – P64LL125. Este un hibrid semitimpuriu, care va avea în 2019 și tehnologia Express, iar în 2020 pe cea Clearfield. Potențialul genetic este uriaș, se pot obține între 6 și 6,5 t/ha“, a punctat Jean Ionescu.
Tot despre acest hibrid Cosmin Băcanu a specificat că a fost testat în ferma lui și că a avut producții care au depășit 4 t/ha indiferent de sola unde a fost semănat. Pe parcursul vizitei de observare a culturii de floarea-soarelui, cei mai mulți dintre fermieri au specificat că se confruntă în propriile culturi cu apariția Sclerotiniei, iar Jean Ionescu a punctat că, pentru a evita pe cât posibil apariția acesteia în culturi, este necesar ca rotația culturilor să fie făcută în așa fel încât să revină pe aceeași solă la 5-6 ani cu cultura de floarea-soarelui sau rapiță. „Scleroții trăiesc între 6 și 12 ani, ei sunt în sol, deci boala există tot timpul, doar că este activată în condiții climaterice foarte bune. Adică atunci când avem ploi urmate de temperaturi scăzute, de aceea trebuie să folosiți fungicide de înaltă calitate, eu recomand produsele DuPont Crop Protection. Dar sclerotina nu dispare în totalitate, ci poate apărea după o ploaie, cum spuneam, de aceea vă sfătuiesc să folosiți rotația culturilor la această durată, dacă vă permite afacerea, ceea ce cred că este destul de dificil. Până în prezent nu s-a inventat un hibrid care să reziste la sclerotina în proporție de 100%“, a mai adăugat directorul Pioneer.
Larissa SOFRON
Revista Lumea Satului nr. 15, 1-15 august – pag. 14-15
Teleorman, Pioneer, evenimente, DuPont Pioneer, Furculesti, Portfolio Farm
- Articol precedent: Cel mai așteptat târg agricol continuă sub umbrela Clusterului „Agro Ferma” - AGRALIM 2017
- Articolul următor: Agromalim 2017 - cel mai mare eveniment agricol din vestul României