Evenimente 03 Noiembrie 2022, 14:38

Corteva Agriscience a anunțat câștigătoarele TalentA 2022

Scris de

Lansat în România pentru prima dată în 2020 de către Corteva Agriscience, TalentA, programul gratuit pentru dezvoltarea competențelor profesionale în managementul afacerilor și agricultură pentru femeile inovatoare din mediul rural, și-a aflat câștigătoarele din acest an: Diana Georgescu, Corina Hodorogea, Elena-Larisa Naie-Stoicescu și Loveva Blidariu sunt doamnele fermier care au convins prin proiectele lor faptul că merită finanțare pentru a-și dezvolta afacerea.

Concurență acerbă

Cele 40 de doamne înscrise în program și-au construit proiectele, le-au trimis comisiei pentru validare, iar în urma evaluării, experții Corteva Agriscience și Starperformining au ales proiectele câștigătoare, care se raportează la beneficiile aduse întregii comunități și sunt în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale companiei. Corteva a oferit trei granturi în valoare totală de 15.000 $ pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor fermelor administrate de românce, iar premiul special în valoare de 1.500 $ a fost acordat de compania Starperformining.

Festivitatea de premiere a avut loc în data de 21 octombrie, la București, iar la eveniment au participat inclusiv câștigătoarele ediției anterioare. Acestea au prezentat modul în care afacerea lor s-a dezvoltat din momentul în care au primit premiul și până în prezent, dar și care au fost cele mai importante informații pe care le-au dobândit în urma participării în cadrul programului TalentA.

Ca în fiecare an, evenimentul a debutat cu o dezbatere ce a vizat rolul femeilor din mediul rural în dezvoltarea comunității și implicit în agricultură. Invitate au fost câștigătoarele de anul trecut, dar și Anna Babich – manager de comunicare corporativă pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Corteva Agriscience și coordonator al programului TalentA din Ucraina, precum și doamna Maria Cîrjă – director de marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova.

„A treia ediție TalentA a fost una de succes și ne-a impresionat determinarea doamnelor participante. Pentru noi este o confirmare a faptului că acest proiect face deja mult bine în rândul comunităților din care provin participantele, iar proiectele pe care le depun sunt de interes și merită susținute. Ne-a fost greu să departajăm proiectele câștigătoare și vrem să le felicităm pe toate participantele pentru implicare, pentru modul în care au realizat proiectele și sperăm ca acestea să fie puse în aplicare cât mai curând. Ne bucură să vedem și reușitele participantelor din anii trecuți, lucru ce ne motivează și mai mult în susținerea femeilor din zona rurală, despre a căror importanță suntem tot mai conștienți cu toții“, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România & Republica Moldova.

Cine a câștigat premiile

Parcă mai determinate ca niciodată, participantele din acest an au adus în fața consiliului de experți proiecte îndrăznețe și de viitor care vizează o mai bună gestionare a produselor obținute în fermă.

Locul I a fost obținut de doamna Diana Georgescu din Brătești, comuna Albeștii de Argeș, județul Argeș, care a depus proiectul Livada de poveste și a câștigat 6.000 $. Împreună cu familia, aceasta deține o livadă de pomi pe o suprafață de 8 hectare, unde produce anual peste 200 tone de fructe, prune, pere, mere, gutui, cireșe, vișine și zmeură. Aceasta își dorește să transforme ferma într-o fermă integrată prin înființarea unei linii de producție pentru suc pasteurizat, fresh-uri și smoothie-uri din fructe în diverse combinații. De asemenea, pe langă dezvoltarea fermei, Diana Georgescu dorește și autorizarea unui punct gastronomic local pentru a produce fructe uscate și chipsuri din fructe, dar și gemuri, dulcețuri și compoturi.

premiul 1

„Primele plantații au fost înființate în anul 2008 de părinți, iar în 2020, din cauza pandemiei, m-am implicat și eu și așa a luat naștere noul brand. La baza sunt consilier juridic, dar iubesc natura și vreau să dezvolt afacerea familiei, iar în prezent mă ocup de partea de vânzări și promovare. Ne dorim să avem o fermă integrată și misiunea noastră este să prelucrăm și să vindem o parte cât mai mare a producției pe care o obținem. Programul TalentA m-a învățat să văd lucrurile puțin altfel, pentru că dacă tehnologia este aleasă și implementată în mod corect reduce efectele negative pe care procesele tehnologice din agricultură le pot avea asupra mediului. Deci și agricultura poate fi sustenabilă, profitabilă, dar și benefică pentru comunitate“, a declarat ocupanta locului I.

Locul II și premiul în valoare de 5.000 $ a fost obținut de doamna Corina Hodorogea. Proiectul Parteneriat Strategic între fermierii din Băleni, Dâmbovița – crearea unui lanț scurt de aprovizionare a impresionat consiliul de experți și vizează crearea unui lanț scurt de aprovizionare prin care se va încuraja colaborarea strânsă dintre producătorii de legume și fructe, fabricile de procesare și dezvoltării pieței locale, cu scopul comercializării produselor finite la prețuri corecte.

Premiul 2

„Noi avem o suprafață de 3 ha pe care cultivăm diverse legume și ne dorim să limităm pierderile. Chiar am început să procesăm legumele și am avut recent lansarea de produs. Pentru principala categorie de produse, folosim roșiile, mai exact un anumit soi pe care îl cultivăm în familie de trei generații. Momentan procesăm ceea ce noi producem, dar obiectivul proiectului este de a-i ajuta și pe alți producători din zonă să valorifice legumele, să putem asigura un număr cât mai mare de produse și să oferim o calitate superioară pentru a intra în băcănii. Obiectivul nu este acela de intra în lanțurile de supermarket. În ceea ce privește programul TalentA pot spune că m-au ajutat foarte mult cursurile de agricultură, pentru că eu la bază sunt economist și aveam nevoie de informații în acest sector. Însă și partea de business m-a ajutat foarte mult și mi-a validat cumva proiectul și misiunea pe care o am în implementarea lui. A fost foarte folositor tot programul și îl recomand cât mai multor persoane“, a precizat Corina Hodorogea.

Doamna Elena Larisa Naie-Stoicescu a depus proiectul Sunshine Berries și a câștigat suma de 4.000 $, ocupând poziția a III-a. Dumneaei deține o mică plantație de căpșuni, livrează fructe proaspete chiar și în luna octombrie pentru că a plantat un soi remontant. Pentru a valorifica spațiul de care dispune își dorește să dezvolte afacerea prin construirea încă a unui solar. De ce căpșuni? Pentru că aceste fructe sunt tot mai căutate și reprezintă un mare interes economic și alimentar, datorită potențialului de producție și a calității fructelor, fiind printre singurele plante care ajung la maturitate în timpul anului și care produc fructe începând cu primul an.

Premiul 3

„Vrem să ne dezvoltăm afacerea cu fructe proaspete și livrarea acestora direct către consumatorul final prin livrarea la domiciliul clientului sau în puncte fixe stabilite de comun acord cu acesta. Avem deja un solar și vrem să mai construim unul pe care să îl dotăm cu un sistem de creștere pe substrat nutritiv. De asemenea ne dorim să avem o mai mare continuitate în livrarea fructelor încă de primăvara devreme, până toamna târziu. TalentA a fost ceva ce nu ai ocazia mereu să întâlnești și pot spune că toate cursurile au fost semnificative și de real ajutor“, a punctat câștigătoarea locului III.

Ca în fiecare an, Starperfomining, colaboratorul Corteva Ariscience în cadrul proiectului TalentA, a oferit premiul special în valoare de 1.500 $. Anul acesta a fost alocat proiectului Roadele Culturii, depus de doamna Loveva Blidariu. În urma cu puțin timp, aceasta a achiziționat o livadă la poalele munților Făgăraș care avea o plantație de pomi veche de 40 de ani și neîngrijită corespunzător. „După ce am achiziționat acest teren, ne-am dat seama că avem o mare responsabilitate și trebuie să învățăm să facem ceva bun cu el. Din momentul în care m-am înscris la acest proiect am învățat foarte multe lucruri și am împărtășit informațiile în familie. Noi nu ne-am propus să facem un business, ci vrem ca roadele pe care le obținem să ajungă la casele de bătrâni și la case de copii din zonă. Vrem să replantăm toată suprafața și în funcție de evoluție, să ne extindem, dar tot în zonă umanitară. Nu vrem să ne oprim aici, chiar avem o căsuță din lemn pe care am construit-o și vrem să adăpostim un tânăr de 18 ani care iese din orfelinat și nu are încotro să apuce. El poate să aibă grijă de livadă, îl susținem chiar să studieze Agronomia, dacă vrea. Acesta este scopul nostru, să folosim spațiul pe care îl avem în folosul celor care au nevoie de noi“, a afirmat doamna Loveva Blidariu.

special

Programul educativ TalentA se anunță un program de durată, de la an la an crescând numărul țărilor în care doamnele și domnișoarele din mediul rural pot participa gratuit la cursurile de business și agrobusiness și pot depune proiecte pentru a concura pentru premiile în bani pe care compania Corteva Agriscience le pune la dispoziție.


În perioada 5 august - 30 septembrie, doamnele înscrise în concurs au parcurs cursurile online Agribusiness (8 cursuri) și Business (10 cursuri).

Modul Business – 10 cursuri organizate și facilitate de experții Starperfomining:

  • Organizarea activităților și afacerii;
  • Comunicarea în afaceri;
  • Negocierea avansată în vânzări;
  • Gestionarea situațiilor dificile;
  • Conducerea echipei;
  • Modelarea afacerii și construirea strategiei comerciale;
  • Managementul proiectelor;
  • Financiar pentru antreprenori;
  • Marketing pentru antreprenori;
  • English for writing Business emails.

Modul Agribusiness – 8 cursuri facilitate de specialiștii Corteva Argriscience:

  • Cultura de rapiță;
  • Cultura de cereale;
  • Cultura de floarea-soarelui;
  • Nutriția animală;
  • Viticultură;
  • Cultura de cartof;
  • Pomicultură.

Larissa DINU


Media

Vizualizari 914
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti