Insecte spectaculoase din Rezervația Naturală Dunele Marine de la Agigea
Din când în când, lumea noastră interferează cu lumea discretă a insectelor. Evident că ele sunt permanent acolo, doar că de puține ori înțelegem cât de importante sunt acestea în lanțul trofic și cât de bogată în diversitate este această lume a celor mai mici ființe terestre. Am scris de curând despre Rezervația Naturală Dunele Marine de la Agigea, un loc amenințat de schimbările ce se petrec în jurul lui și care reprezintă căminul unor viețuitoare foarte interesante. Natura are mare nevoie de oameni care să o prețuiască și să o protejeze, iar asta nu se poate întâmpla decât dacă există măcar o educație minimă cu privire la mediul înconjurător. Vă fac cunoștință în continuare cu câteva insecte spectaculoase care trăiesc în habitatul natural al dunelor marine de la Agigea. Informațiile de mai jos sunt oferite de biologii de la Stațiunea Biologica Marină Prof. Dr. Ioan Borcea
Una dintre cele mai mari și mai frumoase specii de insecte ce pot fi întâlnite în cadrul rezervației Dunelor Marine de la Agigea este fluturele cap de mort (Acherontia atropos). Omida poate ajunge până la 13 cm lungime. Se hrănește atât cu frunze ale plantelor cultivate, cum ar fi cartoful, cât și cu specii sălbatice (cum ar fi lemnul câinesc – Ligustrum vulgare).
Gândacul rinocer (Oryctes nasicornis) este o specie de gândac de dimensiuni mari ce poate fi întâlnită și în cadrul Dunelor Marine de la Agigea. Numele speciei vine de la cornul de pe capul gândacului, asemănător cornului rinocerilor, care este mai mare la masculi, la femele fiind puțin evident. Larva se hrănește cu lemn mort de foioase și poate atinge până la 10 cm lungime, dezvoltarea până la stadiul de adult putând să dureze și 4 ani.
Ophiusa tirhaca este o specie de fluture de noapte semnalată în România doar pe baza unui exemplar observat în Iași, în urmă cu aproximativ 50 de ani. Specimenul din fotografie reprezintă a doua semnalare a speciei pentru țară, observat în luna august în cadrul rezervației de Dune Marine de la Agigea. Coloritul aripilor anterioare îl ajută să se camufleze pe timpul zilei printre frunzele de pe sol. Specia preferă zonele mai calde din sudul Europei, în zona noastră ajungând doar exemplare hoinare, dar în contextul schimbărilor climatice nu este exclus ca specia să avanseze spre nordul Europei în anii ce vor urma.
Empusa fasciata este cea de-a 5-a specie de călugăriță indentificată pe teritoriul rezervației de Dune Marine de la Agigea, în momentul de față aici coexistând toate speciile de călugărițe din România. Se recunoaște ușor după coiful caracteristic de pe cap și preferă habitatele uscate cu vegetație ierboasă.
Laura ZMARANDA