Soluții tehnice prezentate la plantația de viță-de-vie din cadrul SCDVV Iași
Scris de Lumea SatuluiStațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași a fost de curând gazda unui eveniment organizat de compania Corteva Agriscience & DaBacco, unde a avut loc prezentarea tehnică a culturii viței-de-vie. Soluțiile tehnice prezentate la plantația de viță-de-vie din cadrul stațiunii au demonstrat încă o dată că fără știință, tehnologii și tratamente chimice corect dozate și aplicate nu poți să fii competitiv și să ai o bună eficiență economică.
La mijlocul lunii august, în cadrul Stațiunii de Cercetare Viticolă din Iași, compania Corteva Agriscience, alături de partenerii DaBacco, a încununat cu succes rezultatele anului 2021, iar reprezentanții celor două companii au arătat și demonstrat fermierilor prezenți din Regiunea de N-E a Moldovei rezultatele foarte bune obținute în condițiile unui an dificil.
„Suntem o companie preocupată să aducă molecule noi care să fie în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Produsele aplicate trebuie să scadă nivelul reziduurilor, lucru care trebuie să se regăsească în pașaportul vinului pe care fermierii trebuie să-l aibă atunci când fac export și atunci când comercializează vinul în țara noastră. De aceea, produsele Corteva se integrează cu succes în tehnologia unei ferme viticole și putem spune că noutatea absolută pentru anii 2020 și 2021 a fost Zorvec Zelavin Bria, produsul care a reușit să controleze cea mai dăunătoare boală, respectiv mana viței-de-vie. Folpet este o moleculă nouă pentru piața europeană și putem spune că are o acțiune de contact bună, dar și un efect foarte bun pentru bolile secundare, cum sunt putregaiul sau antracnoza, boli pe care le controlează secundar. Zorvec Zelavin Bria se încadrează cu succes în aplicarea unei scheme în controlul manei pentru că, aplicându-l în perioada înfloritului, reduce presiunea apariției bolilor. Pe lângă acest produs, Corteva are în portofoliu și produsul Talendo Extra. Astfel, culturile au o protecție foarte bună și împotriva făinării și când spun acest lucru mă refer la două substanțe active chimice foarte importante, și anume tetraconazol, un triazol care are efect bun pe făinare, și produsul deja consacrat, Talendo. Iată că cele două substanțe active încununează cu succes un nou produs, Talendo Extra“, a precizat în cadrul evenimentului George Andron, director de vânzări pentru culturi speciale România și Republica Moldova, Corteva Agriscience.
„Totodată, când vorbim de protecția plantelor este nevoie și ca tratamentele fitosanitare să fie aplicate corect. De aceea, partenerii noștri DaBacco au venit cu tehnica necesară în plantațiile de viță-de-vie și astfel fermierii au putut să vadă cele mai noi tehnologii aplicate acestei culturi. Mă refer la lucrări aplicate atât la sol, cât și la butuc, de aceea aplicând o tehnică bună avem o presiune mică în ceea ce privește declanșarea bolilor. În cadrul Stațiunii Viticole de la Iași partenerii DaBacco au reușit să arate noile tehnologii tuturor fermierilor din zonele cărora ne-am adresat. Sperăm astfel să contribuim cu o calitate înaltă în producerea strugurilor pentru ca rezultatul final să fie un vin de calitate“, a mai adăugat George Andron.
SCDVV IAȘI, un partener pe măsură al celor două companii și gazda evenimentului: „Le-am arătat fermierilor din Regiunea de NE a Moldovei tehnologii noi, inovative, ce se impun în plantațiile viticole. Produsele fitosanitare pe care le-am folosit la Stațiunea Viticolă în anul climatic 2021 sunt Zorvec Zelavin Bria, Talendo Extra, aplicate atât înainte de înflorit, cât și după înflorit, două tratamente unul după altul, după care am folosit și Karathane, iar pentru molie am folosit Laser“, a specificat dr. ing. Cătălin Alexandru, director executiv SCDVV Iași.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences