Romsilva - Ziua Silvicultorului 2021 organizată la Timișoara
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Evenimente
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a organizat în data de 16 iunie la Timișoara, împreună cu Asociațiile Administratorilor de Păduri, cea de-a XXXI-a ediție „Ziua Silvicultorului“. În cadrul evenimentului au fost menționate și analizate activitățile ocoalelor silvice, dar și problemele cu care se confruntă autoritățile Romsilva.
Directorul general Romsilva, Teodor Țigan i-a felicitat pe silvicultorii români: „Doar împreună cu toți silvicultorii români putem reuși să trecem peste provocările care sunt la nivel mondial și național. Deși cea mai mare provocare la ora actuală este pandemia mondială Covid-19 care a schimbat aproape complet piața mondială, vom face față. Noi, silvicultorii, știm să avem grijă de pădure și mediul înconjurător, cu atât mai mult cu cât avem cele mai frumoase păduri din Europa.“
Fake news-uri
Unul dintre cele mai importante subiecte la ora actuală pentru Romsilva este comunicarea, adică relația dintre reprezentanții Regiei și jurnaliști. Aceștia consideră că o comunicare mai deschisă și o legătură mai strânsă între jurnaliști și Romsilva vor împiedica răspândirea de fake news-uri a unora dintre ONG-urile pentru protecția mediului. Sorin Ionuț Banciu, secretar de stat MMAP a precizat: „Este nevoie să comunicăm mai bine ceea ce se petrece în pădure, societatea are nevoie să înțeleagă real ce se întâmplă cu pădurile din România. Sunt necesare decizii care să se bazeze pe informații reale din punct de vedere științific și în același timp verificate, pentru a nu provoca valuri de emoții. Ministerul Mediului și-a asumat dezvoltarea unei noi strategii forestiere care să armonizeze toate interesele legitime legate de păduri deoarece, așa cum a evoluat societatea, la fel au evoluat și interesele legate de păduri. Avem nevoie de păduri pentru aer, lemne, ape etc.“
Totodată, pentru a putea împiedica eficient răspândirea de știri false din mediul online asupra Regiei Naționale a Pădurii, reprezentanții acesteia și-au propus pentru anul 2021 organizarea mai multor evenimente în natură cu specialiști în care se vor detalia activitățile efectuate de silvilcultori. Un alt obiectiv este organizarea unui număr mai mare de conferințe de presă. Adrian Apostu, președintele consiliului de administrare Romsilva, a remarcat: „Toate activitățile din ocoalele silvice române sunt efectuate de profesionaliști, însă comunicarea a rămas în urmă. Dorim o schimbare atât la nivel comunicativ, cât și al activităților desfășurate.“
Proiecte alocate în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR
Atât reprezentanții de mediu, silvicultorii Romsilva, administratorii de păduri, specialiștii în științele naturii, dar și din Ministerul Mediului, au evidențiat faptul că până în anul 2030 și-au propus o listă de obiective. Principala țintă este creșterea funcției pădurii din punct de vedere ecologic, social și economic. Ministerul Mediului a propus în Planul Național de Redresare și Reziliență alocarea unor sume consistente pentru împăduriri. Totodată, un alt pas important pentru pădurile din România este refinanțarea pentru păduri urbane, în valoare de 30 mil. euro.
Sorin I. Banciu a adăugat: „Investim în habitatele din interiorul orașelor, perdele forestiere, și vrem să extindem suprafețele de fond forestier. Vor fi alocați bani pentru achiziționarea de utilaje prietenoase cu mediul. De asemenea, dorim să investim în biodiversitate și în proiecte de corectare a torenților care ne vor ajuta să facem față schimbărilor climatice. Dacă România la ora actuală încă are păduri virgine, habitate naturale foarte bine conservate și populații de animale sănătoase, aceasta se datorează în mare parte personalului silvic care de decenii a aplicat un sistem de management mai aproape de natură.“
Relația cu R. Moldova
În cadrul evenimentului au fost prezenți și reprezentanții agenției Moldsilva, autoritatea administrativă centrală în domeniul silviculturii și cinegeticieni din R. Moldova, care, printre altele, și-au manifestat satisfacția unei relații strânse între România și Republica Moldova. Directorul general Moldsilva, Dumitru Cojocaru, a subliniat: „Mulțumim Regiei Naționale de Păduri pentru ajutoarele acordate și experiențele pe care le împărtășim. De-a lungul timpului am încercat să ne sprijinim reciproc și să facem atât din pădurile României, cât și cele din R. Moldova o adevărată valoare. Sperăm să ne realizăm obiectivele de dezvoltare a acestei colaborări dintre Moldsilva și Romsilva.“
Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată din 1991 și legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în luna iunie, de întregul corp silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare de păduri proprietate publică a statului, din care 80% sunt certificate la nivel internațional, 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare, 12 herghelii de stat și 4 depozite de armăsari. Romsilva asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.
Asociația Administratorilor de Păduri este organizația profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice, înființată în anul 2004, care reunește peste o sută de ocoale silvice.
Liliana Postica
Articole înrudite
-
Romsilva a montat 177 de camere de monitorizare pentru prevenirea tăierilor ilegale în fondul forestier administrat
in Silvicultura -
Peste 19 milioane de puieți forestieri plantați de Romsilva în campania de împăduriri de primăvară
in Silvicultura -
Debutul Lunii Plantării Arborilor este marcat de Romsilva prin acțiuni de împădurire
in Silvicultura -
Romsilva pune la dispoziția populației, până la finalul anului încă, 700 de mii metri cubi de lemn pentru foc
in Silvicultura -
Alte peste două mii de hectare de păduri de stat administrate de Romsilva au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine
in Silvicultura -
Romsilva a plantat 21,8 milioane de puieți în fondul forestier de stat
in Silvicultura -
Romsilva organizează licitațiile pentru valorificarea lemnului doar în sistem online
in Silvicultura -
Romsilva donează 500 metri cubi de lemn pentru reconstrucția locuințelor afectate de inundațiile recente din județul Alba
in Silvicultura -
Ziua Europeană a Parcurilor marcată în cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva
in Silvicultura -
Regia Națională a Pădurilor. Stadiul campaniei de împădurire 2021
in Silvicultura
Articole recente - Lumea Satului
- Asociația Semne Cusute câștigă Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2022
- Botoșani - 50% din culturile agricole au fost afectate de grindină
- „Turul inovației în legumicultură“, maratonul hibrizilor și tehnologiilor de cultură
- Ziua grâului și orzului la INCDA Fundulea - Prezentarea progreselor genetice (I)
- FarmConect România - Târgul Agriculturii Românești, la prima ediție
- Clubul Fermierilor Români lansează o petiție privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
- Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
- Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole