Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Zeolitul, un mineral-minune pentru agricultură?

Zeolitul, un mineral-minune pentru agricultură?
Distribuie:   

Despre zeolit poate că ați mai citit în presă. Dar știați că poate fi folosit în agricultură? Gabriel Bruj, un antreprenor din București, susține că acest mineral poate fi folosit, singur sau în combinație cu inputurile clasice, pentru a revitaliza solul. Compania sa, Enviro Naturals, a investit în ultimii doi ani cca. 100.000 de euro în cercetarea zeolitului. După patru ani de studiu, începând cu luna mai a anului trecut, în colaborare cu un partener străin, a început efectiv producția și promovarea lui în țară. Spune că în România agricultorii sunt reticenți, dar că de anul acesta a încheiat câteva parteneriate cu fermieri și că zeolitul va fi testat în loturi demonstrative.

Extracție și prelucrare

În ultimii patru ani Gabriel Bruj a studiat zeolitul și dolomita și, începând cu luna mai a anului trecut, a început producția pe produsele de serie. Primul mineral pe care l-a descoperit a fost zeolitul. „La un moment dat cineva mi-a adus o mostră de zeolit. La vremea aceea nu știam nimic despre acest mineral, dar am început să îl studiez. Acesta a fost începutul. Am reușit în timp să stabilesc niște partene­riate cu institute de geologie, cu producătorii de zeolit din străinătate, cu Asociația Producătorilor de Zeolit din America. Am reușit să ne listăm pe câteva magazine de bricolaj, inclusiv pe zona de hipermarketuri, am deschis filială în Spania și Anglia, țări în care se folosește zeolitul. Suntem în construcție cu o fabrică nouă la Dej și sperăm ca în cinci ani să fim nr. 1. Produsele sunt trecute în Regulamentul 885 referitor la inputuri bio pentru agricultură. În acest moment suntem în curs de certificare pentru toată gama de produse.“

Pentru ca acest mineral să aibă efecte maxime, spune Gabriel Bruj, trebuie procesat într-un anumit fel. În funcție de tehnologia folosită, zeolitul își potențează proprietățile sau dimpotrivă. Acest mineral, prin structura sa reticulară, se prezintă ca un fagure care în mijlocul fiecărui hexagon are o gaură cu un diametru de 4 armstrong. În momentul extragerii zeolitului această gaură este plină cu cenușă, impurități sau apă. Prima etapă după extracție presupune măcinarea zeolitului până la 5 cm, procedeu prin care mineralele se curăță și de pământ. Apoi intră într-un sistem de prelucrare, unde acestea sunt purificate. Practic, zeolitul este introdus într-un cuptor cu o temperatură de 390 de grade Celsius. Astfel apa din minerale se evaporă și toate impuritățile sunt arse. De aici zeolitul ajunge din nou la măcinat, unde poate fi mărunţit la dimensiuni diferite, de la 20 de microni până la 7-10 mm. Urmează a doua purificare, realizată printr-un filtru cu vacuum, iar produsul final se ambalează cât este cald.

Trei întrebuințări principale

zeolit 4

Sunt mii de studii despre zeolit, dar nu se cunoaște pe deplin felul în care acesta acționează. Însă o definiție pe înțelesul tuturor ar fi aceea că se comportă precum un magnet. Dacă îl pui în sol începe să atragă, spre exemplu, metalele grele, iar diferența dintre el și alte produse similare este că, odată ce a înmagazinat substanțele nocive, nu le mai eliberează. O altă proprietate a acestui mineral este că, atunci când planta crește, zeolitul are o capacitate de schimb cationic foarte mare. Practic, dacă din sol lipsește azotul, atunci el eliberează din structura sa doar azot. Zeolitul poate fi folosit pentru toate tipurile de culturi, însă cu granulații diferite pentru fiecare cultură și chiar pentru fiecare tip de plantă.

„În agricultura convențională, toamna se administrează o doză de îngrășământ, iar primăvara procedeul se repetă. Dacă folosești zeolit toamna, el se încarcă practic cu elementele nutriționale din sol și le eliberează treptat. Astfel nu mai ești nevoit să repeți lucrarea din primăvară. Iar zeolitul produs de Enviro Naturals, spune managerul companiei, are o capacitate de absorbție de 40%. Adică poate absorbi până la 400 kg de apă și alți nutrienți. Cultura plantelor este doar unul dintre domeniile în care zeolitul poate fi folosit. Este utilizat cu succes și pentru purificarea apei mai ales în cazul fermelor piscicole, unde se pot folosi filtre de zeolit pentru a elimina problema amoniului. Într-un procent de 2% zeolitul poate fi folosit și în hrana animalelor. S-a constatat, în urma administrării lui, o creștere a sporului de greutate la animale.

Reguli de administrare

Zeolitul poate fi folosit atât în agricultura convențională, cât și în cea ecologică cu același rezultate. Diferența constă în cantitățile administrate.

„Dacă îl folosești în agricultura convențională în combinație cu alți compuși chimici trebuie să administrezi cca. 150 kg la hectar. Pentru agricultura bio însă cantitatea folosită la hectar este de 700 kg și chiar o tonă. Asta pentru că în această situație zeolitul îndeplinește mai multe funcții. În agricultura convențională folosirea zeolitului pe un hectar costă sub 100 de euro, iar la agricultura bio costurile sunt mai mari. Avantajul este însă că ajungi la un spor de producție cu 40% mai mare față de anul martor. Închipuiți-vă ce înseamnă pentru un agricultor care obține în general 1.600 kg la hectar să recolteze în patru ani trei tone.“

Este recomandat ca în primii patru ani zeolitul să fie administrat în fiecare an, iar din anul cinci poate fi administrat o dată la doi ani. În recomandările Enviro Naturals, dolomita și zeolitul sunt complementare. Portofoliul companiei este completat de un produs tot pe bază de zeolit, dar îmbogățit cu calciu și magneziu. Zeolitul singur sau în combinație cu alte îngrășăminte nu trebuie aplicat pe timp de ploaie, ninsoare și soare puternic ori pe terenuri cu exces de apă, acoperite de zăpadă sau dacă solul este puternic înhețat, crăpat în adâncime sau săpat în vederea instalării unor drenuri sau lucrări de subsolaj. Încorporarea în sol – cu sau fără îngrășăminte clasice – a zeolitului trebuie să se facă cât mai rapid posibil, iar pe terenurile cu pantă mai mare de 12% acest lucru trebuie efectuat în cel mult 24 de ore de la aplicarea acestuia.

Ce face zeolitul

zeolit 3

Zeolitul Enviro Naturals este un produs natural obținut prin procedee specifice din zeolit cu un conținut ridicat de clinoptilolit având o concentrație mare de calciu și magneziu. Produsul este micronizat și purificat termic, iar concentrația mare de calciu și magneziu și schimburile cationice ale zeolitului au rolul de reface solurile degradate, epuizate, chimizate, îmbunătățind microbiologia și fertilitatea acestora.

  • Echilibrează umiditatea din sol și îmbunătățește calitatea acestuia.
  • Cu ajutorul zeolitului, solurile nisipoase vor reține mai mult timp apa.
  • Solurile lutoase vor deveni mai afânate, contribuind la dezvoltarea plantelor.
  • Reduce nitrații din apa care pătrunde în sol și implicit sunt reduși nitriții din culturile obținute.
  • Reduce pierderile de apă prin levigare sau/și evaporare, reducând și stresul plantei la secetă.
  • Reține metalele grele.
  • Contribuie la echilibrarea PH-ului din sol, oferind o mai mare rezistență plantelor după recoltare.
  • Participă cu elemente chimice esențiale Si, Fe, Al, Ca, Mg, Na, K, P, Cu, Zn, pe care le cedează rădăcinii.
  • Contribuie la dezvoltarea puternică a sistemului de rădăcini, mai ales în perioada de lăstari.
  • Semințele au un procent ridicat de germinare.
  • Îmbunătățește stabilitatea structurală a solurilor și ajută la creșterea porozității și permeabilității lor.
  • Crește capacitatea de schimb cationic și conținutul de potasiu accesibil.
  • Crește numărul de flori și oferă rezistență crescută fructelor.

Laura ZMARANDA

agricultura, zeolit, minerale, Enviro Naturals

Alte articole: