La Modelu - Călărași, „Ziua tehnologiilor moderne“, un eveniment Probstdorfer și Alcedo
Scris de Lumea SatuluiLuna iunie este dedicată evenimentelor în câmp organizate pentru fermierii interesați de noutățile care le sunt oferite de companiile distribuitoare de inputuri. De altfel, mai toată vara au prilejul de a participa la astfel de evenimente, pentru că doar așa pot observa pe rând culturile. În prima jumătate a lunii, în localitatea Modelu din județul Călărași, companiile Probstdorfer și Alcedo au organizat Ziua tehnologiilor moderne, un eveniment la care au participat fermieri din sudul țării și care au putut să observe o paletă vastă de soiuri de grâu, orz, orzoiacă și mazăre.
„A fost un eveniment în cadrul căruia Probstdorfer a prezentat o serie de soiuri, în special cele de grâu Premium și Durum, dar și soiuri de orz și orzoaică. Fiind niște soiuri care aduc un plus de productivitate, fermierii trebuie să fie atenți la tehnologia pe care o aplică. Știm că alegerea unei tehnologii de calitate este esențială, de aceea toți agricultorii trebuie să fie atenți la fertilizare, la aplicarea regulatorilor de creștere, la ierbicide sau fungicide. Noi în câmpul demonstrativ de aici am conceput alături de specialiștii Probsdorfer un pachet tehnologic ce a cuprins îngrășăminte complexe, îngrășăminte pe bază de azotat de amoniu ce au fost aplicate în două faze, apoi regulatorii de creștere, până în prezent au fost aplicate și 3 fungicide, insecticide și fertilizanți foliari. Fermierii trebuie să participe la un altfel de eveniment în câmp, pentru a vedea modul în care se dezvoltă aceste soiuri atunci când este aplicată o tehnologie completă“, a declarat Vicențiu Cremeneanu, președinte Alcedo.
Una dintre gazdele evenimentului a fost directorul executiv Doru Epure, care le-a prezentat fermierilor prezenți fiecare soi și tehnologia aplicată.
„În cadrul acestui câmp demonstrativ am prezentat 36 de soiuri din diverse specii, în special grânele Premium, apoi grâul Durum, unde suntem lider de piață, asigurăm 60% din necesarul de sămânță pe piața din țara noastră, orz și orzoaică, dar și două soiuri de mazăre. Pentru toate soiurile a fost aplicată aceeași tehnologie: în toamnă 150 kg de diamoniu fosfat, în primăvară am aplicat 150 kg de azotat de amoniu, iar în stadiul de burduf am aplicat cca 80 kg azotat de amoniu. În cazul tratamentelor, atunci când plantele sunt crescute până la al doilea nod, am aplicat ierbicidul Mustang și un fungicid tebuconazol și ca insecticid Biscaya, în faza de burduf am aplicat fungicidul Duett Ultra și al doilea tratament cu Biscaya“, a specificat Doru Epure.
Tot de la reprezentantul companiei Probstdorfer am aflat că printre cele 36 de soiuri pe care le-am văzut în câmp, două dintre ele sunt soiuri noi, proaspăt omologate în luna aprilie la Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor – ISTIS. Este vorba de soiurile de grâu Getic și Topkapi.
Getic este un soi cu maturizare semitimpurie și este recomandat pentru cultivare în Podișul Getic și Câmpia Română. Are talia medie, bună rezistență la iernare, până la -28 °C, iar densitatea recomandată este de 300 b.g/mp. Producțiile obținute în anul 2016, în rețeaua ISTIS, au atins 7.814 kg/ha.
Topkapi este cel mai timpuriu soi din portofoliul Probsdorfer, prezintă rezistență la iernare până la -25 de grade, dar și la arșița și seceta din Bărăgan și Dobrogea. Densitatea recomandată este de 300 b.g/mp. În cazul acestui soi, producțiile obținute în rețeaua ISTIS au ajuns la 7.905 kg/ha. Ambele soiuri sunt din gama Premium și conțin 15% proteină.
Larissa SOFRON
Revista Lumea Satului nr. 12, 16-30 iunie 2017 – pag. 10
Articole recente - Lumea Satului
- Tradiția cu ciopoare prin ochii unei tinere ciobănițe din județul Hunedoara
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și avicol
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor
- APIA aduce clarificări importante cu privire la stadiul controlului clasic pe teren - Campania 2023
- A fost prelungită perioada de aplicare a prevederilor privind instituirea unei scheme de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură
- ADAMA pune în valoare tehnologiile inovatoare, dar și agricultura tradițională în noua sa campanie de comunicare
- Tinerii fermieri din Agrinnovator lansează primul Ghid pentru digitalizarea agriculturii
- Inovația strategică susține agricultura rezilientă și producția alimentară. Oportunitatea noilor tehnici genomice (NGTs)
- Hibrizii Pioneer - stabilitate și adaptabilitate
- Doi frați și tractoarele lor autonome care lucrează 2.000 ha