Evenimente 18 Iunie 2017, 16:44

Târgul Agricol Internațional de la Novi Sad

Scris de
  • Cel mai important eveniment de business agricol din Balcani

Luna trecută, la Novi Sad, Serbia, a avut loc ediţia a 84-a a celui mai mare târg agricol din Balcani. Cele mai moderne utilaje şi tehnologii agricole, dar şi animale cu valoare genetică deosebită, produse pentru şi din industria alimentară, toate au fost prezentate la acest târg. Pentru câteva zile Novi Sad a fost capitala Europei Centrale în ceea ce privește agricultura. La deschiderea oficială a participat vicepremierul Ivica Dacic, care a subliniat faptul că „agricultura este una dintre cele mai importante ramuri de dezvoltare economică a Serbiei şi guvernul va continua să îi ajute atât pe agricultori, cât şi industria prelucrătoare. Agricultura din ţara noastră, dar şi din restul regiunii este de o mare importanţă, având în vedere nu numai rezultatele sale actuale, ci și potenţialul mare de dezvoltare economică a Serbiei. Agricultura este singura ramură a economiei noastre care nici în cele mai dificile situaţii nu a eşuat“. La ediţia din acest an au fost peste 1.500 de expozanţi din 60 de ţări, iar ţara-parteneră a târgului a fost Bosnia şi Herţegovina. Vicepremierul sârb a declarat că dezvoltarea cooperării internaţionale în acest domeniu este de o mare importanţă. Acesta a subliniat însemnătatea prezenței partenerilor din Bosnia şi Herţegovina la acest târg agricol şi a confirmat faptul că agricultura a fost una dintre cele mai importante relaţii economice dintre cele două țări. Acesta a menționat că agricultura se confruntă cu multe provocări şi dificultăţi, precum condiţiile climatice, preţul pieţei, fluxul forţei de muncă și că acest domeniu este, de asemenea, problema cea mai sensibilă în negocierile pentru aderarea Serbiei la UE şi la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Extremul Orient şi China au avut în cadrul expoziției cele mai numeroase firme de promovare a maşinilor agricole şi echipament de ultimă oră. Belarus a avut, de asemenea, standuri imense cu cele mai moderne tractoare. Pentru prima dată în cadrul târgului a avut loc un proiect-pilot; este vorba despre organizarea unei licitații în cadrul standurilor rezervate animalelor. Din mulțimea de spații expoziționale ne-au atras atenția și câteva din România: Agrosem-ul cu oferta de semințe, Maschio Gaspardo cu fabrica şi în România, Azomureș şi un grup numeros de studenți și profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, veniţi în vizită de documentare.

Directorul general al Târgului Agricol Internațional de la Novi Sad, Slobodan Cvetković, consideră că expoziția din acest an reprezintă cel mai important eveniment de business agricol din Balcani. „Târgul are mai multe secțiuni, care îi asigură succesul. Spre exemplu, într-un spațiu de peste 22.000 mp sunt expuse peste 100 de branduri de utilaje agricole. De asemenea, cea mai importantă expoziție de animale din Serbia, cu peste 1.500 de capete, este găzduită de târgul nostru. Anul acesta am acordat o atenție deosebită și conceptului de calitate în agricultură.“

GALERIE FOTO


Clement LUPU

Revista Lumea Satului nr. 12, 16-30 iunie 2017 – pag. 14


Vizualizari 2113
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti