Soiul de soia Ada TD
Creat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda și omologat în 2016, acest soi se remarcă prin cel mai ridicat potenţial de producţie dintre soiurile create aici și înscrise în Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante de Cultură din România (2016), realizând în condiţii de irigare, în anul 2015, la Centrul de Testare de la Mircea Vodă, o producţie de 5.703 kg/ha. Soiul timpuriu de soia Ada TD se caracterizează printr-o perioadă de vegetaţie scurtă, adecvată cerinţelor zonei, ajungând la maturitate în prima jumătate a lunii septembrie, fiind astfel bun premergător pentru cerealele de toamnă.
Caractere morfologice
Este un soi cu o talie înaltă, de 115 cm. Înălţimea medie de inserţie a păstăilor bazale de 18 cm conferă soiului siguranţa recoltatului mecanizat, cu pierderi minime. Colorația antocianică a hipocotilului este prezentă. Tipul de creștere a plantei este determinant, iar portul plantei este erect. Culoarea perișorilor este galbenă-maronie. Planta este foarte înaltă. Frunza, slab gofrată, cu foliolele laterale de formă ovală-ascuțită și lungi. Intensitatea culorii verzi este medie. Floarea este de culoare violetă. Păstaia, de culoare brun-închis. Sămânța este de mărime medie și are forma sferică. Culoarea de fond a tegumentului seminței este galben-verzui, iar hilul este brun deschis. Culoarea feniculului este la fel ca a tegumentului. Epoca începutului înfloritului este timpurie spre medie.
Însușiri fiziologice
Soiul Ada TD face parte din grupa soiurilor semitimpurii și prezintă rezistență bună la cădere și scuturare. Este tolerant la secetă și la principalele boli. În condiţii de infecţie naturală, soiul este foarte rezistent la bacterioză (Pseudomonas glycinae) şi rezistent la mană (Peronospora manshurica).
Însușiri de calitate
Conținutul mediu de proteină este de 40,64%, iar conținutul mediu de ulei este de 22,26%.
Limitele de variaţie a conţinutului în proteină a avut valori de 37,6-43,4%, în timp ce pentru conţinutul în grăsimi limita inferioară a fost de 18,9, iar cea superioară de 22,6%. Valorile conţinutului în proteină plasează soiul în grupul soiurilor cu conţinut bun în proteină create la SCDA Turda, alături de Onix, Mălina TD şi Cristina TD.
Capacitatea de producție
Producția medie de sămânță realizată în rețeaua ISTIS, în doi ani de testare (2014-2015), a fost de 2.895 kg/ha. Comparativ cu martorul, soiul Oni, Ada TD a realizat sporuri de producţie cuprinse între 5 și 23%. Producția medie de proteină a fost de 1.117 kg/ha, iar producția medie de ulei a fost de 644 kg/ha.
Acest soi se poate cultiva în zonele favorabile culturii soiei. Rezistenţa foarte bună la cădere şi scuturare a noului soi de soia Ada TD, coroborată cu înălţimea de inserţie ridicată a păstăilor bazale îi conferă soiului o bună pretabilitate la recoltatul mecanizat.
Derogare pentru neonicotinoide
În urma intervențiilor făcute de reprezentanții MADR la Comisia Europeană, fermierii români au primit o derogare ce le permite să folosească anumite substanțe pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui. Având în vedere infestarea endemică și masivă a unor zone întinse din România cu Tanymechus (rățișoară) și Agriotes (vierme-sârmă), se permite utilizarea unor substanțe din clasa neonicotinoidelor pentru combaterea acestora. Derogarea este valabilă până la data de 16 mai 2017. După această dată, toate cantitățile de sămânță tratată cu neonicotinoide și nesemănate vor fi distruse, iar cantitățile de substanțe rămase nefolosite vor fi predate distribuitorilor, pentru neutralizare.
Iată și lista cu produsele comerciale pentru care a fost permisă utilizarea temporară:
CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600g/l Clortianidin) și SEEDOPRID 600 FS (600g/l imidacloprid).
(Alexandru GRIGORIEV)
Revista Lumea Satului nr. 5, 1-15 martie 2017 – pag. 16
- Articol precedent: Apa - factor limitativ extrem al producției agricole
- Articolul următor: Lucrări de primăvară în livezi