ipso martie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 5 Mar 2021

Noi soluții BASF - un viitor bazat pe chimie și biologie

Compania BASF, colosul industriei chimice, a reunit în cadrul Conferinței Globale 2016 peste 80 de jurnaliști din 27 de țări în fața cărora și-a prezentat ultimele inovații din domeniul protecției plantelor, strategia sa de dezvoltare viitoare, dar și pentru a lansa semnale privind transformările și provocările actuale din agricultură.

Cifrele vorbesc

Conferința a debutat cu discursul unuia dintre membrii Comitetului Director al BASF, Harald Schwager, care a anunțat că vânzările diviziei de protecție a plantelor au crescut de la 3,3 miliarde de euro la 5,8 miliarde de euro, ceea ce indică o creștere a acestora cu 75% în ultimii 10 ani. Aceasta grație investițiilor consistente făcute în cercetare și inovare. Dacă vorbim doar despre această divizie, care repre­zintă 26% din totalul sectoarelor în care operează compania, trebuie spus că BASF dispune de 8 centre de cercetare și dezvoltare la nivel mondial, în care lucrează circa 10.000 de angajați. De aceea nu este de mirare că 40% din vânzările de produse de pro­tecția plantelor provin din inovații.

basf 3

Prezent la eveniment, Markus Heldt, președintele BASF Crop Protection, și-a punctat discursul încrezător spunând că „portofoliul nostru, produsele în curs de dezvoltare, capacitatea de a ne mișca rapid și de a înțelege nevoile agricultorilor ne asigură o pozi­ție competitivă solidă. Piața agrochimică evoluează și noi urmărim în mod activ oportunitățile care decurg din eforturile de fuziune în curs de desfășurare, pentru a extinde zona noastră de acțiune și oferta competitivă“. Colaborarea cu peste 600 de universități, companii și centre de cercetare din întreaga lume a adus companiei circa 1.000 de patente aplicate doar anul trecut. Așa se face că această divizie dezvoltă noi abordări și lansează noi concepte pentru fermierii viitorului – soluții biologice, tehnologii noi adresate agriculturii digitale sau moduri noi de acțiune care permit o mai bună gestionare a rezistenței plantelor.

Cu o astfel de strategie compania estimează în perioada 2015-2025 încasări de 3 miliarde de euro din vânzările de vârf ale liniei de produse inovatoare.

Provocări globale: volatilitatea prețurilor și mediul de afaceri dificil

Problemele resimțite de fermieri la nivel global sunt cunoscute și de reprezentanții BASF care încearcă să-și adapteze portofoliul de produse tocmai ținând cont de volatilitatea prețurilor, de schimbările climatice și de mediul de afaceri dificil. În contextul în care în prezent piața cerealelor este în continuă scădere cu 41%, iar cea de soia cu 14% față de anul 2014, orice produs nou care impune mai puține tratamente înseamnă o economie care se reflectă în rentabilitatea afacerilor agricole. Spre exemplu, o formulă inovatoare BASF a permis reducerea concentrației de metazaclor de la 1.000 g/ha la 750 g/ha sau mai puțin, cu efect asupra protecției mediului și a fermierilor, dar și a rentabilizării afacerilor cu ulei din rapiță și canola din Franța, Germania sau UK.

Industria chimică virează spre biologie

sediu BASF

De asemenea, dezvoltarea unor soluții derivate din combinarea expertizei chimice și biologice reprezintă un alt obiectiv important al strategiei de creștere a BASF. Compania este una dintre puținele care pot oferi un produs de tratare a semințelor cu un amestec format atât din compuși chimici, cât și biologici. Acesta este viitorul și astfel de produse vor sosi și în România. În funcție de procesul de omologare, rând pe rând soluții pentru prevenirea sau tratarea bolilor și a dăună­torilor având la bază microorganisme sau extracte din plante își vor face apariția și în țara noastră. Am plecat cu această convingere chiar după vizitarea noului centru de cercetare și dezvoltare pentru agricultură deschis publicului larg la Limburgerhof. Un minicartier în care lucrează 1.700 de angajați, unde se găsesc sute de birouri și laboratoare și sere întinse pe nu mai puțin de 12.250 mp. După o organizare tipic nemțească, am fost împărțiți în grupuri mici și rugați să îmbrăcăm halate albe și să purtăm ochelari de protecție, iar incursiunea prin laboratoarele centrului a fost ca o privire aruncată printr-o poartă către viitor.

Dar detalii despre acest obiectiv, în care am avut șansa să ajung și în care se pregătesc noi produse și soluții inovatoare pentru agricultură, veți găsi în ediția următoare.

Patricia Alexandra POP

Revista Lumea Satului nr. 19, 1-15 octombrie 2016 – pag. 18-19

Articole recente - Lumea Satului