Comunicate 17 Septembrie 2020, 15:52

Comuna Drăgănești, lider în Prahova la proiecte europene

Scris de

A treia cea mai mare, ca suprafață, din Prahova, comuna Dumbrăvești este o așezare cu 7 sate (Drăgănești, Bărăitaru, Meri, Cornu de Jos, Belciug, Hătcărău, Tufani), întinse pe 8.756 ha, cu distanțe între ele și de 6 km, dificil de gestionat. Acum 30 de ani, localitatea se confrunta, ca oricare alta din zona de câmpie, cu praful Bărăganului. Mă rog, s-ar putea spune și cu belșugul grânelor Bărăganului. Dar vetrele de sat nu aveau niciun milimetru de asfalt, nicio picătură de apă în sistem centralizat sau alte utilități care țin de confortul minim din gospodărie. În 28 de ani destinul așezării s-a suprapus cu cel al primarului-învățător Ion Dumitrache. În 2020, ca orice om ce-și știe măsura, n-a mai vrut să candideze, după ieșirea la pensie, dar a dorit să se cunoască bine ce a lăsat pe-acolo pe unde a trecut.

Și a lăsat, întâi de toate, un fel de a fi optimist. Primarul Dumitrache n-a beneficiat niciodată de ajutor financiar substanțial de la județ, dar nici nu s-a văitat, ci a căutat soluții. Iar soluția s-a numit fonduri europene. A învățat să scrie proiecte și a și lăsat în portofoliul administrației locale alte 6-7 documentații gata pregătite. Din acest punct de vedere s-ar putea spune că Drăgănești este comuna din Prahova care a atras cele mai multe investiții și fonduri UE, cumulat, pe măsurile de preaderare și în cele două exerciții financiare europene. Noi am poposit aici chiar când s-a dat în folosință grădinița din satul reședință de comună. Dar să-l lăsăm pe primarul-învățător Dumitrache să ne fie ghid...

primarie Dragasani

Milioane de lei în școli, din fonduri europene

Iar pentru început domnia sa ne-a spus că numai în 2020 sunt investiții – nu doar cu bani UE, ci și din surse guvernamentale și locale – aflate în diferite stadii de execuție, în valoare de 48,83 milioane lei sau, în monedă europeană, de 10,173 milioane de euro (din care fonduri eligibile – 9,058 mil. euro). Două proiecte se referă la infrastructura de educație: „Școlile și grădinițele au beneficiat de 3 proiecte europene. Primăria a construit, de exemplu, o școală nouă în satul Bărăitaru, printr-un program derulat de Banca Mondială, practic tot o finanțare nerambursabilă externă. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la 2,6 milioane lei. În această toamnă preșcolarii vor veni într-o grădiniță cum nici eu nu visam să avem. Am obținut  un proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în valoare de 600.528 euro (2.583.426,31 mil. lei). Grădinița este finalizată și dotată cu mobilier. Clădirea are circuit separat și dispune de mai multe intrări și ieșiri. Are un hol cu dulăpioare pentru fiecare copil (patru grupe), cinci săli de clasă (denumite, după culoare, sala galbenă, albastră, verde, albă etc.) și, foarte important, fiecare sală are propriul grup sanitar (duș, 3 chiuvete și 3 toalete), sală de mese, holuri, cabinet medical, cameră de materiale, cancelarie și cabinet director (cu grup sanitar propriu), cameră pentru personalul de serviciu (cu grup sanitar, chiuvetă și duș), grup sanitar separat pentru persoanele cu dizabilități. În curte s-au amenajat un parc, cu multă vegetație, și bănci, precum și un loc de joacă pentru copii. Anul acesta am semnat, la ADR Sud-Muntenia, contractul de finanțare pentru modernizarea Școlii Gimnaziale Drăgănești, însemnând consolidare și modernizare clădire existentă, construire sală de sport, construire și dotare 4 laboratoare, grupuri sanitare, parc de joacă etc. Valoarea investiției, derulată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, se ridică la 1.848.256 euro (8.604.421 lei). În timp, toate celelalte unități – școala Meri și grădinițele de la Bărăitaru, Meri și Belciug – au fost reabilitate, modernizate, dotate cu fonduri locale. Rezultat: noi am avut întotdeauna autorizație ISU și sanitară de funcționare.“

2 finanțări UE pentru modernizarea drumurilor

Comuna Drăgănești este prima din Prahova care a accesat fonduri prin programul de praderare SAPARD. Se întâmpla în 2002, când au fost modernizați 8,5 km de drumuri comunale, cu șanțuri dalate și 600 de podețe, valoarea proiectului ridicându-se la 1 milion de euro. Următorii 8,5 km s-au asfaltat printr-un împrumut bancar în cuantum de 1 mil. euro, alți 4 km din bugetul local, iar în acest an se află în lucru proiectul de modernizare drumuri comunale, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR0 fonduri UE), în valoare de 1.141.787 euro (5.182.571,19 lei), care presupune asfaltarea a 5 km de drumuri în toate satele comunei, cu 10 km de șanțuri și 250 de podețe de intrare în gospodăriile locuitorilor. Pentru încă 8,5 km, astfel încât comuna să ajungă la un procent de modernizare a drumurilor de 100%, primăria a mai depus un proiect la Compania Națională de Investiții. Din bugetul local, administrația a realizat trotuare pe mai mulți kilometri de drum, iar de câțiva ani, pentru înfrumusețearea localității, achiziționează butași de trandafiri, pe care îi plantează în fața gospodăriilor, pe domeniul public, responsabilitatea cetățenilor fiind să îi îngrijească. Depinde fiecare cum a înțeles s-o facă...

Proiecte europene prin intermediul GAL

Prin intermediul GAL „Meleagurile Cricovului“, comuna Drăgănești a obținut o finanțare europeană pentru cumpărarea unei mașini de pompieri. Valoarea achiziției se ridică la 148.523 euro. Mașina o va înlocui pe cea achiziționată în 1993, odată cu înființarea primului centru rural de intervenție în caz de incendiu (serviciu de pompieri) din Prahova. Tot printr-o finanțare europeană, derulată prin GAL „Valea Cricovului“, a fost construit sediul administrației publice din comună, investiția însemnând 150.000 euro.

Alimentare cu apă și canalizare

Alimentarea cu apă a fost realizată din fonduri guvernamentale. Astfel, în 2002, prin HG 577, s-a realizat distribuția pentru satele Drăgănești, Meri și Bărăitaru (1 milion de dolari), iar prin Ordonanța 7, s-a introdus rețea de alimentare în Cornu de Jos. În 2020, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II), comuna a obținut finanțare pentru rețea de distribuție în satele Belciug, Hătcărău și Tufani și înființare rețea de canalizare și stație de epurare în satele Drăgănești, Meri și Hătcărău. Ultima investiție, în plină desfășurare (50% grad de realizare), are o valoare de 12.464.037 mil. lei (2.375.432 euro).

Alimentare cu gaze

Este o lucrare care s-a realizat, în prima parte, prin parteneriat public-privat. Un investitor a finanțat montarea conductei principale, dar nu și extinderea rețelei de distribuție pe străzi. În consecință, Primăria a realizat un împrumut în valoare de 3.000.000 lei, bani cu ajutorul cărora vor fi duse conductele pe străzi (rețea de distribuție) și vor fi racordate instituțiile publice la sistem, iar pentru extindere rețelei în satele Hătcărău și Tufani, a fost realizat un proiect care va fi depus în vederea atragerii fondurilor europene.

Investiții în mediu

Localitatea este singura din Prahova care a accesat fonduri europene, prin Programul Phare, pentru înființarea sistemului de colectare, selectare și transfer de deșeuri menajere, proiect finalizat în 2009, care a presupus construirea unei stații de selectare, achiziția a 4 mașini de salubritate, a pubelelor și containerelor și înființarea unui serviciu de salubritate care, cu timpul, s-a extins pe raza a 10 localități limitrofe etc. Acesta a funcționat ireproșabil aproape 10 ani, cu un grad de selectare ce ajunsese la 70%, până în momentul în care a fost încorporat în ADI Deșeuri Prahova. De asemenea, Primăria a semnat, cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), contractul de finanțare pentru construirea platformei de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, proiect în valoare de 369.565 euro (1.700.000 lei).

Maria Bogdan


Vizualizari 2362
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti