Romania

Dozatoarele de lapte, controlate de politicieni, poliţişti şi mafia pieţelor

Dozatoarele de lapte, controlate de politicieni, poliţişti şi mafia pieţelor
Distribuie:  

Majoritatea dozatoarelor de lapte instalate în spațiile publice din România nu aparțin fermierilor, ci unor intermediari, aceștia fiind, de regulă, persoane care n-au nimic în comun cu creșterea vacilor de lapte. Din acest motiv, nu există un control riguros al calității laptelui comercializat prin aceste auto­mate, sunt de părere reprezentanții Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL).

Proprietari de automate fără vaci de lapte

„Circa 80% dintre automatele de lapte instalate în România nu sunt ale fermierilor care produc lapte, ci ale subprefecților, polițiștilor, politicienilor locali sau ai afaceriștilor aflați mână în mână cu mafia locală. Din păcate, acesta este un fenomen generalizat“, a declarat Cristian Lungu, președintele onorific al AFUAL.

El a precizat că proprietarii reali ai dozatoarelor sunt relativ ușor de iden­tificat.

„Ne dăm seama imediat cine sunt proprietarii dozatoarelor. Când centralizezi vânzările și o iei din dozator în dozator realizezi că ai de-a face cu firme și cu persoane fizice care n-au nicio treabă cu vaca de lapte. La Obor este o doamnă care ia laptele de la o fermă din Berceni și-l vinde mai de­parte, iar în hala mare este un sirian care nu mai are de mult timp animale. La piața Râmnicu-Sărat avem un singur fermier care are o fermă la Mircea-Vodă, iar celelalte două sunt deținute de șeful pieței și de un polițist. La Sălăjan sunt două – unul autorizat și altul neautorizat. La piața 16 Februarie este un dozator al unei doamne care are doar cinci vaci, dar vinde lapte non-stop. În Militari este unul care ia laptele de la Institutul de Cercetări Balotești, iar la Pajura există unul al cărui proprietar n-are nicio fermă“, a mai spus Lungu.

Fermierii pun acest fenomen atât pe seama mafiei din piețe, foarte dezvoltată în toate orașele țării, cât și pe lipsa de organizare a fermierilor.

„Este plin de șmecheri care au dozatoare de lapte peste tot, dar n-au ferme de vaci. Nu am certitudinea că cele mai multe dozatoare sunt ale producătorilor. Asta se datorează faptului că producătorii de lapte nu sunt asociați și că mulți producători, cam 80%, sunt mici, au una-două vaci“, a declarat Mihai Petcu, un producător din Pantelimon, județul Ilfov, care are 300 de vaci.

Aparate contrafăcute, risc mare de îmbolnăvire

Reprezentantul AFUAL susține că dezvoltarea acestor rețele de dozatoare, care scapă oricărui control, ar pune în pericol sănătatea populației.

„Cea mai mare parte a acestor dozatoare sunt contrafăcute în niște făbricuțe din Ploiești, Târgu-Mureș, Sibiu și Miercurea-Ciuc. Nu sunt kit-uri originale, de afară, care sunt mult mai scumpe. Rezervoarele cilindrice de 120 sau 150 de litri sunt adaptate din rezervoare de miere și au fundul plat, nu semirotund, cum îl au cele originale. Acest lucru este foarte important pentru curățarea acestora, pentru că pe fundul vasului sunt depuneri de grăsime care te pot îmbolnăvi dacă nu sunt bine curățate“, a punctat reprezentantul AFUAL.

Potrivit AFUAL, rețeaua națională de dozatoare de lapte numără aproximativ 1.400 de aparate, în București fiind aproximativ 100.

Marius ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2013

piete, dozatoare lapte

Alte articole: