Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Şcheia devine comună europeană

Şcheia devine comună europeană

Comuna Şcheia, o comunitate menţionată în documentele vremii chiar de la sfârşitul secolului al XIV-lea, din timpul domniei lui Petru Muşat, este una dintre cele mai dezvoltate din judeţul Suceava şi din Moldova, având în componenţă 5 sate – Florinta, Mihoveni, Trei Movile, Sfântul Ilie şi Şcheia, ultimul fiind şi reşedinţă. Comuna, o „prelungire“ a municipiului Suceava, este străbătută de drumul european E 85, drumul naţional DN 17 şi de şoseaua de centură a municipiului Suceava, investiţie aflată într-un stadiu avansat.

În ultimii ani, Şcheia a ajuns o adevărată comună europeană datorită finalizării unor investiţii publice de amploare cu fonduri europene şi guvernamentale, creării unor facilităţi pentru dezvoltarea mediului privat, realizării de drumuri, asigurării utilităţilor publice, reabilitării şi modernizării instituţiilor de învăţământ şi cultură, construcţiei de baze sportive. Pentru că Şcheia a început să asigure condiţii tot mai bune pentru activităţi economice, preţul terenurilor pentru construcţia de locuinţe este mai mic decât în municipiul reşedinţă de judeţ, iar mediul privat cunoaşte o dezvoltare accentuată şi apar cartiere noi de locuinţe.

O comună fără şomeri

Şi înainte de 1989 Şcheia a „dus-o“ bine, aici funcţionând câteva întreprinderi foarte mari, printre care s-au numărat Fabrica de rulmenţi Suceava, Fabrica de bere, Întreprinderea de industrializare a laptelui, Fabrica de conserve din carne. Astăzi, în comună funcţionează aproximativ 500 de agenţi economici, sunt amenajate hipermarketuri, mai multe reprezentanţe ale unor mărci consacrate de autoturisme au sediile aici, există spaţii de producţie, iar fabricile de bere şi de industrializare a laptelui au fost modernizate şi asigură locuri de muncă pentru un număr însemnat de locuitori ai comunei, dar şi ai municipiului reşedinţă de judeţ.

„Noi am beneficiat de o zonă industrială, pe care am redimensionat-o, am reevaluat-o, astfel încât toţi cetăţenii din comună au locuri de muncă. La Şcheia nu se poate vorbi despre şomeri. Să-mi fie scuzată expresia, dar aici numai puturoşii nu au loc de muncă. Dacă vrei să lucrezi în comună găseşti în construcţii, comerţ, transporturi, industria alimentară, turism, alimentaţie publică, prestări servicii. Sunt posturi de la paznic până la director, de la inginer până la economist, de la vânzător până la constructor. Trebuie un echilibru între ceea ce vrei şi ceea ce poţi să faci, de aceea politica Consiliului Local este de a atrage cât mai mulţi investitori“, ne-a spus primarul Vasile Andriciuc.

Fondurile europene au modernizat comuna

În ultimii patru ani, în comuna suceveană Şcheia s-au atras fonduri europene în valoare de 5,3 milioane de euro, la care s-au adăugat fonduri guvernamentale, dar şi fonduri proprii. Banii au fost folosiţi pentru modernizarea drumurilor comunale, amenajarea sensurilor giratorii, repararea podurilor, podeţelor şi trotuarelor, reparaţii la şcoli, alimentarea cu apă la Mihoveni, reabilitarea iluminatului public, pietruirea drumului comunal DC72, refacerea obiectivelor afectate de inundaţiile din 2008, reabilitarea dispensarului din centrul comunei, amenajarea intrării în comună, reparaţii la centralele termice din şcoli, modernizarea a 9,7 kilometri de drum prin Măsura 3.2.2, amenajarea de staţii de autobuz, înfiinţarea unui after school la Mihoveni, extinderea sediului primăriei, construirea bazei sportive din satul Sf. Ilie, amenajarea unor terenuri de sport în Şcheia, Sf. Ilie şi Mihoveni. Tot în aceşti ultimi patru ani s-au amenajat trei parcuri la Şcheia, Mihoveni şi Sfântu Ilie, au fost construite sau modernizate 3 terenuri de fotbal mari şi o bază sportivă prin OG 7 care, alături de cele 9 terenuri particulare de minifotbal, asigură condiţii deosebite pentru activitatea sportivă. 

Proiectele vin de la cetăţeni

„La Şcheia proiectele vin de la cetăţeni, este o competiţie între proiecte. În această activitate primarul trebuie să aibă sfătuitori foarte buni şi trebuie să se bazeze pe cerinţele cetăţeanului. Comuna a fost binecuvântată de Dumnezeu pentru că se află la o intersecţie de drumuri naţionale şi judeţene. Drumul spre Ardeal, Muntenia sau Ucraina trece prin comuna Şcheia, lucru care poate a atras investitori, ceea ce înseamnă bani la bugetul local“, a precizat primarul Vasile Andriciuc.

După o perioadă cu realizări multiple, în prezent administraţia locală are un proiect pe fonduri de mediu pentru realizarea unei reţele de canalizare cu o lungime de 32 km. Din fonduri proprii se vor realiza reţele noi de apă în satele Sfântul Ilie şi Şcheia, proiect determinat de seceta din 2012, care a creat foarte multe probleme.

„Gândirea simplă a omului de la ţară te îndreptăţeşte să gândeşti pozitiv“

„Sunt la al treilea mandat şi tot ceea ce s-a realizat la Şcheia s-a făcut cu sufletul. Şi nu din partea primarului, el este un exponent care îşi face datoria. Dar trebuie să aibă şi sfătuitori, aceştia fiind consilierii locali. Toate proiectele care s-au făcut în comună au avut ca sursă cetăţenii şi nevoile lor. De la fiecare cetăţean ai ceva de învăţat. Gândirea simplă a omului de la ţară te îndreptăţeşte să gândeşti pozitiv. Vin oamenii cu propuneri, cu idei, cu critici. Faptul că vin cu deschidere la instituţia primăriei mă face să fiu bucuros că au încredere şi eu ca om sunt util“, a spus primarul Andriciuc.

Edilul din Şcheia spune că nu este suficient să lansezi proiecte, să faci investiţii. Trebuie să faci cât poţi întreţine. „E uşor să faci şi e foarte greu să întreţii. Dacă ai făcut investiţii pe care apoi nu le poţi întreţine din bugetul local, degeaba le-ai făcut.“

Cea mai bună investiţie a unui Consiliu local este în copii

În perioada 2004 – 2008 administraţia locală a modernizat cele 3 şcoli din comună şi le-a dotat cu tot ce este necesar. „Am creat responsabilitatea elevului, profesorului şi a instituţiei primăriei privind bunul respectiv şi de 7 ani nu am mai intervenit cu reparaţii la instituţiile de învăţământ.

Cea mai bună investiţie pe care o poate avea un primar, un consiliu local este în copii. Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când trec prin sat şi toţi copiii mă cunosc. Aceasta înseamnă că am făcut ceva pentru această generaţie. Mulţumirea pentru ceea ce facem nu vine imediat, ci peste zece, douăzeci de ani, atunci  când copiii de acum vor fi gospodari la casele lor şi vor duce mai departe această dragoste faţă de comună, faţă de sat“, a menţionat Andriciuc.

„În caz de dezastru, ce facem?“

Toate investiţiile din comuna Şcheia au un punct comun: „În caz de se întâmplă ceva, ce facem?“ Deşi nu au reuşit să obţină fonduri europene, din bugetul local, edilii din Şcheia au modernizat Căminul Cultural de la Florinta. Pe lângă sala de spectacole, grupuri sanitare moderne, căminul dispune de bucătărie şi de posibilitatea de a caza oamenii.

„Este o rezolvare şi a situaţiilor de urgenţă, când persoanele pot rămâne fără adăpost, pentru că întotdeauna alături de bine trebuie să punem şi răul. Din fonduri proprii am făcut şi un complex medical, unde am adunat doi medici de familie, un medic stomatolog, un tehnician dentar, o farmacie, două apartamente de serviciu pentru medicii care asigură permanenţă în comună. Apeşi pe sonerie şi la orice oră din zi şi din noapte răspunde unul dintre medici, care poate să ia măsuri de prim ajutor până ajunge ambulanţa“, a spus primarul Andriciuc.

Când nu ai, ceri ajutor

Ori de câte ori au avut nevoie, Primăria comunei Şcheia le-a dat o mână de ajutor sătenilor în lucrările agricole. Anul trecut, pentru a-şi recolta grâul de pe cele circa 1.000 ha cultivate, funcţionarii primăriei au făcut demersurile necesare pentru a închiria combinele în vederea campaniei de treierat, reuşind să aducă în comună 12 astfel de utilaje din alte judeţe unde treieratul se face mai devreme decât în nordul ţării.

Primarul Vasile Andriciuc spune că primăria sare în ajutorul oamenilor de ani buni.

„Am ajuns ca într-un an să închiriem combine şi din Republica Moldova. Ne implicăm pentru că este în interesul nostru să-i vedem pe oameni mulţumiţi şi cu grânele în hambar“, a spus Andriciuc.

Relaţia cu cetăţeanul, prioritatea administraţiei locale

Oamenii din comuna Şcheia, când vin la primărie, nu trebuie să stea la rând la birourile de taxe şi impozite, la urbanism sau la registrul agricol.

„Venind din mediul militar, am încercat să modelez oamenii după mine pentru a instaura ordinea în relaţia cu cetăţeanul şi pentru buna administrare a comunităţii. Primul lucru pe care l-am făcut a fost evidenţa pentru a avea încasări la buget. Apoi am imprimat un anumit sistem de lucru, astfel încât cetăţeanul să fie foarte bine servit. Dacă merge la Serviciul urbanism şi prezintă toate documentele pentru un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie, cel târziu a doua zi are documentul solicitat. Nu trebuie să aştepte 30 de zile, cum prevede legea. Dacă omul întâmpină anumite greutăţi în a obţine un document, intervin funcţionarii din aparatul propriu al primarului, pentru a-l ajuta. Când am venit, în 2004, erau pe holurile primăriei zeci de oameni care aşteptau să le fie plimbate hârtiile de la un birou la altul. Am apropiat cetăţenii de instituţia primăriei prin acea relaţie de respect cetăţean – primărie“, ne-a declarat Vasile Andriciuc.

La Şcheia administraţia locală încearcă o dezvoltare armonioasă a întregii comunităţi prin continuarea proiectelor care vor aduce comuna la un standard normal. Drumuri betonate, trotuare, realizarea de şanţuri în toate zonele pentru preluarea apei pluviale, atragerea şi crearea de facilităţi pentru activităţile private, rezolvarea problemei alimentării cu apă în toate satele, construirea unui complex cultural sportiv sunt priorităţile comunei până în 2016.

Silviu BUCULEI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2013

Suceava, Scheia

Alte articole: