Recolte bogate din parteneriate puternice: Biocrop și Agrichim Fetești
Indiferent de cultură, selecția soiurilor și a hibrizilor cei mai adaptați condițiilor pedoclimatice și de lucru ale fiecărei ferme este o etapă esențială pentru obținerea unor producții bune an de an. Plecând de la acest fapt, Viorel Nica, managerul Agrichim Fetești, și furnizorul de semințe Biocrop au organizat, la finalul lunii iunie, Field Day, un eveniment dedicat geneticii agricole a culturilor de cereale și rapiță.
Viorel Nica este unul dintre fermierii simbol ai României, care ar putea, în egală măsură, să scrie paginile de istorie ale evoluției agriculturii din Bărăgan din ultimele patru decenii. După 11 ani petrecuți în Balta Ialomiței ca inginer agronom, acesta a preluat fostul IAS din zona Movila (Ialomița) și a fondat, în anii ’90, compania Agrichim Fetești, astăzi un reper al performanțelor agricole.
Succesul lui se datorează unei strategii de dezvoltare bazate pe profesionalism, tehnică, pasiune și realizarea unor parteneriate puternice cu furnizorii de inputuri, precum Biocrop.
Cu o suprafață de aproximativ 3.700 ha, în totalitate irigate, din care 1.500 ha culturi de toamnă (grâu, orz, rapiță) și restul culturi de primăvară (porumb, floarea-soarelui, soia), ferma domnului Viorel Nica deține unele dintre cele mai moderne tehnologii agricole, atât în ce privește utilajele și mașinile utilizate, cât și în privința soiurilor și hibrizilor din cultură, care sunt testați și adaptați pe baza loturilor „școală/demonstrative“.
Doi parteneri experimentați
Dincolo de exploatarea agricolă propriu-zisă, Agrichim este și un centru de producere a semințelor din țara noastră, partenerul companiei, firma Biocrop, fiind la rândul ei un nume important în piață. Cu o vechime de 15 ani în domeniu și cu un acces la o gamă largă de produse de la amelioratori de top din Europa și din țară, Biocrop pune la dispoziția fermierilor români genetică agricolă performantă, cu scopul creșterii rentabilității fiecărui hectar cultivat, atât prin sporul de producție, cât și prin calități agroalimentare de excepție.
Înainte de a fi introdus în portofoliul comercial, materialul semincer este testat, analizat și evaluat timp de 3 ani consecutiv, astfel încât fermierii să poată beneficia de cele mai bune soluții de genetică agricolă; o parte dintre acestea fiind prezentate și în cadrul evenimentului.
Performerii și noutățile de pe segmentul culturilor de toamnă
La categoria cereale de toamnă, printre soiurile evidențiate în cadrul demonstrației în câmp sunt Combin (grâu), Robinson (triticale) și Saphira (orz). În ceea ce privește rapița, fermierii invitați la eveniment au acordat o atenție deosebită hibrizilor destinați sistemului de producție Clearfield – Edimax CL și noul Matrix CL.
Rezultate agricole bune chiar și în anii dificili
Dacă 2021 se anunță un an agricol bun, nu același lucru se poate spune și despre 2020, când seceta severă i-a afectat puternic pe fermieri. Din acest motiv, pentru mulți dintre fermierii prezenți la eveniment unul dintre criteriile importante în alegerea soiurilor și hibrizilor cultivați este constanța producției și rezistența plantelor la factorii de mediu.
„Noi avem în cultură grâul Combin, rapița Edimax și SY Vestas – porumb, toate cu rezultate foarte bune. În condițiile de anul trecut, cu secetă cruntă, am avut o producție la porumb de aproape 4 tone și jumătate la hectar, în condițiile în care alți fermieri din zonă nu au ajuns nici măcar la 3 tone la hectar, iar anul acesta am decis să folosim încă o dată porumbul de la biocrop. Anul în curs arată încă bine, sperăm ca și după ce recoltăm să avem aceeași părere pentru că în ultimele zile am avut foarte multe ploi“, au afirmat Lucian și Gabriel Dor, fermieri care cultivă 1.000 de hectare în comuna Luica, județul Călărași.
Tot despre problemele întâmpinate în 2020 ne-a vorbit și Penu Mihail, din Chiselet (zona Oltenița) „2020 a fost un an foarte dificil pentru agricultori, însă, folosind soiurile de la Biocrop și în special grâul Combin, am avut rezultate bune în acele condiții de secetă. În acest an lucrurile au mers bine până acum, dar precipitațiile din ultima perioadă ar putea să ne pună probleme la recoltat.
De altfel, și ferma domnului Viorel Nica a fost afectată de condițiile meteorologice nefavorabile din 2020, chiar dacă întreaga suprafață a fost irigată. Conform acestuia, anul trecut s-au realizat doar 60% din producțiile scontate, însă există șanse ca acest an agricol să compenseze. „Cred că majoritatea fermierilor care au făcut tehnologie, adică s-au preocupat de combaterea bolilor și a dăunătorilor, atât la rapiță cât și la grâu sau la orz, au parte de o producție ce se situează printre cei mai buni ani ai agriculturii românești. Grâul a primit patru tratamente de boli foliare și două aplicări de îngrășăminte. De asemenea, la fiecare tratament am mai adăugat și un insecticid deoarece această perioadă cu schimbări atmosferice a creat condiții favorabile pentru generațiile rapide ale unor dăunători“, a declarat directorul Agrichim.
Combin soi emblematic pentru panificație
Unul dintre cele productive soiuri de grâu cu calități excelente de panificație (Elita – conform clasificărilor germane) este Combin, soi timpuri, aristat, cu plasticitate ecologică și cu sporuri semnificative de producție în condiții de cultură intensivă.
Având indici de panificație foarte buni și conținut de proteină 17, Combin prezintă o capacitate de înfrățire ridicată (până la 11 frați), rezistență foarte bună la ger, secetă și înclinare sau frângere, dar și o compatibilitate crescută atât la semănatul devreme, cât și la cel târziu. Conform reprezentanților companiei Biocrop, acest soi are o mare toleranță la Fusarium și Septoria Tritici, iar producțiile variază între 7.000 și 10.000 kg/ha.
Robinson – adaptabilitate în orice condiții pedoclimatice
Soi de triticale de generație nouă, Robinson se caracterizează printr-o rezistență sporită la boli, valori nutritive ridicate (lizină, proteină), dar mai ales prin faptul că poate fi cultivat în zone cu climat nefavorabil grâului și în soluri acide. Se pretează ca furaj boabe, masă verde sau siloz, fiind o resursă importantă în zootehnie. Producția variază între 10.000 și 8.000 kg/ha, la Fetești fiind preconizată în acest an o producție de peste 9.000 kg/ha.
Edimax CL – rezultate foarte bune în condiții de cultură intensivă
Un soi de rapiță apreciat de mulți dintre fermierii care îl cultivă, datorită producțiilor de peste 4.500 kg/ha, este Edimax. Cu o rezistență foarte bună la secetă, ger, scuturare și Phoma, acest soi are o capacitate de regenerare și ramificare foarte bună și oferă producții constante, al căror conținut în ulei este de 46-48%.
Matrix CL – primul hibrid din România cu 4 layere de rezistență
Cel mai recent produs din portofoliul Biocrop este hibridul Matrix, care vine cu un pachet genetic de excepție: rezistență la Imazamox și la virusul galben al ridichii (TuYV), toleranță la Phoma (gena RLM7+) și caracter de indehiscenţă a silicvelor.
Daniel Plăiașu
recolte, Biocrop, Agrichim Fetesti
- Articol precedent: Schimbări în structura echipei Nufarm România
- Articolul următor: Copa și Cogeca anticipează recolte mai mari de cereale și de oleaginoase anul acesta