ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv

Consumul de insecte, o soluție!?

În 2015, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și a Sănătății în Muncă (ANSES) a publicat un studiu care clarifica comentariile Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) privind consumul insectelor. Într-adevăr, FAO și-a pus mari speranțe în adoptarea insectei ca hrană de către culturile occidentale. Cu toate acestea, ANSES ține să reamintească numeroasele pericole legate de hrănirea exclusivă sau neexclusivă cu insecte. Conform reprezentanților Agenției există două tipuri de riscuri:

1. riscurile asociate cu consumul insectelor;

2. riscurile asociate condițiilor de reproducere a insectelor

Riscuri legate de consumul de insecte

1. Pericole chimice și alergeni

Insectele conțin substanțe cu care oamenii nu sunt obișnuiți, cum ar fi veninul. Consumat în doze mari, poate provoca reacții periculoase chiar și la un adult. În plus, insectele au alergeni la fel precum crustaceele. Prin urmare, există posibilitatea ca 8% dintre persoane să fie alergice la diferite specii de insecte.

În cele din urmă, unele specii de insecte clasificate drept comestibile conțin așa-numitele substanțe anti-nutriționale. Astfel, consumul lor poate reduce rata de absorbție a anumitor nutrienți, cum ar fi fierul.

2. Pericole fizice

Multe insecte au fie o coajă, fie un tip de carapace, aceste părți fiind dure, ceea ce poate fi periculos. ANSES spune că toți crescătorii ar trebui să aibă obligația de a informa consumatorii privind prezența acestor părți dure.

Riscuri asociate reproducerii acestora în ferme

1. Insectele conțin ceea ce mănâncă

Acest lucru a fost observat în special atunci când studiul ANSES a comparat aportul nutrițional al unei insecte crescuta în ferme și al alteia crescută în sălbăticie. În funcție de modul în care este hrănită, o insectă va avea o valoare nutritivă diferită. Prin urmare, crescătorii sunt singurii care pot spune ce conțin cu adevărat insectele crescute de ei în ferme.

2. Pericolul conservanților și al mucegaiului

Aceasta este o problemă inerentă prezentă în întreaga industrie alimentară. Pentru a fi vândute consumatorilor, alimentele trebuie să fie sigure și să poată fi păstrate fără pericole pentru sănătatea oamenilor. ANSES subliniază acest risc deoarece s-au observat în fermele chinezești standarde care nu sunt respectate.

3. Pericolele asociate cu paraziții

La fel precum carnea de porc sau carnea de vită, insectele pot fi purtătoare de paraziți. Există încă foarte puține studii care abordează acest subiect și mult mai puține care evidențiază impactul paraziților din insecte asupra oamenilor. Datorită principiului precauției, ANSES a plasat riscul de paraziți purtați de insecte în lista sa de pericole.

În ciuda acestui raport destul de negativ, există un interes real în a consuma această nouă sursă de proteină și a o include în dieta noastră.

În alte părți ale lumii, cum ar fi Asia, consumul de insecte face parte din cultura alimentară tradițională. În Europa, această practică are deja mulți adepți, dar nu beneficiază de nicio reglementare. Acesta este motivul pentru care ANSES publică o opinie în care întocmește un inventar al riscurilor asociate consumului de insecte, precum și o listă de recomandări care vizează „stabilirea unor standarde specifice și o supraveghere adecvată“.

ANSES explică faptul că pericolul pentru sănătate poate să apară in fermele de reproducere și producție a insectelor care nu beneficiază, deocamdată, de o supraveghere specifică. Și, ca și în cazul oricăror alimente de origine animală sau vegetală, depozitarea necorespunzătoare a insectelor le poate face improprii pentru consumul uman.

De asemenea, la persoanele cu predispoziție la alergii este riscant consumul de insecte care conțin aceiași alergeni ca multe artropode (acarieni, crustacei, moluște etc.). În cele din urmă, insectele transportă viruși, bacterii, paraziți sau chiar ciuperci pe care le pot transmite oamenilor.


Confruntată cu această lipsă de cunoștințe cu privire la riscurile asociate consumului de insecte, agenția recomandă:

  • stabilirea unei liste a speciilor care pot fi consumate;
  • reglementarea condițiilor de reproducere și producție a insectelor în ferme;
  • informarea consumatorilor cu privire la riscul alergic asociat consumului de insecte;
  • să se efectueze mai multe studii cu privire la sursele potențialelor pericole în cazul consumului;
  • să se studieze bunăstarea animalelor în cazul insectelor;

Conform datelor actuale, cele mai frecvent consumate insecte sunt gândacii, omizile, albinele, viespile și furnicile, urmează lăcustele, greierii, cicadele, hemipterele, termitele, libelulele și muștele.

Cu siguranță, insectele sunt foarte interesante din punct de vedere nutrițional, economic și ecologic, dar consumul acestora ne expune și riscurilor. Pot conține substanțe chimice (veninuri, factori anti-nutriționali, medicamente veterinare utilizate la creșterea insectelor, pesticide sau poluanți organici din mediu sau din hrana insectelor etc.) care sunt dăunătoare sănătății noastre.

Consumul de insecte sau entomofagia crește, în Europa, de câțiva ani. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSES), această practică implică riscuri pentru sănătatea oamenilor.

Dr. ing. Daniel BOTĂNOIU