Romania

Scandalul cărnii de cal impulsionează efectuarea de teste alimentare europene mai dure

Distribuie:  

Ţările europene au cerut mai multe teste ADN la produsele din carne şi reguli mai stricte de etichetare în legătură cu un scandal ce implică vânzări de carne de cal ce au şocat opinia publică şi au dat naştere la preocupări asupra siguranţei reţelelor de aprovizionare cu alimente ale continentului, relatează Reuters.

Oficiali au declarat că nu este niciun risc pentru sănătatea publică din alimentele alterate. Dar frauda suspectată a provocat în special indignare în Marea Britanie, unde mulţi văd ideea de a mânca carne de cal cu dezgust şi a scos la lumină controale greşite alimentare.

Miniştrii din ţările cele mai afectate ale UE s-au întâlnit la Bruxelles miercuri pentru a discuta răspunsul lor la scandal, izbucnit după ce teste în Irlanda au arătat că produsele etichetate drept carne de vită conţineau până la 100 la sută carne de cal.

"Acest lucru are un impact asupra integrităţii lanţului alimentar, care este o problemă cu adevărat importantă pentru o mulţime de ţări. Acum când
ştim că este o problemă europeană, avem nevoie de o soluţie europeană", a declarat reporterilor ministrul irlandez al agriculturii Simon Coveney, când a sosit la reuniune.

Ministrul britanic al agriculturii a declarat la rândul său că tipul de teste ce au dezvăluit problema ar trebui efectuate sistematic în viitor.

"Aş dori să văd ca testele ADN la produsele din carne prelucrată în timpul procesului şi ca produse finite să fie stabilite cât mai curând pentru fiecare stat membru", a declarat Owen Paterson.

Ambii miniştri au cerut autorităţilor UE să propună modificări la normele de etichetare care ar obliga producătorii să menţioneze ţara de origine pentru produsele din carne prelucrată. În prezent, cerinţa se aplică numai pentru carnea de vită proaspătă şi va fi extinsă la miel proaspăt, carne de porc şi de pasăre din decembrie 2014.

Comisia Europeană, care supervizează normele UE de etichetare, a declarat că studiază opţiunea. Dar oficiali au avertizat în particular asupra complexităţii reţelelor de aprovizionare ce ar face acest lucru aproape imposibil de pus în aplicare.

UE şi autorităţile naţionale încă încearcă să descopere sursa fraudei suspectate.

"Toate aceste ţări prin care acest produs din carne a trecut desigur că sunt sub suspiciune", a declarat comisarul UE pentru sănătate Tonio Borg într-o conferinţă de presă miercuri. "Prin ţări, mă refer la companiile din aceste ţări ce se ocupă de acest produs din carne". El a adăugat că ar fi nedrept în această etapă să se arate cu degetul orice organizaţie în particular.

Pe 15 ianuarie, teste de rutină efectuate de Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară a Irlandei au descoperit carne de cal în burgeri de vită congelată produşi de firme din Irlanda şi Marea Britanie şi vânduţi în lanţuri de supermarketuri, inclusiv Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie.

Îngrijorările au crescut săptămâna trecută când unitatea britanică de alimente congelate Findus a început să retragă pachete de carne de vită lasagna sfătuită de furnizorul său francez Comigel, în urma unor teste ce au arătat că până la 100 la sută din carnea lor era de cal. 

Afacerea a implicat operatori şi intermediari într-un număr de ţări ale UE, de la abatoare din România şi fabrici în Luxemburg la comercianţi din Cipru şi companii de produse alimentare din Franţa.

Germania a declarat ca investighează un lot de carne de vită lasagna trimis din Luxemburg unui retailer anonim din Renania de Nod -Westphalia sub suspiciunea că ar putea conţine carne de cal, aminteşte Reuters.

Primele dovezi că scandalul de etichetare ar putea merge dincolo de carnea de cal au apărut de asemenea când lanţul de magazine britanice Waitrose a afirmat că testele sale au constatat că o parte din perişoarele congelate din carne de vită ar putea conţine porc.    

Compania, parte a Parteneriatului John Lewis, a retras de la vânzare produsul.

Sursa: AGERPRES

carne de cal

Alte articole: