FAO: Preţurile produselor alimentare s-au stabilizat în ianuarie 2013
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Alimentatie
Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), s-a stabilizat în luna ianuarie 2013 după trei luni de scădere consecutivă, informează Reuters.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.
În ianuarie 2013 acest indice a rămas nemodificat la 210 puncte, în condiţiile în care scăderea preţurilor la cereale şi zahăr a fost contrabalansată de creştere preţurilor la ulei şi grăsimi.
Separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta mondială de cereale în 2012 până la 2,302 miliarde tone, cu 20 de milioane de tone mai mult decât estima anterior. Potrivit FAO această revizuire reflectă o revizuire a estimărilor sale privind producţia de porumb în China, America de Nord şi CSI. În ceea ce priveşte estimările privind stocurile de cereale la finele sezonului 2013 acestea au rămas nemodificate la 495 milioane tone.
'Ne aşteptăm la recolte excelente în 2013', a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. 'Însă, având în vedere că vremea ar putea să devină nefavorabilă şi din cauză că suntem într-o situaţie de stocuri reduse, preţurile ar putea reacţiona violent şi să crească', a adăugat Abbassian.
În prezent indicele preţurilor produselor alimentare calculat de FAO este sub nivelul de vârf atins în luna februarie 2011 (238 de puncte) când preţurile produselor alimentare au atins cel mai ridicat nivel de la debutul publicării datelor statistice.
Sursa AGERPRES
Articole înrudite
-
„Deși 2022 a fost complicat, este un an peste care se poate trece...“
in Actualitate -
Siguranța alimentară și prețul - principalele preocupări ale consumatorilor din România
in Alimentatie -
Valorificarea produselor alimentare la târguri și expoziţii
in Alimentatie -
„Avem prețuri mai mari de livrare, dar producțiile sunt mai mici“
in Agrotehnica -
Alimentele funcționale. Obținerea și efectele benefice ale alimentelor funcționale asupra sănătății
in Alimentatie -
Acțiuni și responsabilități ale serviciilor sanitare veterinare. Calitatea produselor alimentare destinate consumului uman
-
Franța are peste 170 de proiecte finanțate prin planul alimentar național
in Interviu -
ANSVSA intensifică controalele în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale
-
Studiu Adama: Fricile și comportamentele alimentare ale românilor în vremea pandemiei
in Actualitate -
Târg de produse agroalimentare la Ministerul Agriculturii în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie
Articole recente - Lumea Satului
- Totul despre tuberoze. Cum să le crești, să le îngrijești și să te bucuri de beneficiile lor
- Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași
- Rețetă de post - chiftele de ghebe
- Reducerea stresului de înțărcare cu ajutorul nutrețurilor combinate ale institutului IBNA BALOTEȘTI
- Schimbările climatice și epoca de semănat
- KORVETTO™ – Erbicidul nr. 1 pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță
- APPR devine Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România
- Întâlnirea fermierilor din județul Iași cu cercetătorii
- Noi produse pentru protecția plantelor lansate de Corteva Agriscience
- ARME CONTRA ARME