Alimentatie 19 Mai 2019, 19:06

Cămara Naturii - Start-up cu un viitor promițător

Scris de

El este economist, iubitor al obiceiurilor neaoșe și al rețetelor tradiționale, curate și naturale.

Ea, farmacist cu experiență, pasionată de tot ceea ce natura are mai bun să ne ofere… Și tot ea este cea care ajută la obținerea produselor. Cel mic este cel mai bun critic și degustător al dulcețurilor de casă. Împreună au înființat în anul 2017 Cămara Naturii, o afacere de familie la Bacău, cu ajutorul programului Start-up Nation și al unor resurse proprii… Iar în cămară este locul unde știința, natura și tradiția merg mână-n mână.

Cum a început totul?

Totul a început într-o seară plăcută petrecută între prieteni, la cină, ne spune Daniel Mazilu. „După masă, a urmat desertul: clătite parfumate, delicate și un borcan de dulceață, „ales pe sprânceană“ de la un producător renumit. Toată lumea avea așteptările unui produs de top, gustul copilăriei și al dulcețurilor făcute de bunici. Din păcate, am rămas toți cu un gust amar, dar am primit și imboldul de care aveam nevoie pentru a pune bazele propriei făbricuțe de dulcețuri. De atunci, am promis că nicio clătită nu va mai avea de suferit din cauza unei dulceți de slabă calitate. În viziunea noastră, alimentația naturală, curată, cu ingrediente puține, de calitate superioară, ar trebui să fie grija tuturor producătorilor din industria alimentară. Noi, cel puțin, ne-am ales ca misiune crearea unor produse de top în segmentul producerii de alimente conservate, respectiv dulcețuri și siropuri“, ne spune Daniel Mazilu.

camara naturii 2

Proiectul Cămara Naturii a plecat din dorința de a oferi prietenilor gustul dulcețurilor și bunătăților de altădată, adaugă acesta. „Am moștenit un rețetar vechi, pe care mama l-a primit, la rândul ei, de la bunica mea. Cu emoție, am ales cele mai bune fructe, le-am așezat frumos într-o oală cu zahăr și le-am lăsat să mocnească la foc domol. Și mi-a ieșit, într-un final, o dulceață tradițională de poveste. Mi-am bucurat și prietenii cu gustul copilăriei, iar asta mi-a dat curaj să continui să îmi doresc mai mult, să împărtășesc bucuria cu cât mai mulți oameni. Respectând tradiția și rețetarul, fără a face nicio clipă rabat de la calitate, am dorit să aduc plus valoare preparatelor mele și le-am adăugat, pe ici pe colo, arome mai „deocheate“ pentru gastronomia românească, respectiv menta și păstaia de vanilie. Mereu am considerat că înaintea cantității primează calitatea, așa că întotdeauna produc doar câteva kilograme din fiecare sortiment de dulceață pentru a nu altera în niciun fel produsul final. Și acord o deosebită atenție ingredientelor – dulceață fără conservanți, doar cu arome naturale oferite de natură: zeamă de lămâie, batoane de vanilie bourbon sau ghimbir“, mai spune antreprenorul.

Gustul copilăriei

La fel procedează și cu siropurile, căci și ele fac parte din povestea celor doi. De altfel, multe răceli au fost vindecate cu licori dulci și parfumate și mai multe sucuri înlocuite cu apă rece de izvor și câțiva stropi de sirop aromat, mai adaugă micul antreprenor. „Dulceața tradițională și siropul natural sunt adevărate medicamente pentru trup și suflet, de aceea le pregătesc mereu cu drag și plăcere pentru mine, familie și prieteni și pentru toți cei care caută gustul copilăriei. Toate acestea deoarece încercăm să aducem ceea ce consumam noi când eram mai mici, de la siropuri de mugur de brad, procesat rece și pasteurizat termic, până la dulceața de gutui, de vișine, magiun de prune fără zahăr și dulceața de nuci verzi“, mai adaugă Daniel.

Doar produse locale, de la producători locali

Prin intermediul programului Start-up Nation și al unor fonduri proprii, în anul 2017 aceștia au reușit să construiască o mică făbricuță de 60 mp, care a fost dotată cu echipamente noi necesare procesării legumelor și fructelor, respectându-se cele mai înalte standarde de igienă alimentară. Cu toate acestea, cei doi întâmpină și dificultăți… în special legate de intrarea pe piață. „Legat de achiziționarea produselor, încercăm să rămânem pe linia de producători locali și deja am început discuțiile cu producătorii de fructe care dețin livezi din jurul Bacăului, care pot oferi un produs de calitate, dar în același timp nu prea procesat și chimizat. Ne este dificil să intrăm pe piață deoarece toți consumatorii își doresc produse ieftine, de aceea provocarea anului 2019 va fi distribuția produselor. Încercăm să intrăm mai mult pe piața online decât pe partea tradițională. Momentan avem cinci produse în portofoliu, dar vrem să ne dezvoltăm portofoliul de produse și să avem peste 30 de repere anul acesta“, a precizat Daniel Mazilu, de la Cămara Naturii.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti