'Ţara Anului' la BioFach 2013 costă România 800.000 euro
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Alimentatie
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi Claus Rattich, membru al consiliului director al Nuremberg Messe au semnat joi acordul prin care România va fi 'Ţara Anului' la ediţia din februarie 2013 a târgului internaţional de agricultură ecologică.
"Efortul financiar pe care îl va face ministerul pentru aceste eveniment este estimat la 800.000 de euro însă eu cred că acesta se va vedea în primul rând în planul imaginii şi al promovării produselor autohtone şi al schimburilor de experienţă. Noi avem o obligaţie faţă de participanţi de a asigura amenajarea pavilioanelor şi transportul produselor", a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la semnarea acordului. Prezenţa României în calitate de "Ţara Anului" reprezintă o oportunitate deosebită pentru agricultura ecologică din România deoarece va exista posibilitatea de a expune produsele pe un spaţiu mult mai mare, dar şi mai multe posibilităţi de promovare.
În ceea ce priveşte procesarea materiei prime ecologice în România, Constantin a precizat vă aceasta a fost sprijinită doar prin măsurile 123 şi 121 din PNDR, iar cei din agricultura ecologică care au accesat aceste măsuri au avut punctaje preferenţiale.
"Din păcate în momentul în care s-a deschis măsura 123, aceasta a fost acaparată de marii procesatori din România cu forţă financiară mult mai mare, iar în anii 2008-2010 când s-au epuizat fondurile agricultura ecologică nu era dezvoltată atât de puternic. Dacă în 2010 erau 3.100 de operatori, azi vorbim de 26.000 de operatori înregistraţi în agricultura ecologică şi de o suprafaţă de 450.000 de hectare. De asemenea, şi zona de procesare era mai puţin dezvoltată, fiind mai mult o afacere de familie. Au intrat uşor pe zona comercială, dar încă nu sunt proiecte foarte mari", a adăugat şeful MADR.
În România consumul de produse ecologice nu este foarte ridicat pentru că puterea de cumpărare este scăzută şi nu se ridică la nivelul Germaniei, iar preţurile sunt ceva mai ridicate decât produsele din agricultura tradiţională.
"Nu avem un consum mare de produse ecologice pe piaţa românească ci mai mult un potenţial uriaş pentru export pentru că în jur de 80% se exportă", a adăugat ministrul Agriculturii.
La rândul său, Claus Rattich, membru al consiliului director al Nuremberg Messe, a subliniat e important faptul că România va fi "Ţara Anului" la BioFach 2013 pentru că ţara are multe de oferit în acest domeniu.
"Sectorul bio al României are multe de oferit, iar oferta ei de consum cuprinde printre altele cereale, plante medicinale şi ciuperci. Suntem încântaţi să întâmpinăm România la cel mai mare eveniment de produse ecologice", a spus Rattich.
Biofach reprezintă cea mai mare expoziţie mondială de produse ecologice, ce se caracterizează prin diversitatea produselor, prin prisma participării în fiecare an peste 2.500 de firme expozante, din peste 90 de ţări, o suprafaţă de expunere de 88.500 metri pătraţi şi peste 44.500 de vizitatori, din care peste 20.000 din afara Germaniei.
Potrivit datelor Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - 'Bio-România", piaţa internă de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de două ori mai mare decât în 2010.
La fel ca în anii trecuţi cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure şi foarte puţin produsele procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificaţie. Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.
Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare în 2010 la aproximativ 300.000 de ha în 2011 şi la 450.000 în 2012, dar raportat la suprafaţa agricolă de 9 milioane de hectare este încă o suprafaţă nesemnificativă. Şi numărul operatorilor din agricultura ecologică a înregistrat o creştere de opt ori de la 3.150 în 2010, la peste 26.000 în acest an, cei mai mulţi deţinând însă suprafeţe mici şi animale puţine.
Articole înrudite
- Program național pentru eficientizarea energetică a 400 de școli din România
- Brățări tricolore create de copii, din suflet, pentru iubita lor Românie
- Crește suprafața pădurilor cvasi-virgine din România
- “Focul Viu” din România arde neîncetat!
- Cele mai frumoase locuri din țară, văzute prin ochii prietenilor revistei noastre
- PACTUL ECOLOGIC EUROPEAN: IMPLEMENTARE ȘI PERSPECTIVE PENTRU ROMÂNIA
- Județul Ilfov concentrează cele mai bogate comune din România
- România și Polonia trec prin cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani
- BASF inițiază programul Mulțumim Fermierilor, menit să promoveze micii producători locali din România
- Hibrizii de porumb Golden West o alternativă la condițiile climatice actuale din România
Articole recente - Lumea Satului
- Indexul Global al Securității Alimentare a fost actualizat. Raportul regional european dezvăluie liderul regiunii în materie de accesibilitate alimentară
- Ordonanța de Urgență pentru acordarea sprijinului financiar pentru sectorul HoReCa a apărut în Monitorul Oficial nr.186 din 24 februarie 2021
- UNCSV: Este obligatorie actualizarea actelor constitutive ale cooperativelor agricole din România până la 20 aprilie 2021
- Investiție de 30.000 euro într-o crescătorie de struți la Borșa
- Investiție de la zero în județul Prahova: Fermă mixtă de animale în satul Bătrâni
- Măsuri şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute
- „Noi suntem ultimii țărani ai României!“
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană
- Se întâmplă în localitatea Cioranca din județul Buzău. Primele 30 ha cu porumb irigate prin picurare
- Drumul laptelui la Ibănești. O investiție de 7 milioane de euro în plină pandemie