Romania

Îndeletnicirea care te ajută să savurezi gustul fructelor pe tot parcursul anului

Îndeletnicirea care te ajută să savurezi gustul fructelor pe tot parcursul anului
Distribuie:  

Bio Delicii Deshidratate este o miniafacere de fructe deshidratate pentru o alimentație sănătoasă. Dacă vă întrebați ce se întâmplă când o pasiune pentru gustul copilăriei și dorința de a mânca sănătos se îmbină, răspunsul este Bio Delicii Deshidratate. Fondată în 2022 de Trofin Ramona, această mică afacere produce și comercializează chips-uri de fructe și legume deshidratate, oferind astfel o alternativă sănătoasă la gustările obișnuite și o modalitate de a savura aromele copilăriei.

Fructele deshidrate nu conțin conservanți

Trofin Ramona a crescut cu dulciuri și snack-uri din fructe, legume și plante uscate de bunicuța ei dragă. De aici și pasiunea sa pentru deshidratarea fructelor și legumelor, prin care se elimină apa, dar nu și nutrienții, enzimele și fibrele. Această metodă de prelucrare are multe avantaje, printre care faptul că fructele și legumele deshidratate nu conțin conservanți sau aditivi, pot fi consumate oricând, ocupă puțin spațiu și sunt o gustare sănătoasă pentru orice anotimp și în orice loc.

„Fructele și legume au fost alese după gustul nostru: am optat pentru chipsurile din mere, pere, piersici, prune, gutui, lămâi, portocale, grapefruit, ananas, kiwi și banana. Vrem în viitor să adăugăm și căpșune, zmeură și caise. Ca legume, momentan am optat pentru mixul de legume tip vegeta, mixul de legume pentru supe și mixul de legume pentru tocănițe, dar avem în vedere să începem să vindem și chipsuri din diferite legume ambalate individual“, spune producătorul.

Pașii de deshidratare

Procesul de deshidratare implică sortarea, spălarea, dezinfectarea, curățarea, felarea sau mărunțirea fructelor și legumelor și apoi punerea acestora în tăvi, în deshidrator, unde procesul durează între minimum 6-8 ore și maximum 48 de ore, în funcție de fruct. Temperatura folosită este de 45°-50°C și ajunge la maximum 55°C și astfel se elimină doar apa, nu și nutrienții, enzimele și fibrele. „Calitatea produselor Bio Delicii Deshidratate este esențială și, astfel, numai fructe și legume întregi și bune sunt folosite pentru deshidratare, iar produsele sunt supuse analizelor la DSVSA pentru siguranța calitativă“, susține Trofin Ramona.

Fructele deshidrate pot fi consumate și de copii

Fructele deshidratate sunt ambalate în punguțe kraft resigilabile, pentru a se menține prospete și pentru a fi transportate cu ușurință în geantă, rucsac sau chiar în buzunar. Acestea pot înlocui oricând pofta de ceva dulce, fiind o gustare sănătoasă atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Fructele și legumele sunt procurate de la producători locali, cu excepția fructelor exotice care sunt achiziționate din depozite sau market, cu mențiunea că nu sunt tratate.

„În ceea ce privește calitatea legumelor și fructelor deshidratate, este important să acordăm o atenție deosebită ambalajului și depozitării acestora. Dacă sunt expuse la umiditate și temperaturi fluctuante, acestea se pot degrada și pot dezvolta mucegai și ciuperci, ceea ce poate afecta gustul și valoarea lor nutritivă. Pentru a preveni acest lucru, păstrăm legumele și fructele deshidratate în ambalaje închise ermetic și impermeabile, ferite de razele soarelui și de umiditate“, a precizat producătorul.

Durata de viață a fructelor și legumelor deshidratate este de aproximativ un an, dar poate fi prelungită la doi sau chiar trei ani, în funcție de condițiile de depozitare și de ambalare. Pentru a le păstra proaspete pentru mai mult timp, producătorul le păstrează în ambalaje închise ermetic și ferite de lumină și umiditate excesivă.

Promovarea fructelor deshidratate

Pentru a-și promova produsele, producătorul folosește diferite strategii, cum ar fi postările pe rețelele de socializare Facebook și Instagram, degustările gratuite, participarea la târguri și piețe, magazinul online și parteneriate cu magazine online. În plus, compania are planuri de extindere a gamei de produse prin producerea de ceaiuri și roll-up-uri de fructe.

Liliana POSTICA

fructe, fructe proaspete, fructe procesate, gust, fructe deshidrate

Alte articole: