Știați că… despre ceai
Distribuie:
Despre ceai se spune că este al doilea cel mai consumat lichid din lume după apă. Există popoare care au o întreagă cultură a ceaiului, ritualuri care mai de care mai interesante, dar nu se știe cu exactitate care este țara de origine. În schimb, se cunoaște originea cuvântului: „cha“ înseamnă în limba chineză „frunză tânără“. Însă știați că…
- În țara noastră, prin termenul de „ceai“ înțelegem orice infuzie de plante, flori şi/sau fructe, indiferent dacă aceasta conține planta ceaiului (Camellia sinensis) sau nu?
- „Inventatorul“ ceaiului se presupune a fi împăratul chinez Shen Nung? Se spune că în anul 2737 î.Hr., în timpul unei călătorii, o frunză a unui copac a ajuns din întâmplare în bolul cu apă fierbinte al acestuia și imediat a apreciat imediat gustul și calitatea noii băuturi rezultate.
- În jurul anului 1750 a apărut tradiția engleză de a bea ceaiul?
- În Marea Britanie există două feluri de a servi ceaiul? Este vorba despre afternoon tea, ceaiul de după-amiază, și high tea, cel însoțit de o masă completă.
- Ceaiul sub forma de pliculeț a fost inventat de Thomas Sulliman? El trimitea la New York mostre de ceai în săculețe/punguțe în locul cutiilor de metal obișnuite.
- O ceașcă de ceai negru conține jumătate din cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cafea?
- Zilnic, în întreaga lume se consumă 3 miliarde de cești de ceai?
- În Marea Britanie se beau aproximativ 165 de milioane de cești de ceai pe zi?
- Irlandezii sunt considerați ca fiind cei mai mari băutori de ceai, având o medie de 6 cești de ceai/zi?
- În India, al doilea cel mai mare producător de ceai al lumii, ceaiul tradițional se prepara altfel: frunzele de ceai se fierb cu zahăr și lapte, rezultând o băutură cremoasă numită Masala Chai.
- Există profesia de degustător de ceai? În acest caz trebuie să ai un ochi bun pentru a analiza frunzele de ceai, un gust educat pentru a putea recunoaște ceaiurile bune, simț tactil pentru a putea distinge textura frunzelor și un puternic simt olfactiv pentru a putea distinge aromele ceaiului.
- Tibetanii au un ceai uleios special, numit Su Yu Ch’a, în care adaugă unt de yak și sare?
- Casa de ceai Tsuen, din Uji – Japonia este cea mai veche ceainărie din lume? A fost înființată în secolul al XII-lea de către un samurai retras din activitate. Acum, Casa de ceai Tsuen se află la generația 23 – 24 de urmași care servesc oaspeților din toată lumea ceai în stil japonez.
- Un arbore de ceai are o durată de viață, în producție, de 50 de ani?
- Cel mai scump ceai din lume costă în jur de 3.000 dolari/1 kg? Este vorba despre un ceai chinezesc rar, numit Tieguanyin.
- Specialiști de la Universitatea Harvard au descoperit că persoanele care au băut câte cinci cești de ceai verde zilnic, timp de două săptămâni, și-au îmbunătățit sistemul imunitar?
- Ceaiul nu este doar o băutură, ci poate fi folosit la vindecarea tăieturilor, la îndepărtarea mirosurilor neplăcute, la curățarea podelelor și chiar la marinatul cărnii?
- Se spune că viitorul se poate citi și în frunzele de ceai, iar în Asia cititorii în ceai sunt la fel de respectați ca astrologii?
- Cel mai popular ceai este ceaiul negru? Acesta reprezintă 75% din ceaiul consumat în întreaga lume.
Larissa DINU