Romania

Știați că… despre ceai

Știați că… despre ceai
Distribuie:  

Despre ceai se spune că este al doilea cel mai consumat lichid din lume după apă. Există popoare care au o întreagă cultură a ceaiului, ritualuri care mai de care mai interesante, dar nu se știe cu exactitate care este țara de origine. În schimb, se cunoaște originea cuvântului: „cha“ înseamnă în limba chineză „frunză tânără“. Însă știați că…

  • În țara noastră, prin termenul de „ceai“ înțelegem orice infuzie de plante, flori şi/sau fructe, indiferent dacă aceasta conține planta ceaiului (Camellia sinensis) sau nu?
  • „Inventatorul“ ceaiului se presupune a fi împăratul chinez Shen Nung? Se spune că în anul 2737 î.Hr., în timpul unei călătorii, o frunză a unui copac a ajuns din întâmplare în bolul cu apă fierbinte al acestuia și imediat a apreciat imediat gustul și calitatea noii băuturi rezultate.
  • În jurul anului 1750 a apărut tradiția engleză de a bea ceaiul?
  • În Marea Britanie există două feluri de a servi ceaiul? Este vorba despre afternoon tea, ceaiul de după-amiază, și high tea, cel însoțit de o masă completă.
  • Ceaiul sub forma de pliculeț a fost inventat de Thomas Sulliman? El trimitea la New York mostre de ceai în săculețe/punguțe în locul cutiilor de metal obișnuite.
  • O ceașcă de ceai negru conține jumătate din cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cafea?
  • Zilnic, în întreaga lume se consumă 3 miliarde de cești de ceai?
  • În Marea Britanie se beau aproximativ 165 de milioane de cești de ceai pe zi?
  • Irlandezii sunt considerați ca fiind cei mai mari băutori de ceai, având o medie de 6 cești de ceai/zi?
  • În India, al doilea cel mai mare producător de ceai al lumii, ceaiul tradițional se prepara altfel: frunzele de ceai se fierb cu zahăr și lapte, rezultând o băutură cremoasă numită Masala Chai.
  • Există profesia de degustător de ceai? În acest caz trebuie să ai un ochi bun pentru a analiza frunzele de ceai, un gust educat pentru a putea recunoaște ceaiurile bune, simț tactil pentru a putea distinge textura frunzelor și un puternic simt olfactiv pentru a putea distinge aromele ceaiului.
  • Tibetanii au un ceai uleios special, numit Su Yu Ch’a, în care adaugă unt de yak și sare?
  • Casa de ceai Tsuen, din Uji – Japonia este cea mai veche ceainărie din lume? A fost înființată în secolul al XII-lea de către un samurai retras din activitate. Acum, Casa de ceai Tsuen se află la generația 23 – 24 de urmași care servesc oaspeților din toată lumea ceai în stil japonez.
  • Un arbore de ceai are o durată de viață, în producție, de 50 de ani?
  • Cel mai scump ceai din lume costă în jur de 3.000 dolari/1 kg? Este vorba despre un ceai chinezesc rar, numit Tieguanyin.
  • Specialiști de la Universitatea Harvard au descoperit că persoanele care au băut câte cinci cești de ceai verde zilnic, timp de două săptămâni, și-au îmbunătățit sistemul imunitar?
  • Ceaiul nu este doar o băutură, ci poate fi folosit la vindecarea tăieturilor, la îndepărtarea mirosurilor neplăcute, la curățarea podelelor și chiar la marinatul cărnii?
  • Se spune că viitorul se poate citi și în frunzele de ceai, iar în Asia cititorii în ceai sunt la fel de respectați ca astrologii?
  • Cel mai popular ceai este ceaiul negru? Acesta reprezintă 75% din ceaiul consumat în întreaga lume.

Larissa DINU

ceaiuri

Alte articole:

Beneficiile ceaiului din ierburi naturale

Beneficiile ceaiului din semințe de mac

Beneficiile ceaiului de sânziene

Cultura gălbenelelor (Calendula officinalis)

Un primar african, ambasadorul României în lume

Cotlete de berbecuț pe pat de spanac și legume la grătar

Vești bune de prin lume

Vești bune de prin lume

Viața fără plastic