Știați că… despre pepenele verde
Ce poate fi mai răcoritor într-o zi toridă de vară decât o felie de pepene verde? Fie că îi spunem pepene, harbuz, lubeniță, die, lubă, șiarchin, trăgulă sau bostan, acesta devine o alegere nemaipomenită în dieta oricăruia dintre noi deoarece ne oferă, pe lângă gustul aromat și răcoritor, o serie de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără faptul că are o mulțime de substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este format din apă în proporție de 92%. Mai mult decât atât, conține și mangan, dar și vitaminele A, B1, B6 și C, precum și licopen.
Pepenele face parte din familia Curcubitaceae, fiind înrudit cu castraveții și dovleceii și a fost cultivat încă din vremea Egiptului Antic, fiind cultivat în diferite regiuni din Africa, iar mai apoi pe fiecare continent. În timp, Turcia a devenit unul dintre cei mai mari producători de pepeni, iar cuvântul harbuz, folosit în anumite regiuni din țara noastră, provine din limba turcă, unde denumirea cel mai des folosită este karpuz.
Însă știați că…
- cel mai mare pepene din lumea a cântărit 160 kg?
- pepenele verde a fost modificat genetic pentru a crește pe jos deoarece, atunci când creștea în copaci, era periculos?
- există și pepeni verzi cu miez galben?
- din pepeni se obțin cele mai mari stafide din lume? Acest lucru se întâmplă după uscarea pepenilor.
- toate părțile pepenelui sunt comestibile? Pe lângă pulpă, semințele și coaja pot fi consumate. Semințele se pot prăji și servi ca gustare, iar din coajă se poate face dulceață.
- în Japonia sunt apreciați pepenii cu formă pătrată? Aceștia sunt special cultivați pentru a obține la final această formă.
- există pepeni și sub formă de inimă? Acest lucru se datorează fermierului japonez Hiroichi Kimura.
- iulie este denumită în SUA luna pepenelui verde?
- în China există un muzeu dedicat pepenilor verzi? Acest lucru se datorează faptului că aici se află una dintre cele mai mari regiuni producătoare de pepeni verzi din lume.
- pepenele verde poate fi pregătit pe grătar? Prin prăjirea lui se obțin arome deosebite, gustul rezultat fiind dulce-sărat, de aceea pepenele poate fi asociat inclusiv cu carne.
Există în popor și mituri despre pepene. Unul dintre ele ar fi acela că, pe timp de vară, Mihai Viteazul purta pe cap un pepene scobit. Un sâmbure de adevăr probabil că există pe undeva deoarece există scrieri care arată faptul că Socrate recomanda copiilor să poarte pepene pentru a se feri de insolații. Un alt aspect ușor hazliu este dat de o denumire mai puțin obișnuită: porc vegetal. De ce? Pentru că este rotund și rotofei și, pe deasupra, are și codiță, asemenea unui porc.
Larissa DINU
pepeni, pepeni verzi, curcubitacee
- Articol precedent: Ara Spix, din nou în sălbăticie după 20 de ani
- Articolul următor: Hipoterapia, cum funcționează și ce beneficii are